LdB FC Malmö guldjublar igen!

Att semifinalen i Svenska Spels F17- serie blev en maratonmatch samt avsaknaden av flera A-lagsmeriterade spelare såg ut att fälla LdB FC Malmö i finalen mot Kristianstads DFF där de senare hade en motiverad 2-0 ledning efter första halvlek Men LdB FC Malmö-tjejerna ville annat.
För tredje gången står LdB FC Malmö som vinnare av Svenska Spels F17-serie.
Foto: Anette Börjesson

Kristianstads ledningsmål kom efter bara tre minuter när Frida Olsson snodde boll på mittfältet och passade den i djupled till Mathilda Olsson som påpassligt löpte sig fri emellan två LdB backar och kallt satte bollen efter marken, helt otagbar för målvakten Maja Bolinder.

Kristianstad spelade metodiskt och enkelt, sökte Lisa Gustavsson och Mathilda Nilsson på topp. Dessa två understödda av främsta Frida Olsson och Amanda Persson oroade hela tiden Malmös försvar medan det omvänt handlade mycket om snabba Felicia Karlsson som gång på gång utmanade Kristianstads backlinje utan att lyckas göra något mål.

En av förgrundsfigurerna i Kristianstads DFF Lisa Augustsson fick hjälpas av planen när hon i ett fall skadade axeln. Man befarar att nyckelbenet är skadat. Trots tappet av henne var det Kristianstad som fortsatte spela bra och även öka på sin ledning i den 35:e minuten.

2-0 målet kom på en frispark ifrån vänster. Den slogs av Amanda Persson och Frida Olsson höll sig väl framme och skarvade in bollen i mål. Stor glädje i Kristianstad medan huvudena sjönk en aning i malmölägret.
– Då såg det inte bra ut men vi brukar klara att reda ut underlägen och i pausen snackade vi oss samman och kom ut med hög motivation och ville gärna revanschera oss för första halvlek, säger Max Gregerstedt, tränare i LdB FC Malmö.

I andra halvlek visade Felicia Karlsson vägen med sitt reduceringsmål i den 57:e minuten.
Ett inlägg ifrån mycket kreativa Sofie Anker på vänsterkanten hamnade hos Felicia som styrde bollen i mål. Målet gav stor energi åt malmötjejerna samtidigt som glöden började falna något hos Kristianstadslirarna.
Efter reduceringen handlade mycket om LdB FC som tog kommandot i matchen och KDFF ägnade sig mest åt att jaga boll och försvara sig. Felicia Karlsson drogs ner i straffområdet, det luktade straff men domaren Helena Ögren friade.
Strax efter kvitterade Isabelle Pollner till 2-2 när hon efter ett snabbt inkast fick bollen, drog en back flöt in i straffområdet och avslutade med att sätta bollen i bortre hörnet otagbar för målvakten Louise Holmqvist.

Modet sjönk ytterligare i Kristianstadlägret medan LdB FC Malmö nu verkligen gasade på för att ta ledningen. I den 65:e minuten lade Sofie Anker en ny hörna ifrån vänster och lite slumpartat hamnade bollen till sist vid Felicia Karlssons fötter och i gröten av spelarben tvekade hon inte utan slog till och fick in bollen i mål. Om målet som visade sig bli vinstavgörande säger Felicia själv till damfotboll.com.
– Vi lovade oss själva i pausvilan att jobba bättre och när jag slog in ledningsmålet blev jag så himla glad. Jag är jättestolt över att vi i hela laget lyckades resa oss ifrån underläge och vinna och nu är jag bara så himla glad över att vi vann.
I slutminuterna gjorde Kristianstad ett ryck och lyckades äntligen etablera lite spel på motståndarnas planhalva. I den 80:e minuten kom Mathilda Nilsson fri men Maja Bolinder i målet avvärjde.
majabolinder200web.jpg
– Den tog här, sade Maja och pekade på vänstersida av magen, efter matchen.
– Det var skönt att få göra en räddning som också visade sig bli så viktig, tillade Maja och sken som en sol efter matchen.

Kristianstad fortsatte trycka på och man ordnade ett par hörnor och ytterligare en situation som luktade straff när Anna Persson var igenom såg ut att fällas, men precis som i första halvlek så friade domaren.
– Det såg ut som straff men domaren stod bra placerad och dömde säkert rätt, sade Pierre Persson, Kristianstadtränaren som blev uppvisad på bänken under lördagen och därför såg matchen från läktaren.
– I första halvlek spelade vi stabilt men vårt spel kollapsade lite när Lisa Gustavsson blev skadad och inte kunde fortsätta. Självklart unnar man tjejerna en vinst i en sådan här match men samtidigt vet vi av erfarenhet att man aldrig kan räkna ut LdB FC Malmö. Idag visade de åter som ett lag med mästartakter.

Malmötränare Max får sista ordet.
bucklanweb.jpg
– Tjejerna som vann idag är det spelare som spelat mest under hela seriespelet. Vi har hög lagmoral och är bra tränade inte minst visade vi väl det idag när vi vände underläge till vinst. Jag är både glad och stolt över att LdB FC Malmö för tredje gången lyckades vinna Svenska Spels F17-serie.

Foto: Michaela Bengtsson lyfter guldpokalen.