Därför bytte Lisa Ek till rött

Säsongen är inte slut för Kopparbergs/Göteborgs nya Svenska cup-mästare. Minst lika viktiga matcher återstår. På onsdagen är man i Hjörring och möter det danska mästarlaget i UEFA Women´s Champions League.
Lisa Ek i rött. Foto: Per Montini

Det är första mötet av två men för Kopparbergs/Göteborg är Fortuna Hjörring känt motstånd.
- Kanske inte riktigt. De lär ha förstärkt sedan vi möttes senast, säger Lisa Ek - hon som slog in den avgörande straffen i cupfinalen.

Kopparbergs/Göteborg och Fortuna Hjörring har mötts både i tävlings- och träningsmatcher tidigare i år. Hemmamatchen vann Kopparbergs/Göteborg med 4-1.
- Men vi spelade mot varandra i inneturneringen Weltklasse i tyska Jöllenbeck redan i januari, minns Lisa.
- Vi vann med 1-0 och sedan vann vi finalen också.

Det har något att göra med att du färgat håret rött?
- Ja, jag hade det den gången också och det gav tur så därför gjorde jag om det till Svenska cup-finalen och det gick ju också vägen, avslöjar Lisa.
Hon är Söder-böna vilket framgår av dialekten som inte låtit sig omfärgas efter sju år i Göteborg.

Hon lämnade Hammarby 2005.
Ett drygt tiotal ungdomslandskamper men aldrig damlandslaget har det blivit för den nu 29-åriga mittfältaren som är en av Kopparbergs/Göteborgs nyttigaste spelare även om hon sällan klivit fram och blivit matchhjälte som i cupfinalen.
Karriären har brutits av några gånger med två operationer för korsband, en för stressfraktur och en krånglande magmuskel. I år har Lisa spelat 21 matcher i Damallsvenskan.
Du nämnde något i TV-intervjun efter Svenska cup-finalen att du tillägnade straffen din pappa som avled i fjol?
- Ja, tre veckor efter att jag fått opererat mitt korsband dog pappa. Det var en mycket tung period. Pappa spelade inte själv fotboll men uppmuntrade mig för att jag tyckte fotboll var så roligt, berättar Lisa.

Det var en stenhård straff mot Tyresö och utan tvekan, skjuter du alltid i det hörnet?
- Jag hade tänkt att byta eftersom de kunde han läst in var jag brukar skjuta. Provade på träningarna men när till och med Torbjörn (Nilsson, tränare) räddade dem beslöt jag mig för att köra den vanliga om det skulle bli aktuellt, alltså målvaktens högra kryss, avslöjar Lisa.

liv 2011-11-02 20:59

Heja Lisa och Co, ni tar det!!!