Linköpings FC säger upp "Kosse"

Kosovare Asllani hade vid återkomsten i år till Linköpings FC svårt att lyckas så väl som gjorde att hon i fjol värvades till den amerikanska proffsligan. Hon tappade även sin plats i Sveriges damlandslag. Och nu har LFC sagt upp optionen i hennes kontrakt om förlängning av detsamma.
Kosovare Asllani. FOTO: anders h.nu (arkiv).

- "Kosse" hade ett tvåårsavtal med option för det andra året, som klubben valde att säga upp. Därefter har vi resonerat en hel del, både i klubben och med "Kosse" och gett henne ett nytt erbjudande om ett ettårskontrakt som hon valt att tacka nej till, förklarar Linköpings FCs klubbdirektör Anders Mäki på klubbens hemsida.

Dessutom kommer trion Elin Borg, Hanne Gråhns och Dafina Memedov inte heller att spela för LFC 2012.
- För dessa tre unga spelare är det tyvärr de borttagna utlåningsavtalen som är boven i dramat, förklarar Anders Mäki.
- Vi måste se individuellt på dessa unga utvecklingsbara spelare och eftersom de inte kommer att ha möjlighet till att få spela matcher alls om de är kvar i LFC och inte tar plats i startelvan så är det bättre för dem att komma till en klubb där de får mycket speltid. Jag tycker fortfarande det är märkligt. Man säger att UEFA inte tillåter några sådana regler för proffsspelare vilket alla spelare i Damallsvenskan kategoriseras som. Samtidigt har man det till och med i (männens) Premier League i England. Liverpool tog nyligen hem en spelare som varit utlånad till Blackpool.

Rainer Fussgänger 2011-12-06 16:00

Det blir spännande att se var hon hamnar. Även om 2011 inte var hennes år återstår faktum att hon är en mkt begåvad fotbollsspelare med god utvecklingspotential. Som sportchef i en damallsvensk klubb skulle jag slå en signal till henne.

Martin 2011-12-06 19:13

Ett tråkigt men tyvärr väntat besked. Som LFC-supporter har ju "Kosse" varit en favorit med sitt tekniska kunnande och offensiva spel men det har som sagt varit på G under en längre tid. När Lundh värvades och LFC offenliggjorde att det bara ska finnas rum för en till forward så kändes det i princip klart att "Kosse" inte skulle bli den forwarden.

Som LFC-supporter vill jag tacka henne för allt hon gjort i Clubben (så här långt) och önska henne lycka till. Jag är övertygad om att hon kommer återfinnas hos en konkurrent i Damallsvenskan då det är en duktig spelare som har spetskvalitéer.

Rufus 2011-12-06 20:53

Det är säkert med en viss saknad och klump i halsen som Linköpings FC och Kosovare Asllani nu går skilda vägar. Och visst har hon spetskvaliteerna kvar därinne, någonstans... Nu gäller det bara för" Kosse" (som är en unik personlighet med många andra talanger) att hitta en omgivning där hon i lugn och ro kan bygga upp sin kapacitet till minst den höga nivå hon var på tidigare.

Jag tror inte att Kosse är färdigutvecklad som fotbollsspelare. Det gick nog lite för fort från Vimmerby till Linköping,.sedan kom SM-guldet, USA-sejouren och skadorna, och sedan blev säsongen 2011 ett "pissigt" år (som hon själv uttryckt det) i alla bemärkelser. Nej, jag är säker på att vi får höra av denna sköna lirare förr än vi anar, och inte bara för att hon är så bra på att marknadsföra sig själv...

The Observer 2011-12-06 21:42

Tja, säkert en hel del våndor inblandad i det beslutet, både från hennes och klubbens sida. Undrar om det som nu gjordes var ett sätt från klubbens sida att åtminstone ge sken av att man ville ha henne kvar, men med mycket stor tveksamhet. Gissar att ett ettårskontrakt signalerade det också och att det bidrog till hennes beslut att lämna.

Tråkigt på flera sätt, främst för Asllani själv. När hon kom från Vimmerby var hon både bra och offensiv. Däremot fick hon, när hon kanske var som bäst dvs innan guldåret 2009, inte spela så mycket. Brasilianskorna Daniela och Christiane (varav den senare inte imponerade alls) skulle ju ge valuta för pengarna?

Hon kommer säker igen sportsligt. Med en skadefri säsong och 5-7 kilo muskler till så kan hon åter bli en toppspelare. Förutom det som sagts i inläggen ovan tror jag också att hennes största fiende är hon själv - myten om Asllani som damfotbollens Zlatan (usch och fy - bättre förebilder finns det väl???). Att lipa i dagspressen (DN) "De har slutat tro på mig" (Dennerby m fl) eller att vägra spela i U23-landslaget och istället åka på semester när hon inte blev uttagen till VM är inget att bli imponerad av - nu eller i framtiden.....

För inte var det väl stolthet och uppodlade divalater som fick henne att tacka nej till Linköping 2012???

Martin 2011-12-06 23:38

Tror nog att The Observer är helt rätt ute vad gäller LFC:s agerande i frågan om kontraktet, man ska ju veta att "Kosse" hade ett 1+1 kontrakt förra säsongen som LFC valde att säga upp. I o m att det bara återstod 1 år på det kontraktet när det revs och att LFC sedan erbjöd ett nytt 1 års kontrakt så kan man anta att det handlade om en lönesänkning, någon annan anledning kan inte jag se, vilket då inte Kosse var beredd att godta.

I ÖC (Östgöta Correspondenten) skrevs det redan för flera månader sedan att förhandlingarna stod still och att "Kosse" mer eller mindre redan då hade bestämt sig för att lämna. Jag tror inte att Emma Lundh hade blivit kontrakterad om LFC hade haft intentionen att försöka behålla "Kosse" då man behöver få in en "garanterad" toppmålskytt i truppen om man på allvar ska kunna hota vad gäller SM-Guld.

Nillan 2011-12-07 08:25

Kosse har varit bra i damallsvenskan, men i landslaget så tycker inte jag att hon har
tillfört något. Skulle vilja se henne lägga på sig lite mer muskler för att inte väga för lätt för stora starka backar.
Hoppas att 2012 blir ett bättre år

GambitSWE 2011-12-07 20:21

Jag undrar om inte gbg är i kontakt med henne...enligt en artikel i gp, så talar kopparberg med 6-7 spelare, och samtliga är landslagsspelare...kan hon vara en av dem?...

artikeln i gp finns här: http://www.gp.se/sport/fotboll/1.788277-landslagsspelarna-flyr-gfc

Mark 2011-12-13 18:10

"."

heja tjejer 2011-12-10 08:46

Jag vill sätta Kosses prestation 2011 i lite perspektiv. Var det någon av Linköpings spelare som utvecklades mycket under 2011. Mitt svar är NEJ. Kanske är detta snarare en ledarfråga. Vi lär nog få svar under 2012. Kan Jörgen bygga ett välfungerande team och få talanger att blomstra?

Martin 2011-12-10 17:17

@heja tjejer

Du har defenitivt en poäng där men det som varit tråkigt vad gäller "Kosse" är ju inte bristen på utveckling, sånt händer ju alla spelare, utan snarare att hon tog flera steg bakåt jämfört med tidigare säsonger.

2011 var ju helt klart ett "skitår" för LFC som helhet där framförallt en miserabel forwardsvärvning (Gill) och skadbekymmer på de viktigaste offensiva spelarna (Sällström och "Kosse") bidrog till att man blev närmast ofarliga på motståndarnas planhalva.

Jag är precis som dig inne på att det kan vara en ledarfråga men LFC:s tyngsta värvning så här långt, Nilla Fischer, menade ju att Jörgen var en bidragande orsak till att hon valde att flytta på sig och hon har ju faktiskt haft honom som tränare tidigare så helt fel kan han ju inte vara.

heja tjejer 2011-12-11 08:13

Visst Martin!

Men att enstaka tjejer gillar en tränare säger inte så mycket om hans förmåga att bygga lagkänsla och skapa vinnarmentalitet......kanske till och med tvärtom ;-) ....att växa eller gå bakåt är också mycket mentalt.

Tre Ess 2011-12-15 22:32

Bra på att marknadsföra sig själv?!
Rufus det var väl skrivet med ironi, antar jag?