WPS bästa till Tyresö

Spanjorskan Veronica Boquete, utnämndes till Michelle Akers WPS Player of the Year 2011 och WPS Best XI of the Year, har skrivit ett tvåårskontrakt med Tyresö FF.
Veronica Boquete, utnämndes till Michelle Akers WPS Player of the Year 2011

Klubben skrivit ett tvåårsavtal som innebär att Veronica i första svängen dyker upp den 14 januari och stannar fram till den 7 maj då hon åker tillbaks till WPS för att avsluta kontraktet med Philadelphia. I augusti är Veronica tillbaka och tillhör sedan Tyresö t.o.m. 2013. Konkret innebär det att Veronica hinner spela de inledande matcherna mot KIF Örebro, Linköping, LdB, Jitex och Umeå innan USA-trippen, meddelar Tyresö i ett pressmeddelande.

Veronica, eller Vero som hon kallas, är 24 år gammal och föddes i i Santiago de Compostela, Spanien. Vero är Spaniens stora stjärna och kan spela forward eller attackerande mittfältare, både centralt och som yttermittfältare och gärna som dirigent. 2011 spelade Veronica för Philadelphia Independence i WPS och under hösten även för ryska FC Energiya Voronezh. Efter ett framgångsrikt år utnämndes Vero till 2011 års MVP i hela WPS i konkurrens med spelare som Wambach, Marta, Sinclair, Solo och många fler.

Utnämningen grundar sig såklart på många olika anledningar. En är att Veronica blev enda spelare som tre ggr utsågs till veckans spelare 2011. Något endast Abby Wambach klarade 2009, och 2010 även Marta och Amy Rodriguez. En annan viktig anledning till MVP är att Veronica var den viktigaste anledningen till att Philadelphia tog sig till final i slutspelet. I finalen mötte laget Western New York med bl.a. Marta, Sinclair och Tyresös egen Caroline Seger som till sist stod som segrare. En annan viktig anledning är att Vero under sina matcher 2011 hade det högsta snittet per match både gällandes mål och målgivande passningar, där 60 % av målen var matchavgörande. På 13 matcher för Philadelphia Independence blev det 5 mål och fyra assist.

Säsongen 2010-2011 blev det i RCD Espanyol de Barcelona 41 mål på 29 matcher och i Spanska A-landslagströjan har det på 43 matcher blivit 25 mål.
- Vero är en mycket smart tvåfotad fotbollsspelare och har hög fotbolls IQ. Med sina rötter i Spansk fotboll är hon hårt skolad inom områden som bolltouch, våga hålla i bollen och har stor rörelse i spelet, säger huvudtränare Stefan Fredriksson som är mycket nöjd med nyförvärvet.

- Att få in världsspelare med Veros kvaliteter kommer lyfta laget ytterligare. Kombinationen av att kunna agera på små ytor, slå ut sin motståndare, hennes spelförståelse och känsliga fötter kombinerat med att hon är både målskytt och passningsspelare är en mycket unik kombination. Dessutom verkar hon vara en mycket ödmjuk och fin person så jag är mycket nöjd med sportkommitténs arbete avslutar Stefan Fredriksson.

I Spanien har Vero representerat klubbarna Xuventú Aguiño, Prainsa Zaragoza and RCD Espanyol. I USA Buffalo Flash (WL) och Chicago Red Stars innan det 2011 blev Philadelphia. Efter årets USA säsongen blev det Ryssland och spel i FC Energy Voronezh.

D.N. 2012-01-10 12:57

Härligt värvat! Kul att få se henne i damallsvenskan! Innebär detta att det inte blir någon Marta i Tyresö i år då?

Martin 2012-01-12 23:04

LFC har ju bekräftat att man sonderat terrängen men att Marta en så länge är 'för dyr', eller som Mäki uttrycker sig att hennes agent "befinner sig uppe i det blå". Själv är jag kluven då Marta förvisso är en briljant spelare men å andra sidan kanske inte är den typ av spelare som passar in i LFC.

LFC ska dessutom ha ytterliggare tre högoktaniga spelare under bevakning så jag är skeptisk till att Marta återfinns i mitt lag när Säsongen 2012 drar igång.

Johnte 2012-01-13 21:18

Det är helt klart nu enligt W.soccer news att Marta inte kommer att spela i WPS 2012 och inte A..Wambach heller, Båda söker sig till Europa. För Marta del till spel men för Wambach pratas det om vila eller till spel. Göteborg har haft kontakt med Marta en längre tid och kan kanske bli hennes nya adress. Tyresö tror jag inte på eftersom man redan har värvat Veronica Boquete.Men enligt mig så är Marta ett litet sorgebarn med en enorm fotbollskunskap i sig.Men är lite av en diva och gnällspik på plan numera. Ska vara den som alltid står i centrum i sitt lag. Kan ha blivit lite för stor för sitt eget bästa. Skulle inte vilja se henne i mitt favoritlag Ldb FC Malmö. Tror inte att hon skulle passa in i lagmaskinen. Precis som jag tyckte om Seger också..