Hårt prövad men Daniella är inte den som gnäller

I melllandagarna i ett snöfattigt Södertälje träffar jag Daniella Chamoun, AIK-spelaren som just nu rehabiliterar sig från sin andra korsbandsskada. Vi snackar fotboll, attityd och tro.
Daniella Chamoun. FOTO: anders h.nu (arkiv)

Anledningen till att jag nämner Södertälje är för att ni ska få ett grepp om hur mycket tid Dani, som hon också kallas, lägger ned på sin fotboll utanför planen. Med ombyggnader av tågspår och strul tar det 40 minuter för Dani att ta sig hemifrån Hovsjö till tågstationen i Östertälje. Efter en halvtimme på pendeltåg väntar 10 minuter på tuben innan hon anländer till Skytteholms IP och kan börja kicka boll.
Om allt flyter på tar det alltså en timme och 20 minuter enkel väg. Alla som någon gång åkt tunnelbana, buss eller pendeltåg vet att det inte alltid flyter på. Men Dani gnäller inte, hon nämner bara i förbifarten att det är lite irriterande när andra i laget gnäller över en tiominuters resa. Nej, hon är inte direkt en sådan som gnäller.
När jag undrar vad som hände i Hammarby 2010 – då Dani bröt kontraktet och lämnade klubben med några matcher kvar av höstsäsongen – passar hon för att hon inte vill framstå som gnällig.
- Det är inget jag vill kommentera. Det är bara vad jag upplevde och de i Bajen kanske inte tyckte att det var som jag tyckte. Jag är inte den som vill ”snacka massa skit”. För mig var det ett speciellt år. Och jag valde att vara tyst, riva kontraktet och gå därifrån. Mer vill jag inte säga, det kan bara bli fel, då låter jag det hellre vara.

Spelet lossnade i AIK
Efter en bra vårsäsong med AIK i Norrettan lekte fotbollslivet för Dani. Hon öste in mål, laget ledde Norrettan och äntligen fick hon spela i favoritpositionen som offensiv mittfältare, spelfördelare på mitten. Då hände det. Igen. Korsbandet gick i kras och nu pågår en intensiv kamp för en snabb rehabilitering.
- Jag hade bollen och skulle vricka den åt vänster så höger var stödjeben och så fick jag en tackling bakifrån, då kunde jag inte stå emot, knät bara vek sig. Då visste jag direkt att det var korsbandet som var av, det gjorde djävligt ont men det var tungt också, jag trodde ju aldrig jag skulle få en sådan skada till.
För... ja, Daniella har haft en liknade skada förut. Den gången var det andra knät som gick sönder. Då tog det två år innan hon var tillbaka på fotbollsplanen. Denna gång känns det bättre och hon hoppas kunna lira boll igen någon gång efter sommaren.

Det finns annat än fotboll
Under skadeperioden har Dani hunnit tänka ett och annat. Är det värt att spela fotboll? Vad händer efter karriären om båda knäna är halvskadade?
- Det var många tankar speciellt efter första skadan då det tog två år att komma tillbaka. När man är skadad hinner man göra så mycket annat. Efter första skadan insåg jag att det finns så mycket annat att göra också – inte bara fotboll.

Hon nämner flera gånger under intervjun att hennes starka tro hjälpt henne tillbaka från skadorna.
- På senare år har jag blivit väldigt religilös, och det var på grund av skadan. Skadan öppnade upp ögonen för mig och jag fick se att det var den rätta vägen för mig. Det har hjälpt mig väldigt mycket, med skador och även om jag inte är skadad ser jag allt från ett annat perspektiv. Nu uppskattar jag saker och ting. Bara att vara på benen och kunna gå uppskattar jag väldigt mycket, säger Dani och berättar också att hon på ett sätt är glad över den första skadan. Den utvecklade henne mycket som person.

AIK är åter nykomling i Damallsvenskan. Dani tris som fisken i vattnet i Solna-klubben.
- Det är kul att spela i AIK där det finns många individuellt skickliga spelare, mycket teknik och passningsspel, säger hon och glider sedan in på skillnaderna mellan Norrettan och Damallsvenskan.

- Det var en häftig känsla att vinna Norrettan, jag har aldrig vunnit en serie förut. Det är häftigare i Damallsvenskan. Många där har varit proffs utomlands, många spelar i landslaget. Det är roligt att möta dem och göra en bra match, då känner man att man är där. Även om man inte spelar i landslaget eller varit proffs så vet man att man har kapaciteten att komma upp dit.

- Vi behöver inte vara rädda för Tyresö
AIK har ett ungt och orutinerat lag som gör sig redo för Damallsvenskan. Men Dani är övertygad om att de unga spelarna kommer kliva fram och visa att det är där de hör hemma.
- Bara för att man ska möta t ex Tyresö som har landslagsspelare på varje position ska vi inte känna att vi är i underläge, utan vi ska känna att vi är i överläge, att vi vill bevisa att vi kan slå ett sådant lag. Vi behöver inte vara rädda för dem. Det är de som känner press, det är de som måste vinna. Då kan vi spela avslappnat och känna att vi har allt att vinna, lägger Dani ut texten.

Punktmarking = respekt
Trots att hon ännu inte fått sitt stora genombrott känner hon att hon vunnit motspelarnas respekt på planen. Det blir framför allt tydligt då det inte är allt för ovanligt att motståndarna väljer att punktmarkera henne.
- Men det är mest roligt – det är de som ska stoppa mig och de vet att när har jag bollen kan allt hända. Men det är lite tråkigt att vara punktmarkerad och tråkigt att alltid ha någon i ryggen som ska irritera. Det blir varken kul för publiken eller mig på plan.

Jag uppfattar det som att det ofta snackas om Dani och attityd. Det sägs att hon är lättirriterad och kaxig – jag frågar om det är något hon hört och hon erkänner att så är fallet.
- Man har hört många säga att man har attityd och så där. Men det är inget jag bryr mig om eller lägger energi på. Jag är fortfarande den jag är och är likadan mot alla. Bara för att jag är invandrare så är det ingen skillnad på hur jag vill bli respekterad.

Ger och tar kritik
- Gör jag två passningar som går åt helvete, då vill jag höra det. Skulle det vara så att en forward får tio lägen och inte gör mål ryter jag till: ”Vad fan håller du på med, du ska göra mål! Du kan göra mål”. Det är lite för mesigt bland många. De kanske tänker att någon är för ung för det men för mig har åldern ingen betydelse. Om jag är 16 eller 25 så ska jag få höra om jag gör en dålig träning eller slår många felpass.

Kanske är det sådana saker som gör att det snackas om dålig attityd i samband med Daniella Chaomun. Hon bryr sig egentligen inte. Just nu ligger allt fokus på att komma tillbaka ut på fotbollsplanen. För trots skador, långa resor och strul i Hammarby är det på fotbollsplanen hon vill vara.