Sverige testar nytt spelsystem

I eftermiddag spelar Sverige mot Norge och två förändringar är annonserade. Dels att man ska spela 4 -2-3-1 och dels att Caroline Seger på egen begäran inte längre är lagkapten. Jessica Landström har problem med nacken och på tisdagens förmiddag var det ännu oklart om hon kommer att kunna bli spelklar mot Norge.
Thomas Dennerby. Foto: Fredrik Hasselgren

Ett par dagar med bra träningsförhållanden i värme och sol har bytts till regn, blåst och kyla, något som verkar hålla i sig under tisdagen när grannfejden mellan Sverige och Norge ska avgöras.
– Det har blåst och regnat rejält i natt men nu har regnet avtagit fast det finns fortfarande väldigt mörka moln på himlen, säger Thomas Dennerby till damfotboll.com.

Hur går tankarna kring det nya spelsystemet?
–Tidigare har vi använt oss av det då och då som en reservplan men nu tänker vi köra det ett tag för att verkligen kunna utvärdera det. Vi tycker att vårt spelarmaterial passar bra för att köra 4-2-3-1. Vi har bra och snabba yttermittfältare, tre mycket bra mittfältare i Lisa, Nilla och Caroline, samt bra forwards som klarar att ligga ensamma på topp. Vi såg inte minst på VM hur bra Sverige var på att hugga och vinna boll sen snabbt ställa om till anfall. Kan vi utveckla det här spelet så passar det här systemet oss som hand i handsken.

Det innebär att ni tänker spela så här även under Algarve Cup?
–Så lär det bli. Efter dagens match blir det att sätta sig och göra videoanalyser och noggrant utvärdera detaljer i spelet som vi kan fila på under Algarve. Sen får vi se vilka slutsatser vi drar för fortsättningen.

I efter middag väntar Norge som haft en del oflyt i EM-gruppspelet och rätt oväntat förlorat mot Nordirland med 3-1. Norge ägde matchen, hade bollar i ribban, på mållinjen och 19-1 i hörnor men lyckades inte göra mer än ett mål. Vad för slags match förväntar du dig i eftermiddag?
–Att de förlorade mot Nordirland får närmast se som olycksfall i arbetet. Dom hade verkligen max oflyt i den matchen. I fredags möttes de England och förlorade med 2-1 i en mycket jämn match som England avgjorde med bara två minuter kvar att spela. För oss gäller det att hålla fokus på grundförutsättningarna i vårt nya spel och sen vara beredda på att vi får oss en hundraprocentig genomkörare mot ett heltaggat Norge som inte gärna förlorar en match mot grannlandet, säger Thomas.

Startelvan:
1. Hedvig Lindahl - 4. Annica Svensson, 3. Linda Sembrant, 2. Charlotte Rohlin 6. Sara Thunebro - 17. Lisa Dahlkvist, 18. Nilla Fischer [K] - 10. Sofia Jakobsson, 5. Caroline Seger - 20. Marie Hammarström – 8. Lotta Schelin.

Ersättare: 12. Kristin Hammarström - 7. Louise Fors, 9. Jessica Landström, 11. Antonia Göransson, 13. Emma Berglund, 14. Johanna Almgren, 15. Marina Pettersson-Engström, 16. Madelaine Edlund, 19. Susanne Moberg.

D.N. 2012-01-17 12:05

Äntligen, tror också mycket på det här systemet, såg stundtals bra ut även förra året. Om man använder det rätt och låter yttermittfältare som Jacobsson, Göransson och Almgren fokusera mer på det de är bra på (offensiven) och låter två innermittfältare ta större defensivt ansvar istället så kan det bli riktigt bra.

Mark 2012-01-18 09:10

"Vaddå system trodde det var mål vi skulle göra."

Tre Ess 2012-01-17 22:52

Det är inte vanligt att man avsäger sig kaptensbindeln. Någon känd orsak till detta?

Tre Ess 2012-01-18 00:29