Ungdomsbonus i Damallsvenskan säsongen 2012

För att stimulera klubbarnas matchning av unga spelare stärker nu talangprojektet Tipselit svensk damfotboll ytterligare. En ungdomsbonus på 325 000 kronor införs i Damallsvenskan från och med den här säsongen.

Att matcha talanger kan trygga klubbens sportsliga framtid. Genom ungdomsbonusen bygger det dessutom klubbens ekonomi. Ungdomsbonus är ett system för att premiera klubbar som matchar sina unga spelare i Damallsvenskan.
- Vi vill uppmuntra talangutvecklingen inom svensk damfotboll. Att spela matcher är en viktig del i en ung fotbollsspelares utbildning och i längden ett mer hållbart förhållningssätt än att köpa dyra utländska stjärnor, säger Johan Lindvall, sponsringschef på Svenska Spel till svenskfotboll.se.

Lilie Persson, spelarutbildningsansvarig på SvFF och förbundskapten för U23-landslaget, välkomnar satsningen:
- Det här är fantastiskt bra. Det visar verkligen att Svenska Spel menar allvar med sitt talangprojekt Tipselit. Jag hoppas och tror det kan bidra till att de allsvenska tränarna satsar mer på sina unga spelare.

Det är ingen lätt ekvation att balansera resultat med långsiktig talangutveckling och varje tränare är självklart suverän att ta ut sin startelva. Lilie Persson är inte helt imponerad över hur det såg ut i de allsvenska laguppställningarna den gångna säsongen. I allsvenskans tolv lag spelade så många som sjuttio utländska spelare.
- Det är väldigt mycket och i den roll jag har hade jag givetvis önskat att tränarna vågade spela sina unga talanger mer. Samtidigt handlar det också om att utbilda de unga tjejerna att förstå vad som krävs för att bli en elitspelare.
Johan Lindvall hoppas att satsningen på ungdomsbonus ska motivera klubbarna att ge sina spelare mer matchtid:
- Talangutveckling får vi aldrig göra avkall på, för oss är det en central del i alla våra sponsringsengagemang. Oavsett idrott vill vi stötta utvecklingen av egna talanger, säger han.

Svenska Spels Ungdomsbonus, dam
De tre lag i Damallsvenskan som använt flest unga spelare under säsongen delar på 325 000 kronor i ungdomsbonus från Svenska Spel. Segrande lag får 200 000 kronor, tvåan 75 000 kronor och trean 50 000 kronor.
Spelaren ska säsongen 2012 vara född 1991 eller senare. Laget får två poäng för varje spelare som deltagit på plan. En eller 90 minuter spelar ingen roll. Beräkningen görs på att spelaren spelat i omgångarna 1 till och med 19.

Källa: www:svenskfotboll.se