De Vanna till Linköping

Det blev Linköpings FC som drog det längsta strået och som nu har kontrakterat den australiensiska landslagsspelaren Lisa de Vanna. Lisas speed är väldokumenterad inte minst sen året i AIK 2008 då hon gjorde 15 mål på 19 matcher.Flera allsvenska klubbar har varit ute efter henne och förhandlingarna med Linköping har dragit ut på tiden men i början av mars kommer Lisa till Linköping.
Lisa de Vanna. Foto: Anders Henriksson

En av damfotbollens snabbaste forwards har valt Linköpings FC. 27-åriga australiensiskan Lisa De Vanna ansluter till truppen första veckan i mars.
- En spelartyp och målskytt i världsklass som passar oss perfekt, säger managern Jörgen Petersson.

Lisa De Vanna blir ett mycket spännande nyförvärv i Linköpings FC och dessutom blir hon en efterlängtad comeback i Damallsvenskan.
- Jag vill gärna bidraga till att Linköping vinner titlar, säger Lisa själv.

Lisa De Vanna har stor internationell erfarenhet med ligaspel i USA, England, Australien och Sverige bakom sig. Dessutom har hon varit en av landslagets viktigaste spelare i OS 2004, Asiatiska Mästerskapen 2006 och 2010, och i VM-turneringarna 2007 och 2011.
- Efter spel i USA och WPS under 2011 tog jag beslutet att spela i Europa detta år, det kändes mer seriöst, säger Lisa och fortsätter:

- Jag hade många förfrågningar men efter samtal med Kate Gill som var i Linköping ifjol bestämde jag mig. Hon pratade varmt om organisationen, drivkraften och faciliteterna i Linköping och det övertygade mig.

Vid VM 2007 togs Lisa ut i FIFA:s All Star Team och nominerades dessutom till en av världens bästa spelare. Hon har på 75 landskamper gjort 26 mål.
- Lisa De Vanna är en spelartyp som passar oss perfekt. Tekniskt skicklig, tuff, enormt snabb och stor erfarenhet av matcher på absolut högsta nivå, säger Jörgen Petersson i LFC.

Förhandlingen drog ut på tiden men i början av mars kommer Lisa till Linköping.
- Det har tagit lite tid att få allt klart, men tålamodet betalade sig och vi får in en spelare som definitivt kan göra skillnad. Vi har sökt offensiv kraft och det får vi definitivt med Lisa i laget, säger klubbdirektören Anders Mäki på Linköpings hemsida.

FAKTA LISA DE VANNA
Född: 1984-11-14 i Perth Australien
Position: Forward
Moderklubb: Western Waves, Australien
Landskamper/mål: 75/26

D.N. 2012-01-31 14:07

Linköping känns riktigt starkt i alla lagdelar nu, har abslout möjlighet att utmana om guldet tycker jag.

Två riktiga klassmålvakter, stabilt försvar som vanligt, en mängd alternativ på mittfältet och två hypersnabba anfallare.

Martin 2012-01-31 18:53

Ja nu lär LFC bli att räkna med på allvar den kommande säsongen.

Ett målvaktspar som håller världsklass. Lundgren bäst i Damallsvenskan och Bardsley verkade stabil under det hon visade upp förra säsongen.

Backlinjen håller världsklass med Rohlin (kanske världens bästa mittback) som nav och trygghet tillsammans med kompromisslösa Holstad-Berge. På ytterbacken finns massor av alternativ och de förväntade förstahandsvalen Samuelsson samt Krantz tillhör de bättre i serien.

Ett mittfält anförda av Fischer med Lollo som kreatör med massor av alternativ beroende på hur matcherna gestaltar sig.

Slutligen ett anfall som kommer bli fruktansvärt jobbigt att 'kontrollera' för motståndarna då både Sällström och De Vanna som sagt är vindsnabba.

Tre Ess 2012-02-04 03:04

Raderad

D.N. 2012-01-31 19:26

En spelare till ska in tyckte jag jag läste också.

Men mittfältarna Fischer, Gajhede, Larsson, Fors, Heimersson och Schjelderup är allihop riktigt bra när de är i form. Schjelderup känns lite underskattad, tycker hon var riktigt vass i slutet av förra säsongen.

The Observer 2012-01-31 21:27

Jag vill inte lägga sordin på glädjeyran, men några frågor kan man ju fundera på:

Kommer Lisa i Lönneberga (f´låt De Vanna) att hitta på några nya hyss som gör att hon hamnar i snickerboa?

Att De Vanna gjorde 15 mål 2008 i AIK innebär inte att hon kommer att göra det 2012 i LFC: mer än en spelare har blivit "inläst" och "nedplockad" när motståndaren är förvarnad (inte minst Marta har ju fått erfara detta och inte¨minst mot LFC...)

Vi fick inte veta hur långt kontraktet sträcker sig - gissningsvis bara denna säsong - är De Vanna därmed rätt spelare för ett lag som LFC och en långsiktig förstärkning?

När Katryn Gill kom till LFC 2011 var det med epitetet "Asiens bästa spelare" - av det sågs det tydligen inte mycket under de cirka tio matcher hon hann spela - är De Vanna som också föregås av ett rykte, fågel eller fisk?

Det sägs att förhandlingarna med De Vanna pågått en tid och WPS-ligans trassel och spelstopp 2012 gick väl bara att spekulera i, men vilka möjligheter till värvningar öppnar sig nu? Hade LFC velat/behövt vara med där?

Visst ser LFC:s lagbygge slagkraftigt ut på pappret, men det innehåller också osäkerheter på mittfältet och framåt behövs en 20-målsspelare till - då kanske gulddrömmar är realistiska?

I vilket fall tror jag att De Vannas spelartyp kan dra publik - nog så viktigt, inte minst i Linköping!

Martin 2012-02-01 01:04

@Tre Ess

MINST en till spelare av toppklass är ju utlovad och me tanke på hur bra defensiven ser ut så lär det väl vara en offensiv spelare. En anfallare/yttermittfältare känns mest logiskt med tanke på hur lagbygget ser ut i dagsläget.