”Vero” firar 25-årsdagen med Damallsvensk debut

I eftermiddag kommer mångas blickar kommer att riktas mot Tyresö och deras första match mot KIF Örebro. Tyresö är den solklara favoriten till SM-guld och har en klar målsättning att bli ett av världens allra bästa lag. Flera spektakulära värvningar har gjort och personen på allas läppar är förstås Marta men innan hon blev klar skrev en annan världsspelare ett 2-årskontrakt med Tyresö – spanska Veronica Boquete , även kallad ”Vero”. Hon debuterar i Damallsvenskan på sin 25-årsdag.
Grattis på födelsedagen "Vero". Foto: Rainer Fussgänger

24-åringen från Santiago de Compostela kom närmast från ryska Energya Woronezh, men gjorde faktiskt stor succé i WPS förra året där hon kammade hem titeln som MVP, ligans mest värdefulla spelare. Vero vann priset i konkurrens med Marta och Christine Sinclair vilket säger en del. Hon avgjorde inte mindre än fem matcher för sitt Philadelphia Independence. Innan hon kom till USA vann Vero den spanska skytteligan med fantastiska 39 mål.

Damfotboll.com har träffat Vero ute i Tyresö och vi pratade om USA, Ryssland och den säsong som snart börjar i Sverige.
Hur hamnade du i Tyresö, Vero?
– Tyresö ringde upp mig i september förra året när WPS-säsongen var över, men då skrevjag på för det ryska laget Energya Woronzh. Jag ville absolut spela Champions League vilket jag fick göra. I mitt kontrakt fanns en klausul om att jag kunde bryta kontraktet om vi åkte CL. Så efter förlusten mot Rossiyanka ringde Tyresö igen och på den vägen är det.

Egentligen var planen att spela en månad i Sverige och ansluta till Philadelphia för ytterligare en amerikansk säsong med fotboll, men vi alla vet hur det slutade. WPS blev inställd, åtminstone för i år och Vero stannar förstås året ut i Tyresö.
– Det är ju bra, nu kan jag fokusera på spel med Tyresö. Först nästa år finns det möjlighet att spela Champions League med Tyresö, men jag tror på detta projekt som dessutom ser till att ett par andra av mina drömmar går i uppfyllelse, nämligen att spela med Marta, som är en slags förbild för mig och Carline Seger. Det får jag att göra nu och det är helt fantastiskt.

Hur fungerar det med Marta?
– Att spela med Marta är fantastisk. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Hon är mer den som tar avslut medan jag är en spelare som skapar situationer åt andra. Redan nu är det så att vi söker efter varandra på planen. När Marta har bollen, kollar hon var jag är och vice versa. Dessutom talar vi samma språk, vi kan kommunicera mycket bra på portugisiska respektive spanska.

Vi jämför spelet i USA och i Sverige och Vero bekräftar det som Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson har sagt på Damallsvenskans upptaktsträff. Att fotboll i USA är väldigt fysiskt och att man i stort springer upp och ner planen hela tiden och försöker skjuta ur alla lägen.
– I Tyresö har vi bland annat spelare som Marta, Elaine och Kirsten (van de Ven) och vi kan verkligen lira fotboll. I USA är det mycket fysik, medan man i Sverige lägger mer vikt på teknik och inte minst taktik. I USA har man otroligt bra resurser bland lagen med nästan allt man kan tänka sig. I Europa har vi en mycket längre historia i sporten.
Vad tycker du om pressen som ligger på Tyresö, nästan alla säger att ni måste vinna?
– Det är en lång serie med 22 matcher och man måste förbereda sig perfekt på varenda match, och ta alla motståndare på allvar. Men jag spelar hellre i ett lag som har favorittrycket på sig, eftersom det betyder att vi är ett väldigt bra lag.
Vero Boquete säger sig inte veta mycket om alla klubbar i Damallsvenskan. Men hon kan det svenska landslaget, hon kan många spelare som nu har kommit från WPS.

Idag annandag påsk, när Damallsvenskan börjar ska det bli fotbollsfest på Tyresövallen och vi får för första gången uppleva det stjärnspäckade laget där just Marta och Vero kan bli något av ett drömpar på fotbollsplanen, en ren njutning för vilken publik som helst
– Jag är faktiskt född 87, samma år som Messi och Fabregas, säger hon skämtsamt.

I eftermiddag är det inte bara fotbollsfest i Tyresö. Vero Boquete fyller också 25 år.