Örebro inte bara att köra över för Tyresö

Under 2010 vann KIF Örebro sin första titel någonsin genom att slå Djurgården med 4-1 i Svenska cupenfinalen. 2011 siktade laget på att komma bort från mittenträsket i Damallsvenskan och utmana om medaljerna, men det blev tillslut en femteplats i tabellen. Nu siktar de ännu en gång högre, med nyförvärv som kanadensiska målvakten Stephanie Labbé och fjolårets skyttedrottning i Norrettan – Linda Fransson. Redan i premiären borta mot Tyresö på annandagen hoppas de kunna sätta käppar i hjulet för guldaspiranten.
Marie Hammarström, nyckelspelare i KIF Örebro. Foto: Fredrik Hasselgren

Minns att KIF Örebro grusade Tyresös gulddrömmar förra året i och med 1-0 vinsten i den näst sista omgången.
- Inspirationen ärr på topp inför mötet med Tyresö, det tvekar inte jag på. Det kommer den vara i alla matcher. Det är så inspirerande, vi har en bra miljö där alla vill väldigt mycket, säger Rickard Nilsson, ny tränare i KIF Örebro.

Ja, KIF Örebro har fått en ny röst i omklädningsrummet i Rickard Nilsson. Annars är mycket detsamma som under fjolåret. Truppen är mer eller mindre densamma och det mesta kretsar fortfarande kring Marie Hammarström, som lite skämtsamt säger att planen inför säsongen att hon ska göra några baljor, några snygga baljor. Men om KIF Örebro ska kunna hänga med i toppen av årets Damallsvenskan krävs det också att Sara Larsson blilr spelklar och fortsätter prestera på toppen av sin förmåga. Under upptaktsträffen svarar Sara difust på alla frågor gällande skadan. Till damfotboll.com erkänner hon dock att det lär dröja ytterligare några veckor innan hon är tillbaka.
richardnilsson300.jpg
Rickard Nilsson värdesätter sina landslagsspelare och passar på att berömma dem extra.
- Man kan vara landslagsspelare på olika sätt. De vi har är ju så bra elitidrottare som hjälper mig som tränare och övriga spelare. Vi har de högsta ambitionerna men var vi hamnar plaringsmässigt i år är svårt att säga. Allt vi gör är för att bli ett topplag, sen om vi blir det i år eller om några år, det får vi se, säger han och klargör sedan att Tyresö inte kan förvänta sig tre poäng i premiären.
- Vi vill visa att det inte bara är att köra över oss.

Så hur bra är Örebro à la 2012? Vi frågade landslagsspelaren och kaptenen Marie Hammarström.
- Femma är vår bästa placering och det är där någonstans vi vill hamna. Sen om man tittar på de andra lagen så, det kommer krävas mycket för att ta en femteplats. Förra året var en femteplats nästan lite dåligt för vi hade chansen att hänga på toppen flera gånger men tog inte den. Det är klart det är en tuffare Damallsvenskan i år. Jag är trött på att bli femma. Det är klart man vill högre.

Sedan Tyresö tog klivet upp i Damallsvenskan har lagen mötts fyra gånger. Alla matcherna har varit tuffa och jämna. Tyresö har gått vinnande ur två drabbningar och båda gångerna (juni 2010 och april 2011) med 2-1. KIF Örebro har vunnit de två andra matcherna, båda gångerna med 1-0 och förutom höstmötet ifjol vann Örebro även med 1-0 i andra omgången 2010.
Så den som tror på en målrik match får nog tänka om.. Och ska vi kolla på statistiken är det inte alls självklart att Tyresö vinner idag.

Martin 2012-04-09 17:07

7-0 var precis den start Damallsvenskan INTE behövde. Örebro gör egentligen alla fel man kan göra och straffas förstås hårt då man möter seriens spelskickligaste lag. Att falla hem med hela laget och inte sätta press på Tyresös backlinje, den enda svaghet laget kan sägas ha, gör att man inte ens ger sig själva chansen att vara med i matchen.

Med något bättre effektivitet hade dock Örebro kunnat ha med sig 1-2 eller t o m 2-2 in i pausvilan men lika passivt som det var i defensiven lika inneffektivt var man framåt när chanser skapades.

Calle 2012-04-09 18:48

Skön rubrik!

Evelina Johansson 2012-04-09 19:36

Jag håller med Martin på samtliga punkter. Det som slog mig under matchen var utan tvekan Örebros högst tveksamma taktik. Jag vet inte om det syntes även i tv, men oavsett var på plan Tyresö hade bollinnehav så föll Kif ofattbart lågt, och det var uppenbart att 10 av 11 spelare gick in på plan med praktiskt taget uteslutande defensiva direktiv (och felaktiga sådana), vilket lämnade Michael i en otacksam roll.

Att Tyresö briljerar offensivt i en sån här match tror jag säger väldigt lite om resten av säsongen, eftersom jag förutsätter att få lag väljer att spela mot Tyresö som Kif gjorde idag. Jag är rädd att Tyresös offensiv går i lås i nästa match mot Linköping, som spelar den sortens försvar som jag tror Tyresö får svårt mot. Men jag hoppas jag har fel :)

Publiken drog efter andan så fort Marta var i närheten av bollen, men personligen är jag mer förälskad i Vero Boquete - herregud så mycket fotboll hon har i sig. Det värmde på kylslagna och blåsiga Tyresövallen.

Martin 2012-04-10 00:35

Kan bara hålla med om Vero Boquete, vilken otrolig snidare och bäst på plan i mitt tycke. Jag sätter dock ett litet frågetecken för hur hon ska klara av ett motstånd som spelar fysiskt (vilket jag hoppas LFC gör nästa omgång) då hon såg väldigt 'liten' ut. Ska bli synnerligen intressant hur mitt LFC väljer att hantera Tyresö nästa omgång, minst oavgjort är ett måste om man inte ska hamna för långt efter.