Om fotboll, favoritskap och frisyrer

Den ena har nyligen återtagit sin landslagsplats efter skada, den andra har dragits med skador under karriären men är nu inne i ett makalöst floow och borde enligt den första få chansen att visa vad hon går för i den blågula dräkten. Vi slog oss ned för att prata fotboll, favoritskap och frisyrer med göteborgsspelarna Stina Segerström och Lisa Ek.
Lisa Ek och Stina Segerström i lättsam intervju. Foto: Anders Andersson

– Det känns riktigt bra, jag tycker att vi har något riktigt bra på gång som har glimtat till flera gånger men det är inte så att man vet exakt hur det kommer se ut i premiären, säger Stina Segerström om premiären mot Djurgården.

Kopparbergs/Göteborg är redan inne i matchtempot. Efter Champions Leaguematcherna mot Arsenal och Supercupfinalen i Malmö har de redan testats på allvar och sluppit en del av försäsongen där matcherna inte betyder något. Det torde göra laget bättre förberett i år än tidigare. För fjolårssäsongens inledning (laget gjorde mål först i fjärde omgången och tog endast 1 poäng på de tre första matcherna) kan inte upprepas om laget ska ha någon chans att blanda sig i toppstriden.
– Det är det som är planen, vi är ju redan igång nu! Utbrister Segerström när fjolåret kommer på tal.

Hon får medhåll av kamraten Ek som lite trött svara:
– Nu har vi förlorat de matcher vi ska förlora…
– Jag såg en tabell som de gjort med de fyra topplagen från förra året, bara inbördes resultat – och den vann vi. Då blir känslan från förra året att vi förlorade ju inte guldet mot Malmö eller Tyresö eller Umeå, utan vi förlorade mot Djurgården borta och vi förlorade mot Kristianstad. Det var de matcherna som blev avgörande, säger Stina och forsätter sedan:
– Och jag kan tycka att det är ett krav vi kan ha på laget i år – att höja lägstanivån. Vi kommer inte ha råd med de matcherna. Alla lag, de 3,4,5 som är med och slåss om guldet kommer att plocka poäng från varandra. Säg att vi får stryk mot Tyresö – det kanske inte är i den matchen det avgörs. Det är viktigt att få en bra start.

Apropå starten i damallsvenskan. Lisa Ek har gjort det till en vana att byta frisyrer och hårfärger oftare än jag byter snus. Nu undrar vi hur frisyren kommer att se ut på tisdag när Djurgården kommer på besök till Valhalla IP. Stina Segerström nämner att det hade varit rolig att permanenta Ekens hår, Lisa håller med men vill i nästa sekund flytta fokus till Stina som även hon vågat sig på att slänga in en röd rand i håret.
– Folk tror ju att jag har något val när det gäller frisyren, men egentligen kommer det ju från ledningen som önskar nya frisyrer – för att marknadsföra laget. Eftersom vi inte kan köpa in Marta så får vi ju förändra de spelare vi har så mycket som möjligt. Det är för att förvilla folk och få dem att tro att vi fått fler nya spelare än vi har. Ja, jag får ju betalt för varje ny frisyr, säger Ek i en skämtsam ton och det märks att Segerström och Ek trivs tillsammans. Äntligen får de chansen att spela tillsammans igen också. Förra året slet Segerström, som bekant av sin hälsena och missade stora delar av fotbollsåret 2011. Året innan var det Ek som gick skadad. Nu är de båda två hela, friska och redo för årets upplaga av damallsvenskan. Lisa Ek är dessutom inne i en fantastisk form och har gjort mål som aldrig förr. Senast hon gick mållös av plan var i hemmamatchen mot Arsenal, när det hände innan dess vet nog ingen. I supercupfinalen, som jag missade, gjorde hon tydligen ett ”årets mål” enligt Segerström som också beordrar mig, och alla andra som ännu inte sett det, att titta upp det på nätet.

Segerström är tillbaka i landslaget efter fjolårets skada. Och nu höjs röster för att även Lisa Ek borde få chansen i blågult.
– Jag tycker att vi borde få se henne nu. Ek och Almgren var våra i särklass bästa spelare hela förra säsongen. De plockade med Marie Hammarström förra året. Jag tror inte att det är så långt bort faktiskt, säger Segerström och Ek själv bekräftar att hon drömmer om att någon gång få spela i landslaget.
– Det är min dröm, tillsammans med att bli proffs. Men nu är det OS-år, det är inte ett år där de kommer testa lite spelare som fyller 30. Om jag ska kunna få en chans är det väl först i oktober, november kanske och då ska man ha gjort en överdjävligt bra säsong. Jag kommer alltid hålla fast vid drömmen, det är den som driver mig. Men samtidigt vill jag inte lägga någon fokus på det för att det viktiga är det jag presterar. Och om jag kan ha drömmen i bakhuvudet, då är jag nöjd.

Nu kommer vi åter till frågan; hur bra är egentligen Kopparbergs/Göteborg ala 2012? Laget har bland annat tappat landslagsspelarna Linda Sembrant och Lisa Dalhlkvist. In i laget har istället Ingrid Wells och Kristen Press kommit.
– Det känns lite roligt också, att det inte är så att vi vet exakt vad som är vår topp potential. De kanske är lite högre till och med än förra året, det är lite osäkert. Jag tror att vi har potential att bli ännu bättre än förra året. Men det är just det där, små bitar som ska falla på plats. Vi kanske inte är där just nu. Det kanske faller på plats redan första matchen eller så dröjer det 3-4 matcher eller så faller det aldrig på plats, det är så himla svårt att veta innan. Vi har potential att bli riktigt riktigt bra, säger Ek och sedan tar Segerström över i filosoferandet:
– Att tro, det måste man göra på sitt eget lag. Jag tror på oss, jag tror att vi har potential att vinna. Sen, man kan vara logisk och titta på pappret. Det beror ju inte bara på oss utan det beror ju på hur de andra lagen får ihop det och vilket lag som lyckas hålla en jämn och hög nivå. Jag tror stenhårt på oss.

Men få tror på Göteborg. Under upptaktsträffen tror endast 6% att laget från Götet vinner SM-guld 2012. Tyresö har tio gånger så många röster.
– Det är inte så att jag bryr mig för att vi inte är tippade i toppen. Man ser redan på Tyresöspelarna att de är trötta på att höra det. Det blir nästan så att de får snacka ner sig själva. Det känns ju mer boostat att snacka upp sig själva än att stå där och prata ”ja, men vi måste ju ändå få ihop det och att” säger Segerström och Ek hakar på:
– Det blir en mycket mer positiv känsla, vi får snacka upp oss själva. Det är skönt, vi kör på det.
Så vi kör på det. Under 2012 ska Ek och Segerström äntligen få lira boll tillsammans igen, Ek ska fortsätta producera framåt och byta frisyr så ofta hon kan. Och om Segerström får bestämma permanentar hon snart Ekens hår, kanske i samband med en landslagssamling.

GambitSWE 2012-04-10 14:45

Ek är en riktig skön spelare, inte konstigt att hon är domarnas förstahandsval, aldrig en sur min från henne....

Johnte 2012-04-10 19:19

Kan hålla med Segerströms önskan att Lisa Ek borde prövas i landslaget.Såg henne live i Supercupen mot Ldb FC Malmö.Jag tyckte att Ek och Press var de bästa i Göteborg. Men Göteborgs försvar var det lite mer frågetecken kring.Sådana rena amatörmisstag får man inte göra.

Rufus 2012-04-10 21:07

Enormt duktiga tjejer, Lisa och Stina! Alva vill gå på djupet och gör som alltid en bra och annorlunda intervju med, i detta fall, Göteborgs stjärnor. Men sedan undrar man - med tanke på bakgrunden i bilden - om det är ett omen som antyder i vilken klubb Ek och Segerström kan hamna en kommande säsong. Tja...backarna Rohlin och Segerström är ju ingen dålig kombination i landslaget!