Sveriges F19-landslag en outsider att räkna med

I sommar avgörs EM för F19-landslag i Turkiet och det kommer att bli en tuff väg att nå fram till en eventuell semifinalplats. I gruppen ställs Sverige öga mot öga mot bland annat storfavoriten Spanien. En intervju med förbundskapten Calle Barrling reder ut möjligheterna för det svenska F19-landslagets chanser i det kommande EM-slutspelet.
F19-landslaget förbundskapten Calle Barrling. Foto: Anders Henriksson

Övriga lag i Sveriges grupp är Serbien och England och det senare står för motståndet i den inledande matchen.
I den andra gruppen spelar Turkiet, Portugal, Rumänien och Danmark.
Något iögonfallande är avsaknaden av länder som Frankrike, Holland, Norge och inte minst Tyskland i detta slutspel. Fotbollskartan blir allt större och bredden imponerar numera inte minst på tjejsidan.

Förbundskapten Calle Barrling konstaterar nyktert att lottningen är gjord och att det nu gäller att fokusera på det motstånd man fått samt att förbereda sig så bra man bara kan.
– Nu börjar den sista förberedande fasen. Vi har bra koll på både Serbien och England men ingen erfarenhet av att möta Spanien som på papperet får räknas som storfavorit i detta EM.
Sveriges F19-landslag tog något otippat hem gruppsegern i kvalomgång 2 före Tyskland som för första gången på 12 år missar ett slutspel.

Bäst när det gällde
Det var den femte april Sverige besegrade de regerande mästarinnorna Tyskland med 1-0 i den sista och direkt avgörande gruppspelsmatchen. Man säkrade därmed avancemanget till sommarens EM i Turkiet. Tyresös Pauline Hammarlund blev segerskytt i matchen där det räckt med oavgjort för Sverige för att gå vidare.
I höstas möttes lagen i en vänskapsmatch och då fick Sverige stryk med hela 4-0. Hur gick den här scenförändringen till, jag menar, det brukar sannerligen inte vara lätt att slå Tyskland när det kommer till mästerskap?
– Förlustmatchen i höstas blev en rejäl väckarklocka kan jag säga. Vi åkte hem och rannsakade oss själva och studerade matchen tillsammans med tjejerna. Man kan säga att vi lärde oss en hel del av den förlusten och den blev starten till något nytt i det här laget. Sedan dess har vi jobbat hårt och målmedvetet och tjejerna har blivit tydligare i sin roll ute på plan, de har mognat helt enkelt. I våras spelade vi turneringen i La Manga och redan då kunde jag skönja att en förändring var på gång. Man kan åter igen konstatera att hårt jobb verkligen lönar sig, säger Calle något stolt, till damfotboll.com.

Som förbundskapten har Calle följt F19-landslaget i ett par år och sett det utvecklas och menar att det knappast är en tillfällighet att man tagit sig till slutspel.
– Nej, det här är det femte slutspelet vi når med ett flicklandslag på sju år och det är mycket bra gjort med tanke på konkurrensen som ökar hela tiden. Vi kan också konstatera att det tyder på en jämnhet i vår utbildning och att det knappast är tillfälligheter som avgör att vi når långt. De här tjejerna har lång erfarenhet och de flesta av dem var med även när F17-landslaget nådde slutspel. Skillnaden nu och då är förstås mer rutin men också en större målmedvetenhet och tydlighet i spelet än tidigare. Man vet vad som krävs och har underkastat sig den träning som behövs och sist men inte minst är cirka 15 av 18 spelare startspelare i Damallsvenskan. En mycket viktig detalj i det hela, säger Calle.

EM avgörs i Antalya. Gruppmatcherna spelas 2, 5 och 8 juli, semifinalerna 11 juli och finalen 14 juli.

Taggar: