Vittsjö skrällde i Göteborg

Innan säsongen började var det inte många som trodde att Vittsjö GIK hade det som krävdes för att hålla sig kvar i Damallsvenskan. Efter att ha sett lagets bortamatch mot topplaget Kopparbergs/Göteborg FC så har skånskorna åtminstonde övertygat mig. Vittsjö tog en välförtjänt seger och det som kan komma att bli tre viktiga poäng.
Söderettans skyttedrottnng Sofie Andersson målade mot sin före detta klubbkamrater i Göteborg.
Foto: Fredk Hasselgren

När domaren Linn Andersson blåste igång matchen tog det inte lång tid innan Vittsjö visade att de på allvar skulle komma att utmana Göteborg om 3 poäng. I matchminut 15 kommer utdelningen för deras hårda slit. Målet kommer efter en frispark som mittfältaren Danesha Adams nickade in.

Om Kopparbergs/Göteborg jobbade i uppförsbacke innan målet, så blev backen desto brantare allt efter.

Spelarna i Kopparbergs/Göteborg litade inte på sitt egna spel och ingen i laget verkade vilja ha boll. Slarviga passningar och passivt spel ifrån hemmalaget innebar onödiga bjudningar till Vittsjös-pelarna. Ett bekant ansikte i Vittsjö var den före detta göteborgsspelaren Sofie Andersson. Andersson var planens gigant och det var också hon som säkerställde första halvleks resultat med sitt 0-2 mål strax före vilan. Första halvleks statistik speglar matchen rättvist, där hemmalaget endast fick iväg tre skott på mål medan gästerna avfyrade tio.

När andra halvlek blåstes igång satte Kopparbergs/Göteborg lite mer press på Vittsjö. Det märktes att hemmalaget inte var nöjt. Amanda Edgren gav Göteborgs-publiken hopp genom att reducera i 84:e minuten. Kopparbergs/Göteborg utnyttjade alla tre byten, och trots tre pigga inhopp hann laget aldrig återhämta sig och fick se sig besegrat av den allsvenska nykomlingen..
Kopparbergs/Göteborg saknade nyckelspelare som Christen Press (iväg på träningsläger med US's landslag) och Johanna Almgren (skada, dock med på bänken). Skall Kopparbergs/Göteborg lyckas hålla sig i toppen även denna säsongen så krävs det bra mycket mer av samtliga spelare. Lagets bästa spelare var idag Anna Ahlstrand (utsedd till matchens lirare) samt veteranen Jane Törnqvist som med träffsäkra brytningar såg till att förlustsiffrorna inte blev större.

Att det var extra roligt för Sofie Andersson i Vittsjö att besegra sitt gamla lag rådde det ingen tvekan om.
- Den viktigaste segern var dock mot AIK. Dem skall vi ha bakom oss, sade en nöjd Andersson efter matchen.

Text: Denise Lindqvist

Johnte 2012-04-25 23:27

Ja det var en riktig bomb och en stor sensation. Enligt vad jag förstod så var Torbjörn Nilsson sjuk och kunde inte leda sitt lag från bänken.Tror att det hade en viss betydelse.
och att den snabba och målfarliga Christen Press deltog inte heller spär ju på den dåliga insatsen Göteborg gör.Men kan ju tycka att man nog borde ha ett tillräckligt starkt lag utan Press med i laget för att kunna slå Vittsjö hemma. Hur var det, deltog Ingrid Wells?
Men hur som helst ett stort grattis till Vittsjö till den fina segern. Men om det ska räcka till för att inte ramla ur Damallsvenskan är jag däremot tveksam till.Det brukar vara så med nykomlingar att de kan plocka ett och annat poäng under våren för att sedan trilla dit ordentligt under hösten.Men låt Vittsjö få glädjas åt den här segern.Det är dom värda när man låter en bomb gå av så här.

Rufus 2012-04-26 00:38

Instämmer i det mesta i det du Johnte skriver här ovan- vad annars? En riktig allsvensk knall - oavsett om Torbjörn Nilsson låg i sjuksängen eller ej. Ja du, Johnte - nu får våra respektive favoriter LdB och LFC se upp för här kommer ett blårött gäng segersugna brudar från Göingebygden med en fin skalp i bältet!

GambitSWE 2012-04-26 00:51

Var och såg matchen och måste säga att Vittsjö var mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Varje gång de avancerade så var det med väldig fart, och det kändes farligt nästan varje gång, trots att det kanske inte blev något av situationen. I Göteborg gick det tyvärr alldeles för långsamt framåt, och Olivia Schough som kanske sprang mest av de offensiva spelarna i Göteborg, hade inte mycket att ställa upp mot de väldigt snabba försvarsspelarna. Christen saknades oerhört, då ingen av Göteborgs offensiva spelare var snabbare än sina motståndare. Kopparbergs hade i och för sig inte så många möjligheter till skott, men något mer borde de ha klarat av. Dock brukar det ofta vara så att Kopparbergar'na vill spela sig fram in till mål och straffområde, men det är inte alltid det lyckas speciellt väl, vilket var fallet även idag. Även om Ahlstrand var ganska bra, så tycker jag och även några andra att Kristin Hammarström borde fått priset, då hon hade en del väldigt bra räddningar. Det kunde faktiskt slutat värre för Göteborg än vad siffrorna visar.

Ingrid spelade från start, men byttes ut i andra halvlek. Ingrid är spelskicklig, dock så är hon alldeles för långsam på alla avstånd som är längre än 5m. Jag har inte sett henne vinna en enda löpduell som är på ett längre avstånd, och i och med hennes nätta fysik, så kan hon inte ens axla sig fram i duellerna. Hon bör ha fritt utrymme för att göra sina instick och passningar. Hon lyckas ibland med att finta bort en eller två spelare, men vill hon springa ifrån, så blir hon väldigt ofta ifatt-sprungen.

Måste även berömma Vittsjö's fina huvudspel, vann många nickdueller, och det fanns en eller två hörnor som var riktigt farliga. Hittills i år så har jag bara sett 5 lag live, Kopparbergs, Jitex, Malmö, Djurgården och Vittsjö. Av dem, så har jag mest blivit imponerad av Vittsjö. Jag skulle vilja se dem spela mot de andra storlagen, och få se hur de klarar av deras oerhört snabba anfalls-spel när det funkar. Linköping i all ära, men när Vittsjö avancerar, så går det snabbt.

Trots att Torbjörn inte var på plats, så väntade jag mig att någon från övriga staben skulle skrika till, och säga gör si eller så, men inte hörde jag något. Det tycktes mig som om de var likgiltiga inför den matchbild de såg, vilket bekymrade mig.

Vittsjö vann välförtjänt över Kopparbergs, och jag hoppas att jag har nöjet att se dem igen.

Martin 2012-04-26 01:01

Damallsvenskan är jämnare än någonsin och inget lag är utan poängförlust efter 3 omgångar, när hände det senast. 2 poängs skillnad mellan förstaplacerade Umeå och åttåndeplacerade LFC. Riktigt roligt och en garant för att intresset kring serien hålls uppe.

Vittsö är en pigg nykomling som kommer ställa till det för fler lag i serien och till skillnad mot Johnte så är jag inte alls så säker på att de kommer 'falla igenom' framåt höstkanten även om det givetvis är för tidigt att säga något säkert än.

Johnte 2012-04-26 07:48

oavsett vilket @ Martin så möter LdB FC Malmö -Vittsjö den 12/5. Den matchen är bokad och ska ses med stort intresse.Ännu en gång Grattis till den stora, fina segern Vittsjö.Det är ni värda.
Läser man @GambitSwe så kan man ju få fram att det nog hade en viss betydelse att Torbjörn Nilsson inte satt på bänken och styrde laget. Som det var nu så var det väldigt tyst på deras bänk. Jag hade nog varit ursinnig om jag hade suttit där...Man skulle nog höra min röst från omklädningsrummet i halvtid ute bland publiken.Hade de inte vaknat då, hade jag nog fått utgå från att de är döva.

Denise 2012-04-26 09:38

GambitSWE! De första matcherna Vittsjö har spelat har de sänt live på sin hemsida. De lär göra så även fortsättningsvis! Så det blir lätt att följa dem.

Dessutom har Vittsjö värvat klokt. Deras holländska landslagsmåkvakt gjorde en grym insats och bortsett från en tabbe var hon i stort sett felfri marchen igenom. Även deras mittbackspar var riktigt duktiga. Att Vittsjö fallerar till hösten har jag svårt att tro sålänge laget håller sig hela.

Jörgen LdB FC Fan 2012-04-26 09:40

Ett stort Grattis Vittsjö!
johnte det spelar väl ingen roll vem som sitter på bänken det e dom 11:a på plan som ska göra det.....!

Johnte 2012-04-26 12:14

@jörgenJo, det spelar en viss roll...Du har ju sett hur LdBs Peter Moberg kan ändra om på vissa platser i laget när han ser att spelet inte fungerar som det är tänkt,Han eller hon kan se saker från sidan som de 11 på plan inte upptäckerSå en viss roll spelar det.kan jag tycka.

Johnte 2012-04-26 12:19

Det där om Vittsjö ramlar ner under hösten eller inte, kommer vi inte vidare på.Några tycker si och några tycker så.Vi får väl se när serien är över.

Mark 2012-04-27 21:14

"Det fanns ingen som kunde Torbjörn bättre än de assisterande tränarna.Johanna Almgren va' inte me'.Fick dem att göra lite som de ville."