Mål i varje match av Sofie för Vittsjö

Nykomlingen Vittsjö GIK har fått en start på Damallsvenskan som överraskar det flesta. Bortaförlusten i Umeå i premiären var ett undantag. 2-1-segern på hemmaplan mot Piteå IF på söndagen var nordskånskornas tredje i rad och nu är det övre halvan av tabellen som gäller. Sofie Andersson gjorde sitt fjärde och femte mål och delar förstaplatsen i skytteligan.
Sofie Andersson bredsidar in 1-0 för Vittsjö i Piteå-målvakten Maria Rönnbäcks långa hörn. FOTO: Mats Jönsson.

I fjol vann Sofie överlägset skytteligan i Söderettan.
För två år sedan spelade både Vittsjö GIK och Piteå IF i div 1. Nu är de tillsammans med Tyresö de mest publikdragande lagen i Damallsvenskan. Liksom i hemmapremiären kom över tusen till nya Vittsjö idrottspark.
Utan tvekan håller både Vittsjö GIK och Piteå IF allsvensk klass även på plan. Båda har skickliga utländska förstärkningar framför allt i sina försvar. Hemmalagets Ifeoma Dieke och Kendall Fletcher stod mot gästernas Faith Ikidi och Sara Eliasson. Det blev för trångt att bryta igenom i mitten for forwards och därför kom alla matchens tre mål från kanterna.
Sofie Andersson är generös mot sin framspelare Emma Sjödahl. Hon hade andel i båda målen.
- Vi förstår varandra väl. Det första spelade hon fram till och till det andra nickade hon fram bollen till mig, berättar Sofie efter matchen.
- Vi nådde inte upp i samma nivå som när vi slog Kopparbergs/Göteborg. Piteå var duktigt på att skärma av vårt innermittfält och att hota bakom vår backlinje, säger Vittsjö GIKs tränare Thomas Mårtensson.
- Det gjorde att vi blev ett längre lag än senast. Även om vi överraskade de flesta med segern i Göteborg så var åtminstone jag mentalt förberedd på att Piteå kunde sätta en käpp i hjulet.

Piteå IFs tränare Stellan Carlsson:
- Vi började bra men första målet kom som en kalldusch för oss och jag tycker inte Vittsjös 2-0-ledning i halvtid speglar matchbilden.

En situation som kom att diskueras efteråt var när Vittsjö målvakt Loes Geurts fångade bollen med händerna just utanför sitt straffområde vid ett friläge för Piteå. Hon hade tur att det bara blev en indirekt frispark som stoppades i muren. Domare Paula Thörn rörde varken det gula eller röda kortet.
Vittsjös Danesha Adams prickade stolpen i 40:e minuten och ett par minuter senare skaffade sig Sandra Adolfsson det enda skottläget rakt framifrån men avslutet var illa riktat.
Sofie Andersson gjorde 2-0 bara ett par minuter före halvtid.

Piteå IF flyttade fram sin uppställning direkt efter sidbytet. Man fick se mera av Jennifer Nobis komma runt på kanterna och det var hon som var närmast att hota Vittsjö-segern. I 76:e minuten sköt hon ett långskott som smet in till 2-1-reducering ovanför Loes Geurts fingertoppar.
Den holländska landslagsmålvakten har kopierat sin svenska kollega Hedvig Lindahls sätt att agera extra back. Med mycket gott omdöme dök hon upp på rätt plats och i rätt tid och rensade Piteås långbollar före Jennifer Nobis och Hanna Pettersson.

Även på lördag har Vittsjö GIK hemmamatch, men då har inte motståndarna nackdelen att spela på naturgräs. Sådant är underlaget till vardags för Linköpings FC men Vittsjös är bättre. LFC har den före detta Vittsjö-spelaren Nilla Fischer i uppställningen. Hon lär inte känna igen mycket på den nya anläggningen sedan hon lämnade Vittsjö för Kristianstad för 12 år sedan