Caroline Jönsson om UIK-magsjuka och spelarstrejk

Åtta spelare i Umeå IK uteblev ifrån torsdagsträningen. Ett utbrott av magsjuka har skett i truppen och kanske var det en bakomliggande orsak till kollapsen emot LdB FC Malmö i tisdags. I nästa omgång ställs man mot Tyresö och frågan om det blir en spelarstrejk, dementeras av en frisk målvakt Caroline Jönsson i samtal med damfotboll.com.
Caroline Jönsson, Umeå IK. Foto: Fredrik Hasselgren

– Nej, det blir ingen spelarstrejk, i alla fall inte från damsidan. Om det blir strejk är det väl på herrsidan som den iscensätts i första hand.

För att förtydliga det hela handlar det om att spelarfacket sätter hårt mot hårt för att få igenom sina krav i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Spelarna vill att klubbarna ska börja betala avtalspension samt hela lönen för spelare som blir skadade. I dag betalar klubbarna 80-90 procent av lönen de tre första månaderna en spelare är skadad, sedan ska försäkringskassan ta över.
– För oss på damsidan gäller det att förnya kollektivavtalet och få lite bättre villkor gällande tjänstepension, arbetsskada och så vill vi att man tar fram en gemensam policy gällande graviditet. Inte minst det sista är en viktig fråga för EFD att hitta en lösning på. Gör vi det bra kan man precis som i USA komma att se fler spelare fortsätta spela efter att de fött barn. I Sverige väntar de flesta länge med att bli gravida och många slutar sedan spela när de fött barn.

Viktiga frågor gällande framtiden alltså. En annan viktigt fråga är hur det egentligen är ställt med spelarna i Umeå?
– Igår uteblev många av dem och det verkar som om magsjukan härrör sig ifrån malmöresan. Själv klarade jag mig men jag flög ner dagen före och träffade bara klubbkompisarna på hotellet ett par timmar före match. Om det påverkade vårt spel vill jag låta vara osagt men det var några som klagade på att dom kände sig ovanligt sega före matchen. Inget att fokusera på däremot är det på ett sätt tur att vi har ett par dagar till innan vi ställs mot Tyresö. Jag hoppas på snar bättring i truppen så att vi kan göra oss själva rättvisa i nästa match, säger Caroline.

Malmö-Fan 2012-05-04 15:39

HaHa, det kan man ju skylla på, flera dagar innan.....

Johnte 2012-05-04 19:07

Det är bara till att acceptera att Umeå fick en lektion av Malmö.Men sedan hoppas jag på att Umeå tar revansch på Tyresö den 7/5 i Umeå.Umeå hade aldrig kunnat vinna mot Malmö. Med det underbara spel de visade upp.Även med ett "friskt " lag hade blivit en förlust. Det var Malmös match från start till slut.