Solen skiner och Vittsjö strålar!

Matchen mellan Vittsjö och Linköping var mållös och oavgjord i nästan 80 minuter. Sedan susade Vittsjö förbi i motvinden, Sofie Andersson inledde målskyttet och Danesha Adams fyllde på två gånger på Idrottsparken till den fjärde raka segern för hemmalaget med imponerande 3-0 (0-0). Åtminstone tills söndagens matcher spelats toppar nykomlingen Vittsjö GIK Damallsvenskans tabell.
Danesha Adams som gjorde två av Vittsjö-målen mot Linköpings FC. FOTO: Filip Oskarsson.

Trots den stora segern var det ändå Linköping som inledde piggast och dominerade stundtals första halvlek. I slutet av första halvlek flyttade Vittsjö upp sina positioner och kunde då skapa ett visst tryck. I fjärde minuten fick Emma Lundh chansen men Loes Geurts i Vittsjö-målet räddade. Minuten därefter var det Lisa De Vannas tur. LFCs andra toppforward Manon Melis vilade på bänken för en skada hon håller på att återhämta sig från, Hon kom inte först under mathens sista minuter.
Vittsjös första målchans kom i 12:e minuten då Sofie Andersson sköt strax utanför mål. Nästa följde i den 18:e då Danesha Adams bredsidade strax utanför.
Louise Fors fick i 22:a minuten på ett bra skott som Loes Geurts greppade säkert.

I andra halvleken fick SvFFs nye ordförande Karl-Erik Nilsson och damlandslagets assisterande förbundsakpten Ann-Helen Grahm och de 901 åskådare som kommit till Vittsjö IP se tre mål av hemmalaget. Linköping hade endast en riktig målchans i andra halvlek och den kom i 64:e minuten då Mariann Gajhede Knudsen fick på ett skott som tippades till en resultatlös hörna.
1-0 målet kom först i 78:e minuten genom skyttedrottningen Sofie Andersson framspelad av Sandra Adolfsson
. I 85:e minuten fick matchens lirare Danesha Adams äntligen utdelning l och utökade Vittsjös ledning till 2-0 och två minuter senare fastställde hon slutresultatet till 3-0.

Slutresultatet 3-0 underströk verkligen vilka skillnader i självförtroende och formkurva det är hos de två inblandade lagen.
När Linköping förde spelet, hade övertag i bollinnehav knöt det sig när bollen närmade sig straffområdet.
Louise Fors precisa frisparkar och väl inövade tillslag på de fasta situationerna ställde till lite oreda för Vittsjöförsvaret men det var också allt. Emma Lundh syntes en del på sin kant men kunde inte förvandla utrymmet hon skapade till farligheter medan Lisa de Vanna satte igång löpning på löpning bara för att konstatera att Ifeoma Dieke hade läst starterna och stängde vägen.
Nilla Fischer och hennes mittfältskollegor i LFC hade länge övertag i duellerna men även det övertaget jämnades ut, sammantaget var det ingen rolig återkomst till Skåne för henne.
- I efterhand var det inte så kul. Vi gör en okej första halvlek men det går ju ut på att göra mål, sade Nilla.
Tankar kring varför ni har problem med att producera just nu?
- Det är små detaljer, skiljer inte så många centimeter på de fasta situationer vi har. Men hade vi vetat varför hade vi förstås gjort någonting åt det. Fortsätter vi att jobba hårt kommer det att vända.

LFC har förstås klara ambitioner att snarast göra någonting åt saken. I motståndaren Vittsjö fick man se ett lag som inte var nöjt med varken prestationen eller 0-0 i paus och dessutom hade förmågan att förändra spelet.

I andra halvlek lyfte man laget, fick mer fler spelare i offensiven och hotade med mycket mer än farliga omställningar.
- Det kändes som vi hade en växel till. I första halvlek var vi inte tillräckligt nära i närkamperna, det blev bättre framförallt fysiskt och hade en enkelhet i att sätta fram bollarna, säger Vittsjö-tränaren Thomas Mårtensson.

LFC-tränaren Christian Andersson hade följande kommentar till förlusten:
- Vi är inte inne i en bra fas och mål är det vi inte gör tillräckligt bra, det är bara att erkänna det. 3-0 speglar inte matchbilden men vi bjuder på en del enkla felpass.

Gästerna hade en tunn bänk, inte ens tre utespelare i skadefritt skick på plats. Snabbfotade Manon Melis inhopp kom först fem minuter från slutet. .
- Hon fick en skada i förra matchen, och var beordrad vila. Det var en chans att ta in henne, förklarade Christian Andersson efteråt.
Så här långt har säsongen inte liknat de tidigare för skyttedrottningen som var ässet i mästarlaget LdB FC Malmö så sent som i fjol.

Text: Anders Bystedt & Fredrik Hasselgren

Johnte 2012-05-05 20:02

Grattis Grattis Grattis till Vittsjö.Jätte fin vinst mot en f d Guldkandidat Linköping.Men vad händer med publiksiffran hemma ? den går ju nedåt. Även med gamla Vittsjöspelaren Nilla Fischer på besök så drog det under 1000 personer.Är nyhetens behag över, eller?Nästa match blir borta mot LdB FC Malmö hoppas det blir en stor publik i Malmö. 1 är redan klar...detta blir en oerhört intressant Skånederby och omgångens match. Skulle jag vilja påstå.

Jörgen LdB FC Fan 2012-05-05 21:02

OjOj lilla Vittsjö leder serien... vem hade trot det? Ett stort Grattis!
Johnte det var fler än våra 732............! Så tänk på vad du säger!

Evelina Johansson 2012-05-05 21:05

@Johnte: Biljettpriserna hade höjts markant till denna match, vilket förmodligen har en del i nedgången. Vittsjö kommer på samma sätt höja biljettpriserna i matcherna mot Tyresö, Ldb Malmö och ytterligare en match (har glömt vilken, men Kristianstad låter ju rimligt). Men absolut, framgångarna borde ju också ge ett ökat intresse.

Ja, Vittsjö imponerar kopiöst. Det hade jag aldrig trott, det erkänner jag. Men fantastiskt kul med en nykompling som levererar både på plan och läktaren. Sedan är det svårt att motstå charmen med att en by med 1200 invånare just nu leder Allsvenskan.

Linköping har en del att jobba med, minst sagt. Målskyttet haltar rejält, och att döma av matchbilderna i Sportnytt så lämnar även defensiven just nu en hel del att önska. Framför allt 3-0-målet var ju närmast dråpligt uselt försvars- och målvaktspel. Rohlin är saknad.. Jag tycker dock att det är aningen för tidigt att räkna ut dom ur guldstriden. Efter den här omgången är avståndet till guldkandidaterna som mest sex poäng, vilket knappast är ointagligt även om årets Allsvenska sannolikt kommer bestå av topplag som tappar väldigt få poäng. Förra året låg Göteborg 5 poäng efter redan efter 3 omgångar men kom snabbt igen, och även Tyresö låg halvvägs långt efter. Dock behöver LFC snabbt komma ur den negativa trenden och få ordning på spelet, innan tåget är helt ur synhåll.

Johnte 2012-05-05 21:52

Det är riktigt Jörgen...jag skäms för våra publiksiffror i Malmö....Men det finns en klar skillnad. I Malmö finns det oerhört mycket mer som konkurrerar.I vittsjö finns det inget annat som konkurrerar. Jag har varit där.De har en underbar natur 2.eller tre restauranger och ett spa som ska vara rätt så känt.Sedan inte så mycket mer. Höjningen för vissa matcher är ju inte så mycket att skrika om. från 80 eller 100 till 120 för vuxen.Jag tror det är Kopparberg/Göteborg som man betraktar som stormatch. Men jag hoppas verkligen att Malmö visar sig från den bästa sidan med soligt och varmt och mycket publik till den 12/5. Ett hett Skånederby mot Vittsjö..Det gillar vi.
@Evelina. Årets allsvenska är mycket mer tillspetsad än fjolåret.Man har inte råd med så mycket oavgjort under säsongen.1 vinst 3 oavgjorda och en förlust, så långt.,Det är minst sagt ur uselt med det spelar material man förfoga över.Det är något i Linköpings spel som inte stämmer.

Evelina Johansson 2012-05-05 21:59

Att säga att skillnaden mellan Malmö och Vittsjö är konkurrensen i utbud är att förenkla en aning .Jag menar, en annan synvinkel är att Malmö har 250 000 invånare medan Vittsjö har 1200, och Vittsjö har ändå fler åskådare.

Biljettpriserna höjdes från 80 till 120, och det är självklart att det påverkar publiksiffran. Och stormatcherna är TFF, LDB och Kristianstad.

Johnte 2012-05-05 22:39

@Evelina det är en liten by där alla känner alla och föreningen är det enda de har så att förenkla det för mycket kan jag inte hålla med om..Givetvis ställer man upp för den.Malmö har ju så mycket flera föreningar.
Möjligheter till helt andra intressen.Men visst Malmös publiksiffror är inte mycket att hänga i julgranen.Jag ställer mig också frågan om vad som ska till för att höja publiksiffran i Malmö...jag menar att det finns artister som Bachmann, Mittag, Sjögran, Ali Riley, ja jag skulle kunna räkna upp hela laget.Ändå är inte publiksiffran särskilt hög.
Ja det stämmer, förutom Linköping så är det TFF ...LdB och KDFF som betraktas som stormatcher.
Däremot kan jag tycka att dit resonemang om att Malmö har 250 000 är att förenkla.Då ser du bara till antalet människor och inte vad för utbud som lockar människor till sin verksamhet. vilket man inte kan bortse från.Kan jag tycka.

Vittsjo 2012-05-06 00:15

Säkert helt utan relevans men Vittsjös invånarantal är drygt 1600 inte 1200. Dagens publiksiffran berodde säkert på flera saker. Höjningen av biljettpriset från 80 till 120 och från 0 kr för de som är under 16 till 40 kr för 10-16 år är en faktor. Utöver detta spelades det fler matcher i näromådet (mkt lägre divisioner, men ändå) idag vilket säker bidrog till sämre siffror??!

Johnte 2012-05-06 10:28

@Vittsjö....Då måste man ju fråga sig om det var en bra affär för Vittsjö ?...Gör inga jämförelse med något annat lag utan enbart Vittsjö. Skulle det inte vara bättre och behålla priset som tidigare och nå upp till 1200 ca än att förlora ca 300 betalande?
Nja, det vet jag inte om det hade någon betydelse att det gick andra matcher i byarna runt omkring (fast lägre division) jag skulle tro att man är rätt så lojala mot sin by.
Om vi bara pratar om hemma matcherna så har det stadigt gått nedåt. i premiären mot AIK hade man 1271 och nästa hemma match hade 1106 och nu mot Linköping 901.
Så oavsett om man pratar om stormatcher eller inte så har det gått nedåt.
Men publiksiffran är ju inte fy skam ändå.

Rufus 2012-05-06 17:17

För att återvända till lite mer fotboll än statistik så kan lördagens "stormatch" Vittsjö-Linköping sammanfattas som mötet mellan en bottentippad nykomling fylld med spelglädje och självsäkerhet och en topptippad veteran pressad av prestationsångest och osäkerhet.

Vad LFC behöver är inte mer fysisk träning tills man spyr utan mental coachning av idrottspsykologer med erfarenhet från lagidrotter och s.k. gruppdynamik. Linköpings problem sitter i skallen, inte i fötterna!