AIK bränd straff från poäng mot Kristianstad

Endast 168 besökte AIK:s tredje hemmamatch. De såg en stundtals riktigt underhållande fotbollsmatch med fem mål. Kristianstads DFF vann med 3-2 och hämtar därmed sex poäng på två besök i Stockholm under en vecka.
Mia Carlsson nickar in 1-0 för Kristianstads DFF. FOTO: Rainer Fussgänger.

KDFF började matchen med hög press och det syntes att ambitionen var att få ett snabbt mål för att sedan kunna kontrollera matchen. Och det lyckades. Efter en hörna av Johanna Rasmussen var det mittbacken Mia Carlsson som hoppade högst och nickade in 0-1 efter endast 3 minuter och 44 sekunder. Den första kvarten var KDFF:s och hade inte Susanne Nilsson i AIK-målet räddat Katrin Omarsdottirs skott eller hade Susanne Mobergs skott gått in istället för mot stolpen - hade matchen troligtvis varit avgjord.
Men efter en rad chanser för bortalaget återhämtade sig AIK och fick mer bollinnehav och även målchanser. Den största i den 20:e minuten när det blev straff för AIK på grund av hands: Nazanin Vaseghpanah missade dock straffen alldeles för enkelt. Att AIK har moral visade man dock fem minuter senare vid en frispark och finska landslagets kapten Maija Saari hade lite tur eftersom hennes skott gick via ett KDFF-ben in i målet. Ingen chans för Hedvig Lindahl.
Nu vaknade Kristianstads DFF till liv igen och på andra sidan blev det också straff efter en knuff som utdelades mot en Kristianstad- spelare. Kosovare Asllani förvaltade den säkert och med 2-1 gick man till pausvila.kosse.jpg

Det var väntat att AIK skulle komma ut laddat till andra halvlek och försöka sätta press. En hörna i den 54:e matchminuten gav den omjublade kvitteringen till 2-2. Åter var AIK med matchen om poängen. Jennie Nordins nick påminde om Mia Carlssons i den första halvleken.
Historien upprepade sig dock ännu en gång. Kristianstad blev plötsligt piggare och den här gången tog det åtta minuter innan Kosovare Asllani gjorde matchens enda spelmål med ett fint skott från vänsterkanten.
En välförtjänt seger för KDFF som gjorde vad som behövdes för att vinna matchen. Dock är det en bra bit ifrån att även spelmässigt kunna räknas som ett topplag. Positivt att innermittfältaren Becky Ewards efter skada kunde göra sitt första inhopp.
AIK kan ta med sig att man kan skapa chanser mot lag som KDFF, det gäller bara att sätta dit dem. Att AIK missar straffen medan KDFF förvaltar sin suveränt beskriver skillnaden ganska bra.
Efter slutsignalen pratade damfotboll.com med matchens tvåmålsskytt Kosovare Asllani.
Ni har plockat sex poäng mot två lag i Stockholm nu och du har gjort tre mål.
- Det var två matcher mot ganska svårspelade lag, säger Kosovare . Både Djurgården och AIK är kanske bottentippade, men de ger sitt yttersta i varje match. Vi har kanske ett bättre lag på papper, men det var svåra matcher. AIK låg ganska tätt på i dag, de körde ett aggressivt försvarsspel precis som mot Linköping. Det var lite svårt att hitta ytor, men vi gjorde tre mål och vinner till slut. Efter 1-0 och 2-1 tycker jag att vi blev lite för bekväma och det blev svårare än det behövde vara, men jag tycker att vi hade mer fokus under andra halvlek. Vi kan dock spela så mycket bättre.
Har du några tankar kring OS i London?
- Nej, jag tänker på Kristianstad, avslutar Kosovare Asllani.

Text: Rainer Fussgänger

LILLA BILDEN: Kosoare Asllani i nickduell med AIK-backen Hanna Folkesson. FOTO: Rainer Fussgänger.

AttachmentSize
kosse.jpg11.81 KB
Lenn 2012-05-05 22:43

Bra gjort KDFF. Tre poäng som trillar in är KANON. Men 11 insläppta mål på 5 matcher ger väl uppåt 50 insläppta på 22 matcher. Det är kanske det offensiva 4-3-3 som är orsaken.

Martin 2012-05-05 23:34

Kosse verkar ha vaknat ordentligt sedan flytten till Kristianstad. Man kan ju med facit i hand undra om inte LFC borde lagt ner liite energi på att behålla henne då hon inte bara är en spelare som producerar utan också en publikattraktion med sitt tekniska underhållande spel. Kosse har nu på de 5 första seriematcherna producerat lika mycket som hela hennes forna lag gjort tillsammans (3+2 poäng) vilket är anmärkningsvärt minst sagt.