Sunnanå vann toppmötet och rycker

Två tippade toppkandidater som skiktar mot Damallsvenskan 2013 möttes i ett blåsigt Sundsvall. Före avspark ledde Sunnanå SK Norrettan medan Sundsvalls DFF jagade precis bakom. Och det blev Sunnanå vann Norrlands-mötet och toppmatchen. Slutresultatet skrivs till 2-0
Sunnanå-måljubel. FOTO: David Spak.

Sundsvalls unga, talangfulla målvakt Lina Ringshamre, som hållit nollan i de tre senaste matcherna, fick släppa två bollar förbi sig.
- Jag är väldigt besviken på mig själv att jag släppte den sista bollen, hade jag tagit den så hade matchen varit vid liv, säger Ringshamre efter matchen.

När den blåstes igång var Sundsvall på tårna direkt och tog tag i taktpinnen från start. Sunnanå å andra sidan var en aning segstartat. Men Skellefteå-laget vaknade till allt eftersom. Däremot var det SDFF som spelade bäst under den första halvleken. När SDFF får igång sitt bolltrillande spelar man riktigt bra och passningsspelet håller stundom allsvensk klass. Däremot saknas skärpan framför mål och trots ett stort spelövertag lyckades laget inte skapa så många farliga chanser. Ställningen i halvtid var 0-0, där och då kändes Sundsvall som det bättre laget och undertecknad var övertygad om att SDFF skulle sätta några bollar i andra och gå vinnande ur matchen.

Men Sunnanå ville annat. Efter halvtidsvilan var det som att ett nytt SSK klev ut på planen. Spelarna var bestämda, hade en högre press och skapade fler chanser under de två första minuterna av andra halvlek än de gjort under de 45 första minuterarna av matchen. Och inte helt ologiskt letade sig en boll in i nät i den 50:e minuten. Sunnanås Carina Holmberg överlistade Lina Ringshamre i hemmamålet. lina.jpg

Sedan gjorde SDFF ett dubbelmöte och satsade allt framåt. Två anfallare blev till tre och nyförvärvet från Linköping, Ida Brännström, kom in på planen när laget jagade ett kvitteringsmål. Ute på planen pågick ett ställningskrig där Sunnanå backade hem medan Sundsvall fortsatte trycka på framåt utan att komma till de heta lägena.

I den 80:e minuten punkterade Sunnanå-inhopparen Nina Jakobsson matchen när hon ryckte sig loss och placerade in 2-0. Efter det hann Sundsvall med att bränna en riktigt farlig målchans men siffrorna stannade alltså vid 2-0.

Sundsvalls DFFs tränare Fredrik Carlström var besviken efter matchen:
– Jag tycker vi är bättre i första halvlek och styr matchen. Sen har vi en dålig period i början av andra där Sunnanå pressar och vi kommer inte upp med laget. Sen får de göra ett mål, jag tror de väggar sig igenom – det är ett fint mål av Sunnanå. Sen är det ett ställningskrig och vi jobbar för att få in en kvittering, men vi lyckas inte idag.

Andra tongångar var det, som sig bör, i Sunnanå. Huvudtränaren Martti Tikkanen var strålande glad när damfotboll.com fick en pratstund med honom.
- I halvtid sade jag till laget att vi är ett minst lika bra lag som de, så vi måste våga spela vårt eget spel. Och sen börjar vi direkt i andra halvlek med att spela vårt spel. Så som vi spelade i första halvlek brukar vi inte spela, jag tror det var nerverna. Vi fick ju stryk av Sundsvall här ifjol, idag ville vi inte misslyckas och därför var vi kanske lite nervösa i början.

Målvaktstalangen Lina Ringshamre, som spås en lysande framtid och är målvakt i F19-landslaget som spelar EM senare i sommar, var besviken efter matchen. Dels över förlusten mot toppkonkurenterna Sunnanå men också för att hon fick släppa 2 bollar förbi sig:
– Idag känns det extra surt. De fick inte så många chanser och de chanser de fick de sätter dom. Och det känns bara ”fan, det kunde fått kommit i förra matchen”. Jag är besviken på mig själv, jag vill också åka härifrån med en nolla som Sunnanås målvakt får göra, säger Lina efter matchen.

LILLA BILDEN: Sundsvalls DFFs duktiga målvakt Lina Ringshamre. FOTO: David Spak

AttachmentSize
lina.jpg12.3 KB