"Jörgen-effekt"(?) gav målrekord i Linköping

När Linköpings FC på söndagen besegrade Djurgården med 11-0 (8-0) är det resultatet det största i Damallsvenskan på 16 år och näst största i Damallsvenskans i år 25-åriga historia.
Manon Melis springer ifrån Freja Hallenberg och skjuter sitt tredje mål i matchen FOTO: Filip Oskarsson.

Rekordet har Malmö FF som den 3 juli 1996 bortabesegrade Öxabäck med 13-0.
Förra gången en match i Damallsvenskan slutade tvåsiffrigt var 2008 när Umeå IK slog Bälinge hemma med 11-1. Det var i sista omgången. Martas sex mål gjorde att hon kom att dela förstaplatsen i skytteligan med Manon Melis.manon.jpg
18-5 i skott mål talar också om en anmärkningsvärd höjning av effektiviteten i Linköpings FC
Manager och t f coach Jörgen Petersson värjer sig för att hans inträde skulle vara anledningen till islossningen på Linköpings FCs målfrossa.
Man kan faktiskt hitta en anledning i vårt försvarsspel där Nilla Fischer numera skapar trygghet i backlinjen och det sprider sig till hela laget, förklarar Jörgen Petersson.
landis.jpg- Det bidrog till att förra årets skyttedrottning Manon Melis gjorde fyra mål, Emma Lundh 2, Louise Fors 2, Petra Larsson, Lisa De Vanna och Josefin Alfsson var sitt.
Så när som på två var spelmål. Lollo Fors knorrade in en frispark till 2-0, och Manon Melis 5-0 efter petning från Petra Larsson.
I mål hade Djurgården reserv för Gudbjörg Gunnarsdottir som skadade sig i cupmatchen mot Tyresö i veckan. Men ingen skugga ska falla på Tove för att hon fick vittja målnätet elva gånger. Bland annat räddade hon tre frilägen mot Manon Melis.

ÖVRE BILDEN: Manon Melis belönad med en segerkyss efter sina fyra mål i matchen
UNDRE BILDEN: F d Linköpings- men sedan ett par veckor Djurgården-spelaren Jessica Landström hade anledning att se bister ut. Det var inte så här hon hade tänkt sig återkomsten till Folkungavallen. FOTO: Filip Oskarsson.

AttachmentSize
manon.jpg9.61 KB
landis.jpg11.84 KB
Martin 2012-06-10 20:12

Några saker man kan konstatera efter denna match är:
*Djugården är tyvärr för deras del alldeles för dåliga för att ha något i damallsvenskan att göra och det gäller samtliga lagdelar.
*Nog för att Djurgården var dåliga men LFC:s första 45 var sanslöst bra och kan man fortsätta hålla en nivå som är i närheten av dagens kommer inget lag gå säkert.
*Djurgårdens målvakt var helt okej och gjorde några riktigt bra räddningar mot framförallt Melis men LFC hade 18 av 24 skott på mål varav i princip alla var klara målchanser.
*Melis var glödhet och kunde som sagt gjort ännu fler mål utöver de 4 det blev om hon varit lite kyligare.
*Lundh var verkligen sugen på att göra hattrick mot sitt gamla lag men hade inte riktigt marginalerna med sig.
*Äntligen fick Lollo visa att det fina skottet finns kvar. Det kommer betyda massor för både henne personligen och för LFC framöver.
*Oj vilket skott av Alfsson någon minut efter hon blivit inbytt, det hade verit kandidat till årets mål om det gått några cm lägre.

Slutligen kan jag säga att det inte är ofta man lider med moståndarna men under den här matchen tyckte jag uppriktigt synd om Djurgårdsspelarna och då särskilt målvakten. Jag har aldrig sett något liknande vad gäller effektivitet och att bollen studsar rätt som för LFC i denna match.

Alva Nilsson 2012-06-10 22:56

Såg målen nu. Pinsamt dåligt försvar av Djurgården i många situationer. Det försvaret hör inte hemma i damallsvenskan. Djurgården för sikta in sig på superettan nästa säsong.

PM 2012-06-11 00:04

Håller med Alva,
Som jag kommenterade under rubriken högst upp, vare sig backlinje eller domare hade sin bästa dag och det finns anledning till en djupare analys än att se det som en dålig dag på jobbet. Det har varit en nedåtgående spiral tyvärr, sedan förra säsongen.

Rufus 2012-06-11 00:49

Ja, än så länge ingen "Landis-effekt" för Djurgården! Det var dock det bedrövliga försvarsspelet, snudd på självmo... självmål, som orsakade sammanbrottet.

Och visst lider man med DIF:s 17-åriga målvaktsdebutant, vars elddop blev till en skräckupplevelse.

Rainer Fussgänger 2012-06-11 10:35

Ödesmatch mot AIK efter uppehållet. Vinner man inte tre poäng i den matchen är dn fd toppklubben borta ur allsvenskt sammanhang. Det var ett fullständigt sammanbrott i går. Målvakten fick ingen hjälp av försvaret som i filmklippet är stillastående, påminde en hel del om Hammarbys 1:8 borta mot Tyresö i fjol.

Vem ska Djurgården sikta på när det gäller att bli minst 10:a? Även om man skulle gå görbi AIK som dock verkar vassare just nu, är det KIF Örebro eller Jitex BK? KIF kommer att ta poäng så småningom de har spelat upp sig, haft mkt otur mot Malmö eller Vittsjö senast döär de förlorade 2ggr 3:4 hemma.