Försvarsspelet - något för Dennerby att grunna på

Det svenska försvarsspelet hamnar ofrånkomligt i blickfånget under de två träningsmatcher som väntar i Volvo Winners Cup. Skador och återbud har gjort att nyare namn tagit plats i backlinjen - Japan och USA blir riktiga test på hur säkert landslaget står bakåt.

- När vi har nya spelare i laget är det viktigt att de får känna på det högsta tempot som går, säger Thomas Dennerby.

Motstånd av högsta klass och förbundskaptenen har inget emot att det brinner till lite extra i de avslutande landskamperna före OS-resan. Samtidigt ser han gärna att det blir bättre än förra gången mot USA.
- Vi förlorade ju med fyra mål senast, nu vill vi känna att det håller till hundra procent.

- När vi har bra och fungerande försvarsspel hänger det så tydligt ihop med vårt fina anfallsspel och det snabba spelet som vi får från alla bollvinsterna centralt i banan.

Thomas Dennerby har tagit skydd för vinden på en läktare när han blickar fram emot uppgifterna under trenationsturneringen. Perspektiven hos alla inblandade når längre än så.
- Det känns nästan som den första dagen på ett OS-läger, det börjar bli så nära nu och man kan inte stöta bort de tankarna, säger han och blickar ut över planen där spelarna samtidigt avslutar de ålagda övningarna.

- Majoriteten av de som finns här kommer ju att vara med i OS-truppen, det kan till och med jag räkna ut.

Tankarna kring det stundande mästerskapet kommer att genomsyra hela truppen mer och mer. En helt annan syra gjorde sig påmind när landslagsledningen välkomnade alla uttagna till samlingen med ett uthållighetskrävande löptest.

I själva utförandet log knappast någon men de som stod vid sidan uppskattade vad de såg. Fystränaren Helena Andersson talar om en höjd lägstanivå och Dennerby är lika gillande, i mer allmänna ordalag.
- Det såg riktigt, riktigt bra ut.

För 20 av spelarna väntade sedan bekant gräs under fötterna under en lugn timme. Linda Sembrant och Marie Hammarström gick ännu lugnare, joggade med lättare skadekänningar.
- Vi har ju en match att komma i tempo till och vill inte komma dit superslitna.

På Sembrants mittbacksposition finns också startparet senast, Emma Berglund och Malin Levenstad, plus Stina Segerström att tillgå. Sara Larsson har potential att komma med i den slutgiltiga truppen men tiden talar inte precis för KIF Örebros försvarsklippa.
- Prognosen som finns är att hon skulle kunna vara spelklar när OS börjar men hon är inte där just nu. Förutom det medicinska beslutet är det också ett sportsligt beslut, är det realistiskt att tro att hon kan vara i OS-form utan att ha gjort en enda match innan, säger Thomas Dennerby som inte vill sätta upp någon deadline i frågan.

Sara Larsson framstår som en chansning i nuläget. Hennes rutin från de stora turneringarna står mot möjligheten att ett samspelt mittlås kliver fram den sista månaden i OS-upptakten.

Johnte 2012-06-14 21:54

Sara Larsson är inget att satsa på,även om hon kan bli frisk till OS..Hon har inte gjort någon landskamp eller spelat i damallsvenskan i år. Kan inte tro att hon får upp flåset till OS.Sembrant är halvskadad.Fortfarande tycker jag att han ska satsa på mittbacks paret Berglund och Levenstad..De har gjort det bra så långt...låt de nu få göra landskampen mot USA och Japan och se om de håller för trycket.Men ge dem en ärlig chans.Sluta upp och klamra fast vid spelare som inte kommer att bli ok till OS.Här måste vi ha fullt friska och spelare som har flåset uppe till OS Inga chansningar med skadade och halvskadade spelare

Martin 2012-06-15 03:32

Håller med Johnte till 100 %. Även om Sara Larsson är det bästa mittbacken vi har i Sverige tillsammans med Rohlin så är det bara samspelta med varandra så att säga. Därför ser jag ingen anledning att 'strula till det' för övriga försvarare genom att börja möblera om. Bättre att satsa på Levenstad/Berglund nu, det får bära eller brista helt enkelt då realistiska alternativ saknas.

Rufus 2012-06-15 12:00

Instämmer helt med föregående talare (plural)! Dennerby & Grahm måste sluta bete sig som världens velpottor och ta ett definitivt beslut om mittbackarna NU! Hur mycket man än uppskattar Sara Larsson för det hon kan och det hon gjort för svensk fotboll får man inte göra Sara den otjänsten att släpa med henne till England, nyrehabiliterad och otränad i största allmänhet. Det kunde bli ett personligt fiasko och ett bittert avslut på karriären för henne.

Nej, paret Berglund-Levenstad är ett utmärkt alternativ och de är hursomhelst två av de hetaste kandidaterna att ta över när Larsson, Rohlin och Segerström går i pension.

Inte ens om det handlade fixstjärnan i landslaget, Lotta Schelin, kunde man handla annorlunda. Hellre då en topptrimmad Sofia Jakobsson än en småkrasslig Schelin på planen! Fast nu håller vi tummarna för att både Lotta och Sofia håller sig i bästa trim fram till dess att OS blåses igång...

Johnte 2012-06-15 18:25

Ja, mitt inlägg förra gången ska inte ses som en kritik mot Sara Larsson....Som jag tycker är en av de bästa mittbackarna vi har här i landet. 33 åriga Sara Larsson är värd att få sätta punkt för sin karriär på ett bättre sett än detta.Varför inte till EM i Sverige 2013
Där kan två mycket bra spelare sätta punkt för sin karriär.Då tänker jag på både Sara Larsson och Therese Sjögran som jag tror att det blir, sista säsongen nästa år. Under förutsättningen att de blir uttagna till EM.Min kritik går ut på Dennerbys Fjantiga inställning att vela om spelare som inte är helt friska.Det kan skapa osäkerhet kring försvaret, i detta fallet.Det är inte rättvist mot de andra försvararna i laget, kan jag tycka.

Johnte 2012-06-16 12:19

Linda Sembrant är definitivt borta mot USA på lördag på grund av fotskada. Men står som avbytare????
Laget Dennerby ställer upp med är som följer
1 Hedvig Lindahl – 4 Annica Svensson, 3 Stina Segerström, 2 Emma Berglund, 6 Sara Thunebro – 17 Lisa Dahlkvist, 18 Nilla Fischer [K] – 10 Sofia Jakobsson, 5 Caroline Seger, 11 Antonia Göransson – 8 Lotta Schelin.

Ersättare: 12 Kristin Hammarström, 21 Sofia Lundgren - 7 Linda Sembrant, 9 Jessica Landström, 13 Lina Nilsson, 14 Johanna Almgren, 15 Malin Levenstad, 16 Madelaine Edlund, 19 Susanne Moberg, 20 Marie Hammarström, 22 Kosovare Asllani. Allt enligt fotbollsförbundet
Nu ska det nog kladdas med försvaret lite till....Förstår inte Dennerby att tiden fram till OS håller på att rinna ut.Han måste bestämma sig, och det skulle han ha gjort långt tidigare.Detta håller inte.Det är för mycket osäkert kring försvaret, och nu plockar han in Stina Segerström som mittback.Vad som glädjer mig är att det ser ut som om Antonia Göransson tar Therese Sjögrans plats...Nu får vi bara hoppas att hon presterar på hög nivå...som jag tror att hon kan Det ska bli intressant och se matchen på TV 4 sport 16.00.