Sofia Jakobsson redo för ny succésommar

VM-brons med landslaget i fjor följt av ligaguld med Rossiyanka under första säsongen som utlandsproffs. Det krävs internationell utblick för att följa Sofia Jakobssons fotbollsframgångar, för tillfället är hon tillbaka i Sverige för att knipa åt sig en OS-plats.

- Så nära OS och så nära uttagningen, det känns lite nervöst men samtidigt väldigt roligt, säger hon till damfotboll.com.

Att möta den 22-åriga anfallaren i samband med en träning är inget ovanligt. Att däremot göra det på svensk mark hör till undantagen numera. Landslagskallelserna och julafton är det enda som fått henne att sätta sig på flyget för hemfärd de senaste månaderna.

Den här gången gör hon det med en färsk, rysk ligatitel och egna mål i flera matcher på rad. Utgångsläget går inte att klaga på när det gäller att slå sig in i OS-truppen.
- Jag har en god känsla med mig, det har gått bra både i ligan och på slutet med landslaget, säger Sofia Jakobsson som var tvåmålsskytt när Sverige slog Skottland med 4-1 i den senaste träningsmatchen.

I trenationsturneringen i Halmstad och Göteborg är hon en av 22 förhoppningsfulla, om knappt två veckor ska det mynna ut i 18 namn till London.
- Det är väldigt inspirerande, kul att vara här med så duktiga fotbollsspelare som alla har samma mål.

När landslaget samlades för de första träningstimmarna i ett gråmulet Halmstad var det fler som spred guldglans.
Olympique Lyonnais Lotta Schelin och Turbine Potsdams Antonia Göransson utgjorde tillsammans med Sofia Jakobsson en efterfrågad trio för fotografering efteråt.

Att de blivit mästare med sina klubblag är bara en av beröringspunkterna för Göransson och Jakobsson. De har följts åt i ungdomslandslagen och gjorde båda sin mästerskapsdebut på seniornivå i samband under succésommaren 2011.

Dessutom bankas det oftare och allt mer högljutt på djungeltrummorna för att Sofia Jakobsson är på gång att ansluta till sin landslagskollega också på klubbnivå.

Hennes kontrakt med Rossiyanka går ut i slutet av månaden, själv är hon inte beredd att glänta på dörren alltför mycket om sin framtid.
- När jag återvänder till Ryssland efter det här lägret blir det att sätta sig ner och fundera och prata med min agent. Jag har ett par alternativ, det är bra klubbar allihopa.

Är det både svenska och utländska klubbar?
- Ja, det är både och. Skulle jag byta lag lutar det mer åt att spela i Sverige. Att flytta till ett annat land är rätt så påfrestande, men alla lag som har hört av sig är intressanta.

Johnte 2012-06-15 10:58

Ja, man kan hoppas att Sofia kommer hem till Sverige igen..Ännu en bra spelare i Damallsvenskan. Mer godis på fotbollsplanen.Det har nog varit en god erfarenhet för hen att spela lite utomlands.Ser faktist vassare ut nu.

vlad dena 2012-06-15 04:34

It seems to me that in Sweden it will be more comfortable than playing in Russia

Johnte 2012-06-15 11:02

Men är det det svaret som står i slutet av artikeln så kan det även tolkas som om att hon kan stannar kvar i Rossiyanka....Ekonomiskt bör det inte vara något bekymer för den klubben att behålla henne..Men däremot kan man diskutera om ligan håller?...Marta tyckte inte det.

Paul 2012-06-21 20:31

Jag är säker på Sofia kommer att göra rätt beslut.

Som någonsin klubb bestämmer hon sig för att gå med, hoppas jag att det kommer att ge henne den bästa möjligheten att vara redo för Euro 2013.