Skåne favorit (som vanligt) - i Cup Kommunals final

Skåne tog hem segern i Cup Kommunal 2011. Vem vinner pokalen 2012 Skåne eller Västerbotten? På tisdagskvällen vet vi svaret.
Skånetjejerna Alice Nilsson och Louise Overgaard Persson glada Cup Kommunal vinnare 2011.

Drömmen om final i Cup Kommunal blev sann när Västerbotten besegrade Blekinge i årets semifinal. Västerbotten har därmed chansen att ta sin tredje titel när laget på tisdagskvällen ställs mot Skåne som i sin tur har lagt beslag på nio titlar sedan den första Cup Kommunal 1982.
Kåre Granberg, tränare i Västerbotten, ser Skåne som favorit:
– Så är det väl men vi har ett sagolikt gäng med vinnarskallar som inte kommer att lägga sig frivilligt. Men hur det än går så har vi med oss att det är bra att bara ha tagit oss till en final.

Västerbottens lag laddar upp i Halmstad med träning. Det anlände till Halmstad under måndagen för att förbereda sig.
– De har ju kämpat sig igenom både gruppspel och slutspel för att ta sig till finalen och därför tyckte vi att det minsta man kunde begära var att få en bra uppladdning inför finalen. Så en träning idag och en genomgång och laddning under tisdagen för att sen spela en relativt sen final är vad som väntar tjejerna. De är relativt ovana vid matcher som gäller så mycket.
Hur hanterar ni pressen och nervositeten som osvikligt kommer att uppstå bland tjejerna?
– Vi har pratat mycket om att hitta rätt anspänningsnivå. Man får inte börja ladda för tidigt och det är nog lättare att hantera att släppa på nervositet och sen ladda inför match när man får lite tid tillsammans som nu.

Skåne kan ta hem sin tionde titel
Även Skånelaget laddar upp med att resa till Halmstad dagen före finalen. Skånes förbundskapten Katarina Nisson har fått laborera litet med laget då en del spelare varit skadade.
– Vi fick Jessica Castenhammar och Matilda Eriksson skadade i ett tidigt skede. Vi har spelat in nya ersättare och det har funkat bra. Jag tycker att vi har bra bredd i den här årgången.
Även i Skåne-laget har man diskuterat hur man ska hantera det här med att spela en stor final.
– Tjejerna är medvetna om vad de kan och har fått lära sig hur man ska förbereda sig med vila och mat. Vi har också pratat om att hitta rätt anspänningsnivå och det är förstås en sak var och en får lära sig att hantera. Vi ledare hjälper till med att ge dem självförtroende att våga vinna, att våga satsa och inte känna rädsla. Dom behöver inte vara ängsliga för vi vet också vad de kan.

Om Skåne vinner blir det den tionde titeln som distriktet tar hem. Känns det som om det kan bli verklighet imorgon?
– Vi är två lag som ska göra upp om det. Tjejerna har lite koll på varandra och det lag som är bäst för dagen vinner men självklart har jag stor tilltro till mitt eget lag, avslutar Katarina.

Lagens fiinalplaceringar sedan 1982

År Finallag Resultat
1982 Stockholm – Skåne 2-1
1985 Stockholm – Skåne 2-0
1989 Skåne – Värmland 4-1
1993 Ångermanland – Skåne 3-1
1994 Skåne – Dalarna 4-1
1996 Skåne – Småland 3-1
1997 Västerbotten – Uppland 4-2
1998 Örebro Län – Skåne 4-3 e straffar
2000 Skåne – Västergötland 3-1
2001 Västerbotten – Skåne 2-1
2002 Skåne – Västergötland 3-0
2003 Skåne – Örebro Län 6-0
2004 Skåne – Västergötland 2-0
2008 Skåne – Västergötland 5-4 e straffar
2011 Skåne – Stockholm 3-2