Linköpings förvandling till målmaskin

Fyra mål på de första sju matcherna har följts av 20 på de senaste fyra. Linköpings FC har äntligen hittat rätt spår. Efter att gjort 4-0 i första halvlek mot Jitex slog LFC av på takten i andra. Det blev inga fler mål.
LFC:s tredje målskytt Lisa de Vanna är framme och stör Sofia Karlssons uppspel.FOTO: Filip Oskarsson.

Skottstatistiken sade 11-1 efter första halvlek och 12-6 till slut.
Hur kunde det bli så, Jitex tränare Stefan Rehn?
- Vi ändrade inget i formationen men däremot blev vi aggressivare i uppträdandet kring egna straffområdet, där var Linköping heta. Vad vi kan ta med oss är att det ändå blev en jämn andra halvlek och att det inte fick rinna iväg och bli en ännu större förlust.
Tre av Linköpings mål nickades in.
Först nickade Emma Lundh i ribban efter bara tre minuter. nora.jpg
1-0 kom sedan efter 11 minuter när Nilla Fischer nickskarvade bollen i krysset efter Petra Larssons frispark.
2-0 dundrade Manon Melis in på straff. Situationen uppstod efter en hörna.
3-0 hade ett fint förarbete mellan Emma Lundh och Lisa De Vanna som avslutade med - en nick.
- Det allra snyggaste målet var det sista där Nora Holstad Berge nickade in Lisas skruvade inlägg, säger LFCs coach/manager Jörgen Petersson.
Hur ska man förklara lagets förvandling till målmaskin?
- Framför allt med att vi törs anfalla med hela laget. Några är speciellt duktiga för att det lyckas, Maja Krantz, Nilla Fischer och Mariann Gajhede.
Avslutningsmatchen före OS-uppehållet blir redan på onsdag mot Djurgården som LFC mosade med 11-0 senast?
- Ny match och det står 0-0 när den blåses igång, men självklart går vi efter en ny seger, avslutar Jörgen.

LILLA BILDEN: LFC:s innerback Nora Holstad Berge som gjorde det fjärde målet, vinner en nickduell mot Sofia Skog.FOTO: Filip Oskarsson.

AttachmentSize
nora.jpg16.51 KB
Johnte 2012-07-01 19:05

Fick rätt tippade 4-0 i förra artikeln som heter Förväntningar på Linköping fördel för Jitex
Men vad man kan fråga sig..varför 0-0 i andra ?...Och en förlust i skottstatistiken i andra med 1-5 ???...det var väl inte särskilt lysande....och att slå av på takten sådär kan straffa sig mot bättre lag.

Rufus 2012-07-01 20:49

"Slå av på takten", "dra ner på tempot"? Frågan är om det var en medveten strategi från tränarhåll, eller om om det är en efterkonstruktion för att skyla över Linköpings misslyckade och miserabla anfallsspel i andra halvleken. Ett mycket aggressivt Jitex pressade hårt och lät hemmalaget sällan få tid till att starta någon egen offensiv. Det blev mest bortsparkade bollar och "långa bollar på Manon" och både Melis och De Vanna blev till skuggfigurer jämfört med hur de lyste i första halvlek. Bara ett skott på mål är ett uselt facit fär 45 minuter. Håller med dig, Johnte - den typen av "säkerhetsspel" har man inte råd med mot topplagen. För övrigt tycker jag det vore snudd på oförskämt mot hemmapubliken om man gick in med attityden att bara spela av en halvlek även om man leder med 4-0. Vi som bara sitter och tittar vill ändå se bra fotbollsunderhållning i 90 minuter!

Johnte 2012-07-01 21:31

Jag hoppas verkligen inte att det var en medveten taktik från tränarhållet..det vore en katastrof för Svensk fotboll....damfotboll.....Det måste ha hänt något i andra halvlek...kan det ha smugit in lite underskattning från Linköpings sida samtidigt som Jitex blev aggressivare ???....i vart fall inte bra...för Linköping.Det ser konstigt ut i andra halvkek..både mot Malmö och nu mot Jitex...Malmö höll bra kontroll på Linköping i andra..förutom ett ribbskott och något lite till...Tydligen har Jitex också haft kontroll på Linköping i andra....iaf om man ser till gjorda mål och skott på mål..Kanske något att fundera på för Linköping....men visst nu spekulerar jag bara...såg ju inte matchen. Som sagt det räcker inte att göra en bra halvlek mot topplagen...varken mot Tyresö, LdB, vittsjö och, ja jag räknar dit Kristianstad också....de har ju slagit Tyresö på borta plan och ligger på en fjärde plats.Göteborg???? ja det återstår att se på tisdag mot Tyresö borta. Ska bli intressant med Linköpings nästa match som går borta mot Djurgården...någon 11-0 blir det inte..men det bör bli en vinst.

Calle 2012-07-01 23:10

Ni skämtar, va? Linköping har 13 utespelare tillgängliga och ny match redan på onsdag. Laget leder med 4-0 och er taktik skulle vara att... köra slut på samtliga för att kanske göra 5-0?

Jag vet inte om en större naivitet är vad svensk damfotboll behöver. 4-0 är ett resultat som de flesta köper alla dagar i veckan.

Martin 2012-07-02 00:37

Är helt inne på Calles linje. LFC hade två (!) utespelare på bänken och som sagt match några dagar senare, med detta i betänkande vore det minst sagt korkat att fortsätta 'tokanfalla' som man gjorde i första halvlek där nog laget som helhet sprang mer än jag sett dem göra under någon match den här säsongen.

LFC hade fullständig kontroll i 2:a halvlek och som supporter till laget blev jag snarare nöjd över att se hur man klarade av att 'stänga' matchen under så lång tid (i princip sista 70 minuterna), detta är något man nämligen haft mycket svårt för tidigare.

Samtidigt så spelade Jitex upp sig rejält i 2:a halvlek och visade att man är ett riktigt starkt kollektiv där 'spetsen' är vad som saknas för att man på allvar ska kunna nå toppen. Således var 2.a halvlek en kombination av att LFC 'säkrade' machen och att Jitex höjde sig.

Kul för Sverige inför OS var iallafall att både Sofia Lundgren (utsedd till matchens lirare) och Nilla Fischer stod för prickfria insatser. För mig var det dock våra utomsvenska nordiska lirare, Mariann Gajhede-Knudsen (navet på mittfältet och kanske seriens bästa 'balansspelare') och framförallt Nora Holstad-Berge (som vuxit rejält av det ökade ansvaret i Rohlins frånvaro) som stod för varsinn helgjuten insats.

JonasE 2012-07-02 01:20

Lägg av Rufus och Johnte, Humle och Dumle, kritisera era egna lag. Jitex vann ju mot "topplaget" Kristianstad borta och ledde med 3-0 mot Göteborg (3-3).

Man kan aldrig klaga på ett lag som har 4-0 efter 19 min. Det är väl underhållning för publik en om något? Klaga på Jitex istället i så fall.

Det positiva för Linköpingspubliken är att de har fått se 19 (!) mål de tre senaste hemmamatcherna. Man är nog ganska nöjd som publik då tror jag, apropå "vart är fotbollen på väg...?".

Finns nog inget mer spännande lag än LFC, det kan gå hur som helst, helt ovisst, men rätt ofta numera bländande anfallsfotboll och snygga mål!

Johnte 2012-07-02 09:30

Jonas E...vi håller nog en bättre ton här på damfotboll.com än att kalla folk för tramsiga namn...min kritik baserar sig på artikeln...där jag blir något förvånad...när, som @Martin säger, man tokanfaller i första halvlek...och förlorar skottstatestiken i andra.Kanske man skulle ha en jämnare fördelning över de 90 minuterna.Mot topplagen går det inte att spela 45 minuter bra och sedan hoppas att det går bra de andra 45 minuterna.Att Linköping vann matchen förväntade jag mig och hade tippat 4-0......Du kan tro att jag kommer att kritisera mitt eget lag om det finns anledning...och så här långt finns det ingen större anledning.Jitex kan jag inte klaga på, de har jag inga förväntningar på.
Linköping har gjort stora investeringar, därför förväntar man sig något bättre från Linköping.Seda talar du Jonas om hemma matcherna och öser beröm...och det kanske man kan göra...men hur ser det ut på borta matcherna.?...För vill man vara ett topp lag som Linköping vill aspirera på så måste det även vinnas på borta plan. Inget lag vinner Damallsvenskan med enbart hemma vinster.

The Observer 2012-07-02 14:01

Med statistik kan man bevisa allt sägs det, men att kalla LFC för målmaskin är rätt komiskt. Att de lyckats pilla in några bollar mot klart sämre och formsvaga lag är inte överdrivet imponerande. Kul att se mål, men att målsköärden är så här ojämt fördelad visar också på ett av LFC:s grundproblem, nämligen ojämnheten - de kan slå alla lag och i princip förlora mot alla lag. Därför har de också en bit kvar till LdB (möjligen Tyresö eler varför inte Vittsjö!) idag och UIK av igår.

Visserligen förstärker LFC med Pernille Harder (en dansk talang) från augusti, men den tunna truppen består. Kanske chansade klubbledningen när man gick in i säsongen med flera skadade spelare, kanske hade de inte råd att värva fler.

På bänken finns några skapliga div 1-spelare, men inga konkurrenter till en startelva. Det får LFC betala för, match efter match. Obegripligt att man behåller spelare som stagnerat i utvecklingen sedan flera år och eller ständigt är skadade. Ett bekvämt liv i LFC kanske?

Tränartrubblet har knappast hjälpt LFC under säsongsinledningen. Man ska ändå vara försiktig med att åberopa Petterssoneffekt nu när det går bättre (tillfälligt). Nu verkar prio vara att överleva säsongen med ett anständigt resultat (mittenlag), medan de storslagna framtidsplanerna (manager, två tränare, utvecklande fotbollsmiljö) får skjutas på framtiden - Denise Reddy avpolleterad (?) och verkade trivas på läktaren i LdB-matchen. Christian Andersson nästan avpolleterad (presenteras som tränare, men är på läktaren under match).

Målmaskin - nä, ett ambitiöst, men skakigt lag och en likaledes klubbledning?

Rufus 2012-07-02 15:27

"Den man älskar den agar man", lyder ju ett urgammalt talestätt. Har man ett favoritlag som man följer i vått och torrt har man skäl (jag höll på att skriva RÄTT) att berömma och kritisera. Allt kan inte döljas i ett gullegulligt, rosenrött moln. För mig ligger Linköpings FC närmast - och inte bara geografiskt... :)

Martin 2012-07-02 17:19

Visst kan man använda statistik för att 'bevisa' något men fakta är att Jitex hade 3 avslut på mål i andra halvlek, 4 totalt under matchen, varav två kan betecknas som farliga. LFC å sin sida hade 0 (!) avslut på mål i andra halvlek, 10 totalt, varav 4 gick i mål och två gick i målställningen.

Ja, man spelade 'tråkigt' i andra halvlek men jag upprepar gärna att med match på Onsdag och två tillgängliga avbytare (exklusive målvakten) så tar jag det 'tråkiga' men kontrollerande spelet alla dagar i veckan.

Slutligen vill jag säga att jag också kan vara stenhård i min kritik när det är befogat men med 14 poäng av 18 möliga och 21-2 i målskillnad på de 6 första hemmamatcherna har jag svårt att vara besviken. Kan man lösa koden till att få till bortaspelet så kan den här säsongen sluta relativt okej endå med tanke på det närmast bisarra skadeeländet (oavsett om det är otur eller klubbledningen som 'chansat' med skadebenägna/halvskadade spelare).

LasseW 2012-07-02 17:34

Jodå Rufus,men man kanske inte bara ska aga.När ens favoritlag (hade aldrig gissat att du höll på LFC)vunnit med 4-0 efter en suberb 1:a halvlek,en hel kanonmatch och ett jättejobb på alla fötter och man inte kan skriva ett enda berömmande ord så får man nog räkna med lite mothugg.Kan inte vara lätt att spela i LFC.Vinner man med 11-0 så beror det ju enbart på motståndarnas dåliga försvarsspel.Vinner man med 4-0 får man skit för att man inte producerar mera framåt.Ja jisses!! Jag är mer än nöjd med "mitt" lag.3 riktigt snygga mål,hårt arbete,bra anfallsspel,kontrollerat försvarsarbete och ännu mer hårt jobb.var väl inte så underligt om de Vanna och Melis mattades något på slutet som dom sprang.Underbart att se Petra och MGK ta defensiva 40m rusher när man leder med 4 mål.Kanonmatch TJEJER !!

Till Johnte:Ta inte allt så allvarligt.Humle och Dumle referensen var nog skriven med glimten i ögat iallafall uppfattade jag den så.Var väl tur för mig att jag inte orkade besvara era kommentarer i går kväll eftersom jag med många glimtar i ögonen
tänkte kalla er Grumpy Old Men

Johnte 2012-07-02 18:04

@ Lasse W..där ser man att man får vara lite försiktig vad man skriver....Humle och Dumle användes när jag var yngre för att nedvärdera två kompisar..som att de var dumhuvud....Men grumpy old men skrattar jag åt ...det känns mer som med glimten i ögonen....Det är okej för min del....kan inte svara för Rufus...vad han tycker....Men jag kommer att vara en grumpy old man ....när det behövs...he he he.....Mitt första inlägg skrev jag mer i frågande form.....Kan inte göra något annat eftersom jag inte såg matchen....Jag spekulerade utefter artikelns text...Inget annat.

Rufus 2012-07-02 19:06

Roligast med den här senaste diskussionen kring LFC-Jitex är ju att fler nya - eller sällsynta - röster kommit till. Det blir jäkligt tjatigt i längden att bara ta del av vad Johnte och Rufus munhuggs om. Bravo, meddebattörer! ;)

Får jag bara tillägga en sak. Visst tog Jörgen Petersson & Co en diskutabel chans om man verkligen bestämde sig för att spela på resultatet i andra halvlek. Utan en fantomliknande Sofia Lundgren i målet hade det kunnat bli ett par onödiga mål i baken. Kanske sådant man måste spela högt om inom högsta damdivisionen. Ibland är tre fina poäng viktigare än några minusmål. Det köper jag - men vidhåller ändå att det känns snopet att se ett överlägset lag "spela av" en andra halvlek på ett sätt som påminner mer om flipperspel än fotboll.

Nog om detta. Nu önskar jag, Martin med flera, Linköpings FC lycka till mot Djurgårdens damer nu på onsdag. Tre friska poäng till behöver LFC före sommaruppehållet och det vore säkert roligt för ex-djurgårdaren Emma Lundh om hon finge agera skarprättare mot sitt förra lag! Emma är det nyförvärv som gjort största intrycket i Linköping hittills under säsongen. :)

The Observer 2012-07-02 20:28

Oavsett om LFC "slog av" i andra halvlek av taktiska skäl och nästa match eller inte så behöver laget öva på att hålla uppe ett offensivt spel i 90 minuter (vilket ju inte är riktigt detsamma som att vara det spelförande laget och "bolla gris" inom laget). Det är sådana vanor och erfarenheter som leder till "nästa nivå".

Till allt annat som sagts ovan kan också läggas att målskillnad kan avgöra placeringar i serien - sett på det viset är det alltid bra att "trampa på" och göra flera mål.

Är Johnte den nya bläckfisken/oraklet som kan tippa resultat med sådan precision? Tjusigt att ta just 4-0, inte 3 eller 5. Men du vet ju vad f d LdB-spelarna Melis och Fischer går för....

Och så är det lätt att hålla med Rufus - kul med flera röster!

Till sist blir det antagligen en betydligt tuffare resa för LFC mot DIF på onsdag än senast...

Johnte 2012-07-02 20:36

Ja kul med nya röster...absolut....Men vill ändå att vi respekterar varandras åsikter ...Man behöver inte hålla med.Tråkigt vore det annars, om vi hade samma åsikt om allt.
Ja kalla mig gärna den nya bläckfisken....mitt i prick var det...det var till och med så att jag tappade hakan, när jag såg resultatet, senare. Kul bara det.Ja The observer..det blir nog en annan resa på Onsdag mot Djurgården som säkert kommer taggade till tusen
för att ta revansch eller åtminstone få oavgjort med sig efter förnedringen i Linköping..sedan är det en annan sak om man räcker till. Tror inte det...men osvuret är bäst.

JonasE 2012-07-11 09:37

Tack för fina inlägg!

Och, ja det var lite med glimten i ögat som jag menade Humle och Dumle, skulle det vara illa menat så är jag ju själv också en Humle....

Hoppas på fler dynamiska inlägg, det berikar mycket mer än slätstrukna medhållare.

Hellre litet vasst ibland även om någon (även jag) får kritik, det blir mycket roligare denna sida då!

Så våga gärna!

Det är okej att hålla på köpelaget Malmö som förhoppningsvis hinner spela färdigt serien innan dom är i konkurs. De blir ändå nedflyttade till nästa år eftersom de skaffat sig otillåtna konkurrensfördelar genom att köpa spelare för pengar de inte har.

..som ett exempel.