Jane sluter cirkeln i sin sista match

När domaren blåser igång matchen mellan Tyresö och Kopparbergs/Göteborg är det inte bara en viktig match för toppstriden i Damallsvenskan. Det är också Jane Törnqvist sista match på elitnivå.
Jane Törnqvist sluter cirkeln när hon spelar sin sista match mot Tyresö. Foto: Per Montini

När damfotboll.com får en pratstund med Göteborgs mittback är det mindre än 24 timmar kvar till avspark. Och Törnqvist erkänner att det är en annorlunda känsla. Det är ingen vanlig match det här.
– Det känns lite nervöst och är ett pirr i magen. Det känns att det är sista matchen. Och många hemifrån kommer och tittar på matchen, säger Törnqvist själv när vi ber henne beskriva känslorna inför matchen.

Damallsvensk debut i Tyresötröjan
1993 var året då Jane Törnqvist debuterade i Damallsvenskan. Nu, nitton år senare, är det dags att lägga skorna på hyllan och avrunda en fantastisk karriär. Faktum är att det finns en viss poesi att Törnqvist gör sin sista match i just Tyresö, mot Tyresö FF. När Törnqvist debuterade i Damallsvenskan gjorde hon det nämligen i den gulröda Tyresötröjan. Där och då hette planen Bollmoravallen, nu lyssnar den till namnet Tyresövallen. Och det är inte bara namnet på arenan som bytts ut. Planen har också gått från att vara naturgräs till konstgräs.
– Jag skrev på kontrakt för ett halvår i vintras, då visste vi inte hur spelschemat skulle se ut så det var inte planerat att jag skulle avsluta mot Tyresö. Men det kanske var ment to be? Säger hon om att möta Tyresö i sin sista match.

Jane Törnqvist lämnade Tyresö efter tre år i klubben. Sen spenderade hon några år i Hammarby innan hon gick vidare till Älvsjö som senare skulle komma att bli Djurgården/Älvsjö. Och det är just det där första guldet med Djurgården/Älvsjö som Törnqvist väljer att lyfta fram som en av höjdpunkterna under sin långa och framgångsrika fotbollskarriär:
– Det är svårt att plocka ut. Varje ålder har haft sin höjdpunkt. När vi vann Nordic Flick till exempel, det var hur stort som helst för mig då. Men givetvis var hela året 2003 väldigt speciellt. Dels framgångarna med landslaget men också att vi vann allt med Djurgården/Älvsjö.
janet200.jpg

Men det är ändå tiden i Kopparbergs/Göteborg som Törnqvist talar sig mest varm om. Hon nämner att hon haft otroligt roligt i klubben och att de fyra och ett halvt åren hon spenderat på västkusten gått alldeles för snabbt. Kanske till och med för snabbt.
– Det känns faktiskt så ibland, det har gått väldigt fort och det är kanske ett tecken på att jag haft väldigt roligt?

När Kopparbergs/Göteborg tågar ut för match mot Tyresö FF ikväll (matchen sänds i tv4sport) tar en av svensk fotbolls mest meriterade mittbackar farväl av en fantastisk fotbollskarriär. Men det är också en match där Göteborg måste ta tre poäng.
– Vi spelade väldigt bra sist vi mötte dem, det är kanske den bästa match vi gjort under den här säsongen. Så vi måste fortsätta med det. Vi brukar göra mycket mål mot Tyresö, vi vann mot dem här förra säsongen. Men de är flera snäpp bättre nu.

Tar en paus ifrån fotbollen
Törnqvist har påbörjat en tränarutbildning och har sista steget kvar innan hon är klar. Men nu till en början kommer hon inte hoppa på något tränaryrket. Hon vill ha en paus från fotbollen. Vad hon kommer att göra när hon lagt skorna på hyllan vet hon ännu inte. Kanske återvänder hon till idrottsvärlden. Men hon vet ännu inte när, hur eller med vad. Det får framtiden utvisa.

Sist men inte minst undrar vi hur det är att ta farväl av elitkarriären. Och Törnqvist väljer följande ord:
– Det känns som en form av skilsmässa. Nu har jag aldrig gått igenom en skilsmässa men jag kan tänka mig att det är lite liknande. Jag har levt ihop med fotbollen under hela mitt liv och nu ska vi skiljas åt.

davidfermin 2012-07-03 13:04

respekt till en fantastisk kämpe och fotbollsspelare

Silverstolpe 2012-07-03 21:34

Tack Jane, klart bäst i Kopparbergs/Göteborg försvar ikväll.

Nillan 2012-07-06 16:13

Bara att hålla med föregående talare, kommer fortfarande ihåg VM 2003, vilken klippa Jane var och är :)