Jonna på väg mot toppen

Just nu pågår ett spännande och historiskt EM-slutspel för svenska F19-landslaget under förbundskapten Calle Barrlings ledning. Damfotboll.com har ringt upp ett par av spelarna i truppen och idag har turen kommit till Jonna Andersson som gjorde ett inhopp i gårdagens vinstmatch mot England.

Hallå, Jonna Andersson, anfallare i Linköpings FC och U19-landslaget! Hur känns det att representera Sverige i ett EM-slutspel?
– Det känns väldigt speciellt för mig. Det är första gången jag får vara med i ett EM-slutspel, stort bara det! Förut har det handlat om kvalspel, så detta är annorlunda., en stor upplevelse.

Vilka förväntningar har du då på dig själv och dina prestationer, och tror du att du har en säker plats i startelvan?
– Jag kan ju bara göra mitt bästa sedan får vi se hur det går. Det är jättetuff konkurrens i laget, som det ska vara, så det blir till att kämpa och slåss om en startplats. Annars har man också den viktiga uppgiften att vara ”hjälpinna” åt laget och stötta på alla sätt och vis, menar Jonna.
jonnaandersson200.jpg

Du är ju känd som en snabb anfallare i ditt klubblag – är du en renodlad forward eller trivs du även som yttermittfältare?
– När jag kom till LFC var jag en ren forward, det stämmer. Sedan har det alltseftersom blivir mer blandat mellan anfallsposition och mittfält, berättar Jonna. I landslaget har det nu övergått till att handla om yttermittfältet och det trivs jag bra med.

Hur står det till med formen just nu? Du har ju fått mer speltid i Damallsvenskan denna säsong.
– Jo, formen är på topp, hela vårsäsongen har det känts fantastiskt bra både under matcherna och under träningarna. Det stämmer också att jag fått lite mer speltid i laget i år än under 2011, bekräftar Jonna. Sedan är det en annan sak att det inte gått så bra för oss i LFC under våren, men vi bygger på lugnt och metodiskt och det känns som om det går åt rätt håll nu.

Om vi tittar på era motståndare i EM-slutspelet, England, Serbien och Spanien – vad vet du om deras kvalitéer?
– Inte så mycket som man borde, kanske. Serbien har vi mött någon gång tidigare, tror att dom spelar ganska tufft. England och Spanien vet vi bjuder på tufft motstånd. Det handlar också om olika spelstilar och temperament. Vi får verkligen jobba och göra vårt bästa!

Efter EM-turneringen blir det ett sommaruppehåll från fotbollen. Vad har du för planer inför den ledigheten?
– Jaa… nu kommer ju det här slutspelet att inkräkta på ledigheten en bit in i perioden då Damallsvenskan gjort uppehåll, men det är det förstås värt. Men jag kommer att ta igen det förlorade ordentligt och ägna massor av tiden enbart åt familjen och pojkvännen, intygar Jonna Andersson.

Tack för samtalet, Jonna, och se nu till att göra ett och annat mål för Sverige!
- Tack! Jag ska göra mitt bästa!

Text. Ulf Ståhlberg
Foto: Filip Oskarsson