Sundsvalls-duon om EM-slutspelet

Nu är U19 landslaget i Turkiet för att mäta sig mot de bästa i sin åldersklass. Två av spelarna i laget tillhör Sundsvalls DFF. Hanna Glas och Lina Ringshamre. Damfotboll.com tog ett snack med de båda norrlänningarna innan de åkte vidare mot äventyret i Antalya.
Lina Ringshamre och Hanna Glas, Sundsvallstjejer på landslagsuppdrag. Foto: Alva Nilsson

Lina är talangen som vaktar målet i Sundsvalls DFF, ett topplag i Norrettan. Som målvaktstränare har hon Elisabeth ”Lappen” Leidinge, en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna. Hanna Glas är yttermitfältare eller ytterback i SDFF. Talangen som far fram på kanten och sällan blir trött. De kan varandra utan och innan.
– Lina är väldigt bra på att styra spelet och hon utstrålar en självsäkerhet. Sen har hon också bra refelexer och hon gör de viktiga – avgörande räddningarna, säger Hanna Glas om lagkompisen Lina Ringshamre. Medan Lina väljer följande ord för att beskriva Hanna:
– Det jag framför allt vill lyfta fram är fysiken. Men jag tror inte Hanna har förstått ännu hur bra den är. Hon skulle kunna ta sig runt mer. Men det kommer mer och mer.

Innan damfotboll.com får ett snack med Hanna och Lina står de och pratar om EM med andra kamrater i U19-landslaget. De är uppspelta och skrattar mycket. Hanna vill framför allt se till att alla inte tar med sig samma spel till Turkiet. Det räcker med om någon tar med sig Yatzy, en annan kortlek. Själv förespråkar hon ordförklaringsspelet Alias.
– Ni vet, Alias. Man förklarar ord utan att säga ordet. Till exempel: den är rund och lyser” När Lina tittar frågande på Hanna muttrar Hanna att svaret hon letade efter var lampa. Men åter till spelet nu, fotbollsspelet.

I EM ställs Sverige mot England, Serbien och Spanien. En tuff grupp hävdar många. Men Lina och Hanna ser fram emot utmaningen.
Vi slog Serbien med 7-0 i kvalet. Men de är bra! Sedan dess har de bytt ut nästa hela laget mot en massa 95:or som är jätteduktiga. Och, de har ju tagit sig till EM, berättar Hanna och lägger sedan till att det är kul med tufft motstånd, det blir ju en ordentlig utmaning.
– Jag tycker det är kul att vi hamnat med Spanien och England, det är ju drömgruppen egentligen om man ser det så. Då får vi verkligen visa att vi kan och att vi är bra, säger Lina.

Med facit i hand kan damfotboll.com konstatera att Sverige fick en drömstart med vinst mot England i öppningmatchen och att vägen ligger tämligen öppen för avancemang ifrån gruppen.

Så, vad kan vi förvänta oss av laget i Turkiet? Hur långt kan de gå? Ska man tro Sundsvalls-duon kan de gå precis hur långt som helst.
– Det vågar jag säga. Om vi får ihop allting kan vi gå hur långt som helst. Vi har både potentialen och moralen, säger Lina.
– Men det ska göras också, flikar Hanna in.
De tar ingenting för givet. Och även om båda ser fram emot någon spelkväll här och massa skratt där så har de fokus på själva matcherna. De är i Turkiet för att spela fotboll och har fullt fokus på matcherna.