Amanda en rese i backlinjen

Sverige fick en fin start på äventyret i U19-EM med 1-0-seger över England. Laget består till stor del av mästerskapsdebutanter, en som däremot har varit med förr i de stora turneringarna är kaptenen Amanda Ilestedt.
Amanda Ilestedt en rese i backlinjen.

Om den här texten tryckts i någon av Malmö-tidningarna hade den med garanti inte stannat vid att uppmärksamma 19-åringen med moderklubb Karlskrona FF.

Att Amanda Ilestedt och lagkamraten Elin Rubensson följts åt både i fotbollen och under gymnasietiden, gjort stora framsteg på planen har lokalpressen inte missat.
- Vi kom till LdB Malmö samtidigt och kände varandra redan innan vi spelade i landslaget. Det är alltid bra att ha med sig någon som man känner både i spelet och privat.
Ilestedt och Rubensson behöver inte konkurrera om samma plats på plan. Om Elin Rubensson är landslagets målspruta håller Amanda Ilestedt till i försvarslinjen.
amanda200.jpg
Ett par år har gått och en hel del fotbollserfarenhet har tillkommit jämfört med när hon som en glad överraskning fick komma med till U20-VM som 17-åring. Som ett av namnen i Calle Barrlings trupp 2010 hade hon inte många allsvenska matcher i ryggen.
- Jag lärde mig framförallt att vara noggrann, att alla spelare är lika viktiga och att man ska tänka på sömn, kost och taktik, säger hon om vad det första internationella testet, U20-VM innebar.

Sedan dess har hon hittat sin position som mittback, både i lands- och klubblag. Flera spelare i samma ålder som henne själv har också tagit plats i startelvorna i serien och gjort processen kort med motståndarna i landskamperna.

För att hitta en av landslagets styrkor räcker det att summera resultaten från kvalet. Sverige släppte bara in ett mål på sex matcher när man tog sig till EM.

Klent motstånd eller mer sammanhållet spel från det egna laget?

Amanda Ilestedt är lika säker på sin sak som hon är i försvarsarbetet. Det U19-landslaget förbättrat mest på vägen fram är just defensiven.
- Tidigare år har det nästan varit lite av vår svaghet. Det här året har det fungerat riktigt bra bakåt, det gör att vi kunde vinna i kvalet mot Tyskland. De är ett riktigt bollförande lag, säger hon till damfotboll.com och ger utan omsvep en enkel förklaring på var försvarskvaliteterna hämtas.

- Vi har tränat jättemycket på det och även pratat om det. Det är bara roligt att det gett resultat.

"Bra blandning" i Turkiet-truppen
Spelare som Antonia Göransson och Sofia Jakobsson gjorde Sverige till ett pilsnabbt lag på omställningar i den senaste ålderskullen som gick igenom ungdomsmästerskapen. Med speltid i båda lagen får Amanda Ilestedt ge sig på en jämförelse av vad truppen som försvarar de svenska färgerna i Turkiet är bra på.

Gynnas ni av att ha mycket boll eller komma med kontringar?
- Vi är lite av en bra blandning, har spelare som vi kan rulla på. U20-laget senast var ju ett kontringslag utöver det vanliga.

Fler än förbundskaptener och tränare i klubblag har uppmärksammat potentialen hos den stabila mittbacken.

Amanda Ilestedt när förhoppningen att fortsätta karriären i blågult hela vägen fram till Damlandslaget.
- Det har alltid varit min dröm, samtidigt får man ha fokus på det man gör.

Det kommer ett EM på hemmaplan nästa år, finns det med i tankarna?
- Ja, det gör det ju, det vore också en dröm att få spela där och jag får bara mer energi av det.

Emma 2012-07-05 17:05

Hejsan, moderklubben är Sölvesborg Goif :)

Johnte 2012-07-05 21:05

Ja, Amanda är en försvarsklippa i LdB FC Malmö och har en mycket positiv kurva. Blir bara säkrare och säkrare.Det är väl inte någon tvekan om att Amanda är första valet hos hennes tränare i klubblaget LdB FC...ja förutom Levenstad som är självskriven mittback i Malmö. Amanda kommer att bli, om hon inte redan är det , självskriven i sitt klubblag.

Martin 2012-07-07 16:28

Efter att ha sett Ilestedt i 'TV-matchen' mot LFC så skulle jag nog faktiskt sätta henne högre än Levenstad men det är ju två riktigt bra backar så en tv-match är defentitivt inte tillräckligt för att avgöra vem som är bäst av dem.

För mig har Ilestedt en liten men endå viktig fördel vilket är den dryga dm det skiljer i längd på de två. För en mittback är det viktigt att inte vara för 'kort i rocken' och där är Ilestedt med sina 1.77 förhållandevis 'reslig' medan Levenstad med sina 1.65 är mer 'på gränsen', särskilt då man ställs mot lag med längre anfallare.

Med fortsatt god utvecklingskurva kan säkert Ilestedt vara aktuell för Damlandslaget redan till EM 2013 även om det är brutal konkurrens på just mittbacksplatserna.

Malmö-Fan 2012-07-14 03:39

Varför är det bara män som kommenterar damfotboll?
Lite patetiskt...