Hon avgjorde EM-finalen

Sverige vann finalen i F19-EM över Spanien i förlängning med 1-0. Malin Diaz gjorde målet på målvaktsretur efter Elin Rubenssons skott från vänster.
Malin Diaz, AIK, gjorde EM-finalens enda mål. FOTO: Rainer Fussgänger.

Det såg länge ut som om Spanien skulle dra det längsta strået genom ungefär dubbelt så många avslut. Finalen var lika jämn som när lagen möttes i gruppspelet. Det enda målet efter 210 minuters nötande mot varandra var det enda Spanien släppte in under hela EM-slutspelet. Typiskt var att turneringens skyttedrottning Elin Rubensson hade en fot med.
På hennes skott låga skott tvingades den spanska målvakten Dolores Gallardo lämna retur och på den kom Malin Diaz först och dunkade in bollen i nättaket. Matchens räddning stod Sveriges Jessica Höglander i andra halvlek när hon efter spanska anfallaren Amandas inlägg raklång nådde Virginias nick tätt invid ena stolpen.
I 73:e minuten prickade Alexia Putellas ribban med en frispark från drygt 30 meter.
Sverige hade ett par bra chanser i första halvlek, den är Pauline Hammarlund styrde Jonna Anderssons inlägg strax utanför stolpen var den bästa. Jonna byttes in efter en halvtimmes spel då Therése Boström tvingades utgå efte att ha trampat snett.
Två mycket starka försvar stod emot varandra, Andrea Ivano oc Rodriguez styrde det spanska Amanda Ilestedt och Jennie Nordin det svenska.
Spanien var överlägset i passningsspelet, felvänd spelare förmådde oftast ta emot bollen och ta sig ur situationen trots en svenska i ryggen. Den pressande värmen kunde man föreställa sig gav spanjorskorna en viss fördel. Svenskorna spelade "värmesmart", d v s jagade inte på alla bollar.
- Trots värmen, det var 34 grader vid avspark, var det våra spelare som höll huvudet kallast. Spanjorskorna är skickliga med boll, det gällde att få ner farten i deras passningsspel och hålla ihop vårt eget lag, säger förbundskapten Calle Barrling.
Lagets EM-guld är även en personlig framgång för honom.
Bytena kom sent, Fridolina Rolfö för Pauline Hammarlund och Julia Wahlberg för Lina Hurtig?
- Fridolina för att vi skulle få fast bollen högre upp i plan när Pauline börjat tröttna och Julia var ett rent defensivt byte.
Det spanska laget är i stort sett identiskt med det som blev trea i F17-VM för några år sedan.
På vägen till EM-guldet har Sverige besegrat 12 lag.
- Då tycker jag vi kan kalla oss värdiga mästare, tillägger Calle Barrling.
Förra gången Sverige vann EM som då var för 18-årslag ägde rum 1999 efter den sista matchen mot Italien i Åhus, det var för övrigt numera Kopparbergs/Göteborg-spelare Marlene Sjöbergs inhopp i laget som avgjorde.
Det blev knappast någon sömn efter EM-guldfirandet på spelarhotellet i Antalya. Redan klockan fyra på söndagmorgonen var det avfärd hemåt.

Johnte 2012-07-15 13:04

Ja vilken nagelbitare det blev..precis så jämn som jag trodde...Ett himla stort grattis till alla ivårt F.19 landslag...Elin Rubensson blev skytte drottning med sina 5 mål. Som sagt, fick vara med och avgöra matchen också.Men detta är i första hand en gedigen insatts av hela laget....försvaret riktigt bra..mittfältet hade bra koll i början.Tunnades ut efter hand som matchen gick. Anfallet ok. Men vill också ge målskytten Diaz ett extra plus i kanten. rev och slet hela matchen...riktigt duktig.Om man ska säga något negativt till denna underbara vinst så måste det nog vara det Svenska målvaktsspelet som ibland kändes lite osäkert...Och ibland riktigt bra räddningar.Men vad gör det efter denna osannolika seger.Stort GRATTIS till alla i F19 -laget, åter igen

Lumpjaw 2012-07-14 23:13

Det blev ju en precis lika jämn match som man förväntat sig. Blev faktiskt lite förvånad över att Spanien var så passiva som man var i början av matchen när Sverige hade övertaget. Men Spanien åt sig in i det och ingen hade väl riktigt kunnat protestera om Spanien gjort ett ledningsmål? Men nu är inte sport logiskt (jag räknar inte schack som en sport ;)). En riktigt bra insats av hela det svenska laget, framför allt backlinjen som gjorde ett bra jobb med att plocka bort Spaniens anfallare. Förtjänstfullt slit av Hammarlund på topp också, och Diaz var irrationell och tillförde en extra dimension när Sverige anföll.

Stort grattis till tjejerna!

Martin 2012-07-15 00:52

STORT grattis till alla spelare OCH ledare i F19-landslaget !

Extra stort grattis till Mjölbys stolthet och LFC:s enda bidrag Jonna Andersson som tagit ett steg i sin utveckling i år och säkert blir ännu vassare fylld av självförtroende när Damallsvenskan drar igång igen efter OS-uppehållet.

Man kan ju hoppas att 'stora' Landslaget låter sig inspireras av denna framgång också och överaskar oss med medalj i OS-turneringen :)

Måste kännas skönt för de som tar över Damlandslaget efter OS att återväxten verkar god och en handfull av dessa lirare ska nog kunna klara den svåra övergången till A-landslagsspel. För några av dem är den övergången redan avklarad enligt mig och jag skulle vara MYCKET överaskad om inte t ex Elin Rubensson och Amanda Ilestedt återfinns i truppen till 'hemma-EM' 2013.

Rufus 2012-07-15 10:58

Fantastiskt, storartat, heroiskt - ja, vad ska man säga om bedriften av detta unga landslag, som ju är det framgångsrikaste damlandslaget i år! Det lär man förbli om nu inte Stora landslaget går och vinner OS-guld...Unnar verkligen Calle Barrling denna viktoria, han har lagt ner sin själ i att coacha kull efter kull av våra bästa tjejer till fina framgångar!

Lenn 2012-07-15 18:21

Lite konstigt att allsvenska spelare sitter på bänken och inte ingår i startelvan. Tänker på Jitex anfallare Rolfö och Kdff mittfältare Alice Nilsson. Ingen seriös laguttagning.

D.N. 2012-07-15 20:52

Det var ju inte så många spelare i truppen som inte är allsvenska. Men Rolfö har varit sjuk under EM.

Johnte 2012-07-17 20:55

Helt rätt @D.N. Jag skulle vilja höra något förslag från @ Lenn om vilka av dessa som spelade i startelvan som inte borde ha spelat. Jag tror nog Barrling och kompani tog ut den elvan som kändes bäst för dagen.Jag tror inte att jag skulle vilja byta ut någon i denna startelvan.Som sagt Rolfö hade varit sjuk under EM vem skulle hon peta Tyresös Hammarlund eller LdBs Rubensson...
J Höglander. A, Ilestedt, J, Nordin,M Eriksson,T Boström, P Andersson, Malin Diaz Pettersson, P Hammarlund,E Rubensson,H. Glas,L Hurtig. Så såg startelvan ut enligt Uefa och de flesta spelar i damallsvenskan.... 3 spelare i truppen spelar inte damallsvenskan till vardags. Målvakten Ringshamre som spelar i Sundsvall, Hanna Glas som också spelar i Sundsvall och Julia Wahlberg Tölös stora talang..som jag tror, inte kommer att spela i Tölö särskilt länge till.

Rufus 2012-07-16 16:29

När det gäller AIK-Malins avgörande mål mot Spanien finns det en kul språklig aspekt på det hela - om man är lagd åt det hållet. Makalösa Malin heter ju (bland annat) DIAZ i efternamn, och det är ju ett spanskklingande namn som heter duga! Gissar att Spanien gärna hade velat ha en egen Diaz i truppen! :)