Fokus på fysiken mot Sydafrika

Hur starkt är det svenska landslaget? Ett sätt att besvara det är förstås att vänta ut resultaten i OS-matcherna. För att bena ut frågeställningen lite mer tog damfotboll.com kontakt med fotbollsförbundets fysiolog Helena Andersson.
Helena Andersson fysiolog med världen som arbetsfält.

- Vi är i framkant när det gäller fysbiten, topp tre i VM och den fysiska kapaciteten hade en stor del i hur vi presterade då, säger hon.

Kompetenshöjningen är en kombination av snabbhet och styrka.

Att det går snabbare och snabbare i fotbollen behöver man inte mycket historisk tillbakablick för att inse. Många löpningar ställer också krav på uthållighet.
- I internationell fotboll handlar det om hur ofta man kan upprepa en sprint, det är avgörande för att prestera bra.

Vad är den stora skillnaden mot tidigare?
- Särskilt det höga tempot skiljer, tidigare sprang man ungefär samma distans men nu är det hög fart.

Under ledning av Helena Andersson gör landslaget med jämna mellanrum jojo-test. Kort sagt, 20 meters löpning följt av fem sekunders vila. Kruxet är att tidsintervallen minskar.
- Det är framtaget för att spegla kraven på fotbollsplanen och något vi har använt i många år. Det är också bra för spelare i yngre landslag att se ett mått på vad som krävs för att bli A-lagsspelare.

De senaste testvärdena fick Andersson och landslagsledningen i Halmstad i juni. Då visade spelarna att man blivit starkare, som lag betraktat.
- Hela truppen har höjt sig. Det är viktigt att höja lägstanivån, det gör laget mindre sårbart.

En av utmaningarna för den svenska OS-truppen att är att få spelare från olika faser i samspel och bra form. Medan spelarna från Damallsvenskan bryter av sin säsong för OS
har utlandsproffsen redan gått i mål med många matcher i benen när de gemensamma ansträngningarna i blågult börjar.

En spelare från den senare gruppen, sofia_jakobsson_2.jpgRossiyankas Sofia Jakobsson tog sig an jojo-testet med blandade känslor.
- Det är lite nervöst och spänning innan men när man väl är igång försvinner tankarna. Man kör på tills man inte orkar nå mer. Man tycker aldrig att det är kul med ett jojo-test men när det är över känns det bra. Jag fick positiva vibbar, sprang längre än jag gjorde senast, säger hon.

Hur är synen på fysträning i din ryska klubb jämfört med det du upplevt i Sverige?
- Vi kör ganska likt med en fystränare från Frankrike. Samtidigt har jag behållit en del grejer som jag fått från Sverige, kör fortfarande det explosiva programmet som jag hade i UIK.

Spelschema ger mindre tid för återhämtning
När förberedelserna går över i poänggivande matcher betyder testvärden mindre än dagsform. Helena Anderssons roll förändras också för några veckor.
- Under mästerskapen håller jag koll på återhämtningen, att spelarna är fräscha till matcherna, och ser till att avbytarna får ordentlig träning. Ett spelschema med tre dagar mellan matcherna är tufft, då är det viktigt att känna att man har en bra grund att stå på.

Är det aktiv återhämtning som gäller för alla eller kan någon må bättre av att vila sig i form?
- Det är individuellt och har med ålder att göra, ju äldre man blir tar det längre tid att återhämta sig. Vi försöker anpassa det till varje spelare och deras behov.

För hela laget blir Sydafrika det första testet på OS-formen 2012. En match där bland annat fysiken kan bli avgörande för Sverige.
- Fysiskt tror jag att de är efter oss men jag tror att de är rätt tekniska och har bra speluppfattning, säger Sofia Jakobsson.

Mark 2012-07-24 07:47

"Jobba på de korta snabba."