Ek byter Göteborg mot Malmö

Det blev inget utlandsäventyr för Lisa Ek men lite närmare kontinenten hamnar hon nu när hon lämnar Göteborg för spel hos konkurrenten LdB FC Malmö.
Lisa Ek går till LdB FC Malmö. Foto: Per Montini

För ett par veckor sedan skrev Lisa själv följande på sin blogg:
– Det är med sorg i hjärtat jag har tagit beslutet att lämna Göteborg. Jag har haft 7,5 otroligt fina år i klubben och de senaste 5 åren med Torbjörns ledarteam har varit de bästa i mitt liv. Laget, spelare och ledare har blivit som en del av min familj och resan vi har gjort tillsammans är svår att beskriva med ord.

Med dessa ord tackade hon för sig och lämnade klubben då de inte kunde komma överens om ett nytt kontrakt.
Då gick snacket om att Lisa ville prova något nytt och klubbar i bland annat Tyskland var på tal. Nu står det klart att hon hamnar hos LdB FC Malmö som letat efter en ersättare på mittfältet till korsbandsskadade Therese Sjögran.

LdB FC:s fotbollsansvarige Erling Persson menar att det är en av de snabbaste övergångarna han har varit med och genomfört.
– När beskedet om att hon var fri på marknaden kom agerade vi snabbt och det tog inte lång tid för Lisa att bestämma sig. Allt är på plats och vi har fått en karaktärsspelare som är mycket skicklig, har erfarenhet och är en pådrivare i spelet.

Inte minst bra med tanke på den tuffa hösten som väntar, där LdB FC jagar Tyresö som leder Damallsvenskan, och kommande spel också i Champions League?
–I och med att vi har Therese Sjögran skadad har vi haft som mål att hitta en ersättare och att Lisa stod utan kontrakt kom faktiskt som en överraskning för oss. Det är inte ofta svenska spelare blir tillgängliga så här. Vi är oerhört nöjda med att ha kunnat knyta Lisa till oss. Vi har som du säger både jakten på ett SM-guld och spel i Champions League att ta i beaktning. Lisa har ju sen tidigare erfarenhet av Champions League spel och inte minst den erfarenheten är guld värd när vi i slutet av året ska in i den turneringen igen, säger Erling.

Martin 2012-07-24 22:04

Det är bara att gratulera Malmö till en kanonvärvning, samtidigt ställer jag mig undrande till Göteborgs prioriteringar. Man säger sig förbereda en satsning för kommande CL-spel och så 'släpper' man sin kanske vassaste spelare i år och detta till en konkurrent i Damallsvenskan.

LIsa Ek har som sagt spelat en evighet i Göteborg och säger sig vara ledsen över att lämna efter de havererade kontraktsförhandlingarna. Detta kan bara betyda att Malmö erbjöd henne ett luckrativt kontrakt och man undrar ju var de pengarna kom ifrån ? Man har förvisso en huvudsponsor med rejäla finansiella muskler och fick efter vad jag förstått en tillskott från kommunen när det såg som dystrats ut ekonomiskt men vi talar endå om ett lag som sades vara 'konkursmässigt' så sent som för något halvår sedan.

Nåväl bara att gratulera Malmö och nu är det frågan om man inte ska ses som favoriter till SM-guld med tanke på turbulensen i Tyresö och på den oerhört starka trupp man nu förfogar över.

GambitSWE 2012-07-24 23:10

Går i samma funderingar som @Martin...Eken var om inte den bästa spelaren denna säsong, så var hon säkert topp 3 eller 5. Sedan att Göteborg envisas med sina ett-års-kontrakt kan ju inte hjälpa. Tror dock att själva kontraktets längd inte hade något med just det här att göra, men det borde ge ett och ett annat huvudbry för de som Göteborg vill värva.

Sedan undrar även jag vart Malmö har hittat dessa pengar...Martin nämner att de har en huvudsponsor som har fina finansiella muskler. Det han inte nämnde var att det inte var denna huvudsponsor som täckte upp pengabristen. Utan det var en "gåva" från en privatperson samt en "lösning" med Malmö's kommun. (Kommer inte ihåg om privatpersonen hade något med märket/företaget "LdB" att göra, eller om han kom från en annan firma, men vad jag kommer ihåg var det som en "avskedsgåva" av något slag). Så man kan ju fråga sig hur de har råd med Lisa Ek, som enligt 2010 års taxering kvitterade ut 596 tusen....sedan nämns det i och för sig inte att all inkomst kommer från fotbollen, men, men....

Förstår inte vidare vissa artiklar som anger CL-spel som en faktor...den faktorn fanns ju även i Gbg, som även denna höst kommer att spela CL..Kanske var så att Lisa nämnde CL som en morot, men förutom Gbg så är ju då Malmö det enda valet, om hon nu inte skulle gå till utlandet. Tror att den/de som intervjuat henne, måste ha omformulerat texten såpass mycket att man tappat vad Eken egentligen sade om ev. CL-spel. Det konstiga är att denna sida, som Sydsvenskan, Expressen etc. har exakt samma formulering. Nästan som klipp och klistra metoden, eller samma källa, ex TT.

Anette Börjesson 2012-07-24 23:34

Och då kunde vi ändå inte närvara vid presskonferensen utan har gjort intervjun på telefon. Telepati eller tror du kanske att tränare och ledare har ett manuskript de övat in så att det ska bli så enformigt som möjligt ut mot journalisterna?

Johnte 2012-07-27 21:18

Det är nog som Erling säger, LdBs sport chef, man hade en förbannad tur som fick en möjlighet, genom, minst sagt , Göteborgs korkade inställning till en Svensk talang och kanske en landslagsaspirant inom kort.Men vad jag tycker är mest centralt i denna fråga är att det är bättre att behålla våra Svenska talanger i de Svenska lagen än att vi släpper dem till utlandet. Men på vilket sätt man kommer att använda Lisa i Malmö blir spännande att se...Man har redan två mycket skickliga centrala mittfältare i Katrin Schmidt och Sara Björk Gunnarsdottir. Ekonomin till denna värvning har tydligen funnits
någonstans.Men de är inget jämfört med Tyresös värvningar. Jag tror inte att man skulle äventyra Malmös ekonomi om pengarna inte hade funnits för en sådan värvning.Hur , ja det kan man undra om Tyresö också.Hennes kontrakt är på ett och ett halvt år..vilket innebär bara 6 månade mer än vad Göteborg erbjöd..så tidslängden tror jag inte spelade någon större roll i hennes förhandlingar med Göteborg...Det låg nog på någon annat plan.