Målvaktsjakt på gång

I augusti genomförs ett projekt med syftet att utbilda minst 100 av morgondagens dammålvakter i fotboll. HO Soccer, med inriktning på målvaktsträning och utrustning, har organiserat målvaktstränare över hela Sverige med ett solklart syfte: att ta fram bättre svenska dammålvakter i fotboll.

HO Soccer har arrangerat träningsdagar för unga målvakter i ett par års tid, men 2012 har man enbart en enda inriktning och det är att verka för att stärka flicksidan. Bakgrunden till det hela dök upp i ett samtal mellan Maja Olsson, Tyresö DFF och Håkan Jensgård, HO Soccer, där de identifierade problem med både utbildning och rekrytering inom damfotbollen.
- Det är för många utländska importer på målvaktssidan i damallsvenskan. Våra egna talanger får aldrig chansen. Men samtidigt säger det nog en hel del om kvaliteten på de svenska målvakterna också, säger Maja Olsson Tyresö DFF, som själv har erfarenhet av både landslag och Champions League spel.

För att stärka de yngre målvakterna som är mellan 10 och 14 år och inspirera dem till fortsatt satsning så har man nu rekryterat erkänt skickliga instruktörer och arrangerar två dagar med målvaktsträning på fem orter i Sverige, från Luleå i norr till Varberg i söder. Till exempel så är Gerhard Andersson, målvakt i IK Brage och Lydia Williams, målvakt i Australien och Piteå inbokade som instruktörer.
- Tanken är att det här ska bli ett årligen återkommande arrangemang, och på sikt är målet att vi ska ha 300 talangfulla tjejer i träning på våra dagar. Och vem vet, kanske kan vi hitta nästa landslagsmålvakt i den gruppen säger Håkan Jensgård, ansvarig för HO Soccer i Sverige.

Dagarna riktar sig mot flickmålvakter mellan 10 och 14 år och ett starkt fokus kommer att ligga på bland annat fotarbete och koordination. Två kvaliteter som bedöms som centrala i framtidens målvaktsspel.