Dags för poäng mot Japan?

I den tredje matchen på mindre än ett år ställs åter Sverige mot Japan. Ifjol genrepade Sverige före VM och spelade oavgjort, i VM blev det förlust och i Volvo Winners Cup likaså. Kanske är det dags att ta poäng igen på lördagen när den andra rundan i OS-gruppspelet startar?
Lisa Dahlkvist har ställt in siktet mot nya mål. FOTO: Fredrik Hasselgren (arkiv)

Båda Japan och Sverige har med sig var sin vinst ifrån öppningsmatchen i OS och tre nya poäng för något av lagen innebär i princip avancemang ifrån gruppen, trots att en match återstår att spela.
annhelengtoppab.jpg
Världsmästarinnorna Japan är oerhört skickliga med bollen. De ser närmast långsamma och försiktiga ut när de transporterar bollen mot offensiv planhalva för att väl där kunna blixtra till och skapa målchanser rent intuitivt. De har spelglädjen, är kreativa samtidigt som de är lojala i försvarsspelet. Vad behöver ni ha fokus på för att släppa dem förbi i er på offensiv planhalva? Vi frågar assisterande förbundskapten Ann-Helen Grahm vad som bli nyckeln till vinst mot Japan.
– I nästan alla matcher har Japan det mesta bollinnehavet och det svåra är att inte slappna av, för rätt som det är blixtrar det till från nästan ingenstans. För vår del gäller det att spela oerhört kompakt i försvarsspelet samtidigt som vi måste hålla ögonen på ett par av deras viktigaste spelare som Sawa och Sakaguchi, den senare en riktigt vass spelvändare.

Sverige gav ett bra intryck i matchen mot Sydafrika och kan man även mot Japan få till ett snabbt anfallsspel så är det kanske inte omöjligt att rubba världsmästarna?
– Det är förstås mycket som måste klaffa. Klarar vi att hålla ett kompakt försvarsspel, ha snabba omställningar när vi väl vinner boll och att ta vara på de målchanser vi skapar så bör vi väl kunna vara med och kriga om poängen mot Japan, säger Ann-Helen Grahm.

AttachmentSize
annhelengtoppab.jpg91.14 KB
Taggar:
Johnte 2012-07-27 22:52

Ställer man upp med ett likvärdigt lag som mot Sydafrika minus Hedvig i målet så kanske det kan gå vägen...med ett kryss. Såg matchen mellan Kanada och Japan och måste säga att japans mål fick man till skänks med ett uselt kanadensiskt försvar. Första målet var en ren markeringsmiss och dålig uppföljning av springande spelare. Andra målet ska bara inte få ske med en liten Japanska vinner nickduell med långa Kanadensiskor..Uselt försvarspel av Kanada.Men nu är det dax för Dennerby att markera mot Hedvig och låta Sofia stå i målet.Man kan inte ha det så här med Hedvig som allt som oftast tar felaktiga beslut och står för långt ut. Det var en situation på mittplanen som uppstod och Hedvig stod då för långt ut. Det fanns egentligen inte någon större anledning för henne att stå där.Hon kunde inte ha någon avgörande roll just då. Det är enbart då hon ska ta stegen ut i målet, inte annars.Men detta har jag sett lite för mycket av...detta är ren amatör nivå.Man får ännu mer gråa hår till det man redan har.Sedan tyckte jag att försvaret inte sattes på något större prov och kan gärna få förnyat förtroende. Mittfältet såg väl ok ut..Gladde mig åt att Lisa Dahlqvist såg så pigg ut..eller så var det bara att Sydafrikanskorna inte nådde upp till den standarden.Det är egentligen bara Therese Sjögrans plats som inte är helt löst. Nu satsade Dennerby på Hammarström. Skulle nog vilja att man spelade Göransson från start.Någon antydde att Asllani har problem med att hon inte får starta...Det är i sig en svaghet som hon bör arbeta bort.
Så bra är inte Asllani...som i sina bästa stunder kan ställa till det för motståndarnas försvar...men kan också falla ur.

Mark 2012-07-28 03:20

"Almgren från start."

Johnte 2012-07-28 11:33

Sofie Lundgren-Lina Nilsson-Emma Berglund-Sembrant-Thunebro.Asllani-Dahlqvist-Fischer-Seger-Göransson och Schelin från start