LdB FC Malmö bekräftade sin topposition med storseger

Klasskillnad, egentligen behöver det inte sägas så mycket mer. LdB FC Malmö drog ifrån med farten, taktiken och bollinnehavet medan Djurgården inte fick en lugn stund. I 20 minuter var det bara svart och vitt, sedan var matchen mellan toppen och botten som slutade 4-0 avgjord.
Sara Björk Gunnarsdottír inledde målskyttet för LdB Malmö.

- Vi är inte riktigt på plats i huvudena, det går för fort med allting för oss. Det är alltid en högre anspänning att möta topplagen, då gör man misstag som man inte behöver göra egentligen, säger DIF-tränaren Patrik Eklöf.

Sedan Malmö fördjupat storsatsningen och lagt till LdB i namnet har Djurgården inte haft Skåne-laget som favoritmotståndare. Förutsättningarna för söndagsmatchen i sensommarvärmen var också rätt entydiga.

LdB Malmö på hemmaplan där man stoltserar med idel segrar mot Djurgårdens dystra bortafacit med noll poäng.

När lagen möttes i onsdags höll Djurgården nollan i nästan 75 minuter. Det var gästerna, som ankom till Malmö IP sent efter transportproblem, inte i närheten av den här gången.
- Det blir ofta så här. Vi vill gå ut och bedriva bra försvarsspel men det blir sällan som man vill. Vi kom för sent till dagens match när flyget var försenat och det blev samma sak som när vi kom för sent en gång i fjol. Vi är inte riktigt med från start, säger Patrik Eklöf.

Knappt igång i matchkläderna fick målvaktsvikarien Tove Enblom plocka ut bollen ur nät efter bara två minuters spel.

Anja Mittag och Katrine Veje var inblandade i den snabba frammarschen på vänsterkanten, inlägget nådde en nästan obevakad Sara Björk Gunnarsdottír som avslutade med en bredsida.

Långt ifrån den öppning som Djurgården hade velat ha på matchen och att det skulle komma mer stod klart när man fortsatte med alltför naivt och osäkert agerande i försvarsspelet.
ldbdjur_2.jpg
Darrigt, på en hörna som LdB Malmö slog långt men spelade tillbaka till hotande läge, en nickmöjlighet som Katrin Schmidt i brist på hinder i luften fick in till 2-0.

Bedrövligt, när ett missat rensningsförsök ledde till att Anja Mittag fick bollen och enkelt kunde måtta för sitt 14:e mål för säsongen.

LdB Malmö kunde glänsa, Lisa Eks inspel sökte ständigt en fot i straffområdet och Ramona Bachmann dribblade bort alla utom sig själv i anfallen.

Med svårigheter att hålla bollen inom laget var framstötar åt andra hållet sällsynta, Mia Jalkerud kunde inte ta många steg innan det tog stopp och Jessica Landström gick långa stunder overksam som toppforward. På, lätt räknat, två vettiga uppspel i första halvlek skapade hon yta genom att vända ner och lägga ut på kanten men i nästa sekvens var bollen förlorad.

När hon tvingades gå i sidled hängde LdB Malmös följsamma försvar med. Där gjorde Christina Öyangen Örntoft sin första allsvenska match för året, nästan i skymundan med tanke på matchbilden. ldbdjur_3.jpg
- Hon gör sin första 90-minutersmatch på ett och halvt år. Det finns element idag som hon gör jättebra, vinna boll och ha ett bra passningsspel, säger tränaren Peter Moberg glad över att ha fler alternativ i kedjan.

- Vi har ytterligare en spelare tillbaka för viktiga tävlingsmatcher i höst.

Transportsträcka med ytterligare ett mål
Andra halvlek antog karaktären av transportsträcka, LdB levde på sin ledning och Djurgården tycktes ha tätat till försvarsluckorna.

I slutminuterna blev bortalaget emellertid uppsnurrat igen, tappade boll i helt fel läge och Katrine Veje gjorde 4-0.
- LdB är nog rätt nöjda med att hålla i bollen, men vi har iallafall bollen stundtals och kommer in bättre i positionerna, säger Patrik Eklöf som inte ens fick se ett tröstmål efter
paus.

Mia Jalkerud hittade rätt hörn på en straff men fick göra om försöket, då kastade sig Thora Helgadottír åt samma håll.
- Den första straff för oss under min tid som ledare i Djurgården, synd bara att vi får slå om den.

Straffräddaren Helgadottir hade tankar åt motsatt håll. Sekunderna före straffen tänkte hon helt rätt.
- Tacksam att hon fick slå om straffen, sen tänkte jag att hon absolut inte skulle byta hörn, ler Thora Helgadottir åt sin insats.

En sista kvalitetsmarkör i en match som serieledarna ägde fullständigt
- Vi vinner väldigt rättvist, skönt också att få hålla nollan. Första 25 är vi riktigt bra med många spelare i offensiva positioner, säger Peter Moberg till sist.

Bilder: Anna Lindblom gör ett tappert försök att stoppa Katrin Schmidt & Christina Öyangen Örntoft med koll på Jessica Landström.

Johnte 2012-08-19 22:52

Det var en stensäker vinst för LdB...inte hotad på något sett..Men det roliga förutom segern var att jag hade lilla Ali Riley precis bakom mig...Som satt där med en kompis och hejade på sitt lag,,,,med ord som God job Lina, eller Malin eller på den som hade bollen i LdB och det var ju rätt mycket de hade bollen.