Segern som tänder hoppet i AIK

Medan Kopparbergs/Göteborgs tränare Torbjörn Nilsson pratade om att det behövs vilja och hjärta för att vinna en fotbollsmatch skrev AIK:s Mattias Eriksson blott en siffra på Twitter: '3'. Så många poäng fick nämligen hans lag efter 1-0 över Kopparberg/Göteborgs FC.
Christen Press utmanar Elin Borg och Maija Saari. FOTO: Rainer Fussgänger.

Matchen på Skytteholm var den damallsvenska premiären för AIK:s nyförvärv Lori Chalupny liksom för Kopparbergs/Göteborgs Yael Averbuch. Båda gjorde en godkänd insats, Chalupny vann bollar på mittfältet och kommer säkert att vara viktig inte minst med hennes erfarenhet för AIK:s unga lag. Kopparbergs/Göteborgs två¨amerikanskor Ingrid Wells och Camille Levin satt på bänken.
Efter en bra start av hemmalaget började Kopparbergs/Göteborgs söka sin snabba amerikanska Christen Press. Hon fick en del chanser i den första halvleken. Tillåter man henne att få bollen och komma rättvänd blir det mycket farligt - ett skott räddades av AIK:s för dagen bästa spelare, målvakten Susanne Nilsson. Med ett annat skott prickade Christen Press bortre stolpen. Nio av 13 skott på Susanne Nilssons mål kom i den första halvleken och det hade varit välförtjänt med en ledning för bortalaget i paus. Det blev annorlunda. En fällning i Kopparbergs/Göteborgs straffområde fem minuter före paus ledde till en solklar straff som Susan Varli förvandlade till 1-0 för AIK.

Den andra halvleken hade en annan matchbild. AIK försvarade sig nu betydligt bättre, kastade sig in i skottförsök och bröt väldigt ofta anfall innan de kunde bli farliga. Jennie Nordin var som vanligt en klippa i försvaret tillsammans med finska Maija Saari. Den ena eller andra kontringen hade man kunnat spela skickligare, det känns nästan som om vissa AIK-spelare helst inte vill skjuta på mål, de sökte ännu en passning när de hade bra läge själva.

Christen Press fick nästan inga fler bollar att jobba med och i och med att AIK lyckades strypa billtillförseln till just henne blev Kopparbergs/Göteborgs lättare att räkna ut. Löpvilligheten var alldeles för svag i bortalaget. Inbytta Linnéa Liljegärd viftade flera gånger uppgivet med armarna när det inte fanns spelare som man kunde spela bollen till. Torbjörn Nilsson pratade efteråt om att det behövs en klar vilja för att vinna en match, att man måste visa sitt hjärta.
- AIK är ett mycket fysiskt lag som man måste hålla emot, sade Torbjörn efteråt.

- Vi visade mycket hjärta i den här matchen, sade AIK-målvakten Susanne Nilsson efteråt.
- Att slänga sig på alla bollar och bara köra, härligt. I andra halvleken fick de mycket mer omställningar, men vi lyckades bryta dem ganska bra innan de kom ner och fick en målchans. Då hade vi redan mycket folk uppe.

Det ser bra ut för AIK just nu eftersom Kristianstad slog KIF Örebro, LdB FC Malmö slog Djurgården och plötsligt är det bara en poäng upp till KIF Örebro plus att AIK har bättre målskillnad.
- Varje match är ju oerhört viktigt för oss, men vinner vi mot Djurgården nästa vecka och KIF Örebro inte vinner sin (mot Jitex) har vi absolut en chans att nå ovanför strecket och jag hoppas att vi tar den, säger Susanne Nilsson som avslutar med att hon tror på sitt lag och att hon är säker på att AIK klarar kontraktet.