Dennerby avgår

Sveriges förbundskapten Thomas Dennerby avslutar på egen begäran sitt uppdrag för Damlandslaget i samband med att Sverige spelar mot Holland den 15 september på Nationalarenan Gamla Ullevi i Göteborg - ett par månader före kontraktets utgång.
Dennerby säger tack och hej till damlandslaget den 15 september. Foto: Anette Börjesson

Dennerby har verkat i damlandslaget under en lång tid. 2005 tog han över efter Marika Domanski Lyfors. Tidigare var han guldtränare för Djurgårdens damer och Hammarbys herrar.
- Beslutet att avgå är mitt eget. Vad jag ska göra nu vet jag inte för stunden, säger Dennerby, till SVFF:s hemsida.

Om tiden som förbundskapten säger han så här:
- Damfotbollen i hela världen har utvecklats oerhört starkt de senaste fem-sex åren. Jag är stolt över VM-bronset 2011 och att Sverige klarat ett generationsskifte från VM 2003 fram till nu. Sverige tillhör fortfarande de bästa nationerna i världen. Vi har faktiskt inte förlorat en match varken i kval till slutspel eller i slutspelens gruppspel sedan förlusten mot Kina med 2-1 i OS-premiären 2008. Det är ett styrkebesked, menar han.

- Sverige tillhör fortfarande de bästa nationerna i världen med fina utvecklingsmöjligheter och vi har gott om talanger. Men allt har ett slut, åtta år på posten är en lång tid och jag önskar min efterträdare lycka till inför EM på hemmaplan i sommar, som jag tror kan bli en riktig kanonturnering på alla sätt, säger Thomas Dennerby.

Svenska Fotbollförbundet kommenterar Dennerbys kaptenstid.
- Thomas har utvecklat arbetet med spelarna individuellt och i lag, liksom breddat kompetensen inom ledarstaben. Därmed konkurrerar idag fler spelare om plats till landslaget. Han har fullföljt sitt uppdrag på ett bra sätt. Tiden är förbi när vi kan kräva mästerskapsmedaljer hela tiden av damlandslaget, så som fotbollen ser ut idag säger SvFF:s generalsekreterare Mikael Santoft.

Dennerbys besked innebär att förbundet nu intensifierar jakten på en ny förbundskapten.
- Vi har satt högsta fart i arbetet med att hitta och utse den som ska leda Sverige in i Dam-EM 2013, även med sikte på Dam-VM 2015, säger Santoft vidare.

Sveriges damlandslags förbundskaptener genom åren
Thomas Dennerby 2005–2012
Marika Domanski Lyfors 1996–2005
Bengt Simonson 1992–1996
Gunilla Paijkull 1988–1991
Ulf Lyfors 1980–1987
Ulf Bergquist 1979
Tord Grip 1977–1978
Hasse Karlsson 1974–1976
Christer Molander 1973

Johnte 2012-08-22 18:39

Säger bara äntligen ! Tack för beskedet...Detta var väntat besked. Det var bara en fråga om när.

Boose 2012-08-22 21:34

Dennerby har väl gjort ett bra arbete, som vanligt dock ett mästerskap för mycket, Det förbundet måste lära sig är fingertoppskänslan när man skall byta coach, Nu gäller det väl mest att hänga med i utvecklingen som går ruggigt fort nu i dom flesta länder, Vi har visserligen en bra liga i Damallsvenskan men det är oroande mycket utländska spelare och då är det våra yngre talanger som får stå på sidan och det gynnar andra länder mer än Sverige, Får hoppas att valet på förbundskapten faller på en som fattar sig på damfotboll och inte herrfotboll

Evelina Johansson 2012-08-23 00:49

Blir spännande att följa rekryteringen av en ny förbundskapten. I media har idag åtskilliga inslag gjorts om Dennerbys avgång, och samtliga inslag har kretsat slaviskt kring Pia Sundhage som efterträdare. Tongångarna har varit likadana hela året och debatten har respektlöst förts över en sittande förbundskaptens huvud.

För det första är Pia Sundhages förstaval med stor sannolikhet USA. Och för det andra så verkar tyckare tro att det inte finns andra kunniga kompetenta tränare i landet. Debatten är ensidig på samma sätt som när Sven-Göran Eriksson fördes fram som det självklara förstavalet som kapten för herrarna ett par år tillbaka, även där baserat på tron att om man gjort sig ett namn utomlands så är man automatisk bättre än alla potentiella alternativ som finns inhemskt.

Nåväl, vad media fokuserar på kan ju vara struntsamma, jag räknar kallt med att förbundet har stenkoll på vad landslaget behöver för att hänga med i utvecklingen internationellt. Eller njae, jag hoppas i alla fall det.

Mark 2012-08-23 07:52

"Elit är en hård satsning- viktigt att vinna."

Johnte 2012-08-23 20:14

Jag är inte riktigt säker på att jag håller med dig där @ Evelina....Pia har uppnått det hon hade satt sig för att göra med USWNT. Så vad mer ska hon göra med dem.

Men på en punkt kan jag hålla med dig om och det är att man har en ensidig syn från media om vem som kan bli ny förbundskapten. Visst Pia är nummer ett men det finns andra som skulle passa bra också. Varför inte Torbjörn Nilsson eller Stefan Rehn eller någon kvinnlig tränare från Damallsvenskan och då får det bli Elisabet Gunnarsdottir som ett mycket intressant namn...F19 landslaget som tog EM Guld har Calle Barling som skulle vara intressant, Själv kan jag tycka att det är dax för en kvinna att ta den platsen
Vi har bara haft 2 sedan 70-talet Domanski-Lyfors och Gunilla Pajkull.

Martin 2012-08-28 17:40

Magnus Wikman är nog mitt val tror jag men som sagt det finns många duktiga tränare i Sverige. Sundhage skulle ju vara den medialt mest intressante förbundskaptenen men frågan är ju om hon är personen som ska ta Sverige in i en ny era där damfotbollen utvecklats i samma bana som herrfotbollen, d v s från fysik/taktik till teknik/speed.

I USA fick hon ett 'färdigt' koncept med superstjärnor på varje position och en klar strategi. Sundhages stora prestation var att hon fick ett landslag som tidigare präglats av interna motsättningar att dra åt samma håll vilket är en bedrift värd all respekt. I Sverige har vi i stort sett motsatt läge, Landslaget verkar vara 'harmoniskt' men vi saknar en tydlig vision om hur Landslaget ska spela och därmed också vilka typer av spelare vi ska använda oss av.