Amerikanska mål sänkte Djurgården

Målen av amerikanskorna Christen Press och Yael Averbuch blev Djurgårdens öde. Med 2-0 och vann Kopparberg/Göteborgs FC och går tillfälligt upp till en fjärde plats med en match mer spelad än Kristianstad.
Yael Averbuch laddar för 2-0. FOTO: Rainer Fussgänger.

Varenda match är numera livsviktig för Djurgården .Efter 0-3 borta mot Jitex var Djugården nästan tvunget att upprepa fjolårets bedrift när man vann 1:0 mot göteborgskorna tack vare ett sent mål av Mia Jalkerud. Med Anna Linblom på läktaren och Katrin Jonsdottir på bänken fick bottenlaget börja med ett för dagen helt nytt mittbackspar bestående av Freja Hellenberg och Magdalena Ericsson. Inte de bästa förutsättningar med tanke på Kopparbergs/Göteborgs snabba och målfarliga forward Christen Press. Lägg till att Jessica Landström satt sjuk på bänken var den enda positiva nyheten kanske att nya Susan Varli från AIK fick starta matchen bredvid Mia Jalkerud i anfallet.

Kopparbergs/Göteborgs kom med en tunn trupp på 15 spelare. Kristin Hammarström stod mellan stolparna trots den lätta hjärnskakningen som hon fick i hemmamatchen mot Piteå för en vecka sedan. Hammarström hade uppenbarligen inte tänkt att Djurgården brukar spela i blå tröjor och svarta byxor, eftersom hon packade ner en blå tröja kombinerad med svarta byxor i sportväskan. Domaren lade märke till det och under första halvlek fick Kristin spela med en orange träningströja ovanpå sin vanliga tröja.

Matchen var i stort sett symptomatisk för hela säsongen som Kopparbergs/Göteborgs spelat hittills. Stundtals lät man bollen rulla i de egna leden, men mycket ofta spelade man också bedrövliga felpassningar. Djurgården stred emot, hade få, men goda chanser. Den bästa när Magdalena Ericsson prickade ribban sex minuter före paus.
Ribban träffades också av Kopparbergs/Göteborgs utmärkta Yael Averbuch redan i den 22:a minuten. Beata Kollmats fick andrabollen direkt på mål, men duktiga Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgårdens mål räddade stort.

Christen Press var ganska osynlig matchen igenom, men gjorde vad en forward ska d v s mål. I den 43:e minuten fick Press ett inlägg av Johanna Almgren och tog emot bollen och fick skjuta nästan obehindrat.. Sådana chanser brukar hon förvalta och det stod 1-0 till gästerna i paus.
I den andra halvleken kunde Kopparbergs/Göteborgs utöka ledningen genom ett skott av Yael Averbuch från strax utanför straffområdet.
Yael Averbuch och Anita Asante är viktiga kuggar på mittfältet och på kanterna har Camille Levin och Ingrid Wells samt Anna Ahlstrand och Olivia Schough mycket potential, men man även en betänklig lägsta nivå ibland.
Djurgårdens chanser att förnya kontraktet sjunker för varje vecka. Teoretiskt kan man fortfarande vinna 18 poäng de kommande sex matcherna, men till motståndarna hör bl a Tyresö och Kristianstad.
jalmgren.jpg
På Twitter (@damfotboll_com) frågade vi inför matchen med vilken spelare i bortalaget vi skulle prata efter matchen och det första svaret föll på Johanna Almgren.
- Jag tycker att vi hade full kontroll över hela matchen i stort sett, sade Johanna Almgren. Det är någon gång under första halvleken då vi låter dem komma in i matchen, men så gör vi målet och det gör att vi får starta om lite. Jag tycker att vi äger bollen i stort sett hela matchen, men sen tappar vi lite fart och fläkt i andra halvlek.

Kopparbergs/Göteborgs trupp har tunnats ut lite känns det som. I dag hade ni bara femton spelare i Stockholm?
- Ja precis, säger Johanna Almgren. Det har varit lite turbulens, men det är ingenting vi tänker på. Vill man göra det till ett problem, så blir det ett problem, men vi löser det.
Nu ska ni spela Champions League snart och det stundar en cupfinal?
- Har vi lite tur och vinner resten av matcherna kan vi bli trea. Men guldet är kört och Champions League plats är kört, men vi har cupguldet och fortsätter. Det här tåget hittar vi bra form till, plus att vi vill vara förberedda och riktigt bra till Champions League, vi har ändå mycket att spela för i år, understryker Johanna Almgren.

LILLA BILDEN. Johanna Almgren. FOTO: Rainer Fussgänger.

AttachmentSize
jalmgren.jpg15.4 KB