Dubbelt trubbel för Tilda

2010 gick korsbandet av i Tilda Heimerssons knä. Sedan dess har hon kört rehab med god prognos till senhösten 2011 då hon kände att något var konstigt. Sedan dess har knäet krånglat och nu är det åter dags för en ny korsbandsoperation.
Knäskadan har skapat dubbla problem för Tilda Heimersson.

Din knäskada har förföljt dig en lång tid nu. Du står åter inför faktumet att du behöver operera dig. Hur mår du efter alla motgångar?
– Nu är det ok, men det har förstås funnits stunder då jag inte alls mått bra. Tur att man har kompisar i laget och utanför samt familjen som kan stötta.

Bakslagen har varit flera, kan du berätta om turerna kring ditt knä.
– Den första operationen genomfördes på det sätt som är vanligast. Man tar en sena från baksida lår och fäster den. Ibland funkar inte det, som i mitt fall. Det som händer är att senan inte vill växa fast i benet. Förra hösten gjorde jag något och det drog till i knäet. En känsla som inte släppte. En magnetröntgen (MR) konstaterade att senan släppt. Man gjorde nytt försök att fästa den. Jag var igång med fotbollsträningen i mars i år när det åter kändes konstigt och vid en ny MR konstaterades sprickor i menisken. Den syddes ihop och ny rehab väntade. I augusti kändes det fortfarande inte bra och en ny MR gjordes. Där såg läkarna att menisken läkt ihop fint men att korsbandet liksom var dött. Dålig blodtillförsel till den nya senan hade gjort att den liksom vittrat sönder och det enda alternativet som återstår nu för mig är att göra en ny operation eller att lägga av. Jag väljer ny operation.

Men nu blir det en annan operationsmetod om jag förstår det rätt?
– Ja, nu ska man öppna och ta en bit av knäskålssenan och fästa den. Lite större operation men det känns som om det är enda vägen att gå om jag vill tillbaka till fotbollen och det vill jag. Men det lär dröja länge kanske ända till 2014 innan jag är tillbaka på fotbollsplan, säger Tilda.

Utförsäkrad
En lång period har gått sedan den första operationen och som om det inte är nog med just detta faktum så har hon också blivit utförsäkrad ifrån försäkringskassan på kuppen. I flera månader har Tilda gått omkring utan att få ersättning. Något som hon förstås har känt av rent ekonomiskt.
– Jo, det här kom som en överraskning. Jag har ju hela tiden trott jag skulle få ersättning under hela min skadeperiod. Men så är inte fallet. Dörren till sjukkassan är stängd och Linköping kan inte heller göra något. Dom har hjälpt mig med ett jobb och det är jag mycket glad för. Men ett tag kunde jag ju faktiskt inte jobba, även om jag ville och då gick jag utan ersättning.

En komplicerad situation som nog bör väcka en del tankar hos både klubbar, spelare och inte minst spelarföreningen SFS. Helt skyddad är alltså inte spelaren om man får en komplicerad skada inom sitt idrottsutövande.

Olle 2012-09-14 11:40

Man kan ju fråga sig vilka läkare hon har haft. Kan inte tänka mig att detta skulle hända en kille i Allsvenskan eller superettan.

TureiYtterby 2012-09-14 12:41

snart måste man ta korsbands skador på mycke större allvar, och börja med mycke mer förebyggande träning, vi får inte heller glömma den rent anatomiska skillnaden på korsband för tjejer och killar, just därför den förebyggande träningen
är ju så oerhört svårt helt komma tillbaka efter en korsbands op.

Martin 2012-09-14 23:22

Att även idrottare kan bli utförsäkrade borde inte komma som en överraskning för någon då idrottare på elitnivå är att likställa med löntagare i största allmänhet. Utan att bli allt för politisk, jag står ju på samma 'sida' som vår nya förbundskapten, så kan man konstatera att det blivit ett helsike att vara 'knegare' i Sverige om man inte är ung och kärnfrisk.

Skittråkigt att det inte vill fixa sig för Tilda som såg ut att gå mot en bra säsong då den första skadan drabbade henne. Håller verkligen tummarna för att det fixar sig för henne.

The Observer 2012-09-15 16:43

Urtrist för Tilda, hoppas det går bra i både livet och fotbollslivet!

Visst bör man titta på alla dessa skador - men kanske lika mycket på de som INTE skadas? Vad är det som gör att vissa klarar sig utan skador? Gissar att mycket av svaren kring skadeproblemen också finns att finna här.....

TureiYtterby 2012-09-16 09:50

jo då du har helt rätt i detta man bör se på olikheter för spelare
det hela är komplext, genetiskt, tyngd, längd, bentäthet i skelett
sett så mycke av dessa skador under mina 25 år som narkos sköterska som ja ser det är nästan den enda vägen att gå tidigt bygga upp muskulatur runt både fot och knäleden, klart det vore fint om man kunde satsa på större undersökningar o forskning, för så många tjejer som tvingas lägga av efter op även om dom är mycke lovande ,så något måste göras