Rohlin med nya mål i sikte

Medan damlandslaget spelade sin sista match under Dennerbys tid som förbundskapten rehabtränade den tidigare givna startspelaren och lagkaptenen Charlotte Rohlin. Damfotboll.com tog ett snack med Linköpings-spelaren. Vi snackade knäskador, EM på hemmaplan och strulet i Linköpings FC.
Charlotte Rohlin har siktet inställt på 2013. Foto: Fredrik Hasselgren

Hon är van att styra och ställa försvarsmässigt i såväl klubb- som landslag. I Linköping är hon den givna ledaren och en trotjänare supportrarna värderar högt. I landslaget är hon kapten och en förvarsjätte som är nyttig vid fasta situationer, både defensivt och offensivt. Men i dagsläget har Charlotte Rohlin ingen möjlighet att påverka vad som händer på fotbollsplanen, varken i det blågula landslaget eller i LFC som underpresterat under denna upplaga av Damallsvenskan.
Men den 31-åriga linköpingsbon är varken stressad eller bedrövad. Hon är målmedveten och trots att hon ännu inte påbörjat någon löpträning vet hon vart hon siktar. Mot Damallsvenskan 2013 och EM på hemmaplan.
– Det här är mitt jobb och jag brinner väldigt mycket för det. Nu när jag varit ifrån fotbollen märker jag hur mycket det betyder för mig. Det finns inget annat än att jag ska vara med i EM. Det är mitt mål och min dröm.

Just nu återfinns Linköpings FC på en sjätteplats i den damallsvenska tabellen. Efter 16 matcher har laget skrapat ihop 21 poäng spåddes före säsongen utmana framför allt Tyresö i toppen av tabellen men har faktiskt bara vunnit fem seriematcher under 2012. Och när vi ser att serieledande LdB FC Malmö samlat ihop dubbelt så många poäng som Linköpings FC inser vi att detta är en förlorad säsong för Östergötlands bästa damlag. Det är även en förlorad säsong för ledaren Rohlin. Med bara sex matcher kvar av serien har hon ännu inte börjat löpträna, än mindre tänkt tanken på att kicka en boll.
– Nu har det gått tre månader sen operationen. Eftersom att det är en kombinationsskada så går det lite mer långsamt. Hade det bara varit korsbandet som var skadat hade jag nog kunnat springa och hoppa nu. Men nu i veckan ska jag testa att springa, det känns bra. Sen får man se hur knät reagerar på det.
rohlin200ab.jpg
Åter till Linköpings FC, det har varit en turbulent säsong för klubben:
– Turbulent är precis rätt ord. Det har varit turbulent i år. Först har vi åkt på många långtidsskador, det påverkar oss mycket. Sen tränarbytena, ja det har också varit turbulent. Det blir som små orosmoln. Sen vet vi att kvaliteten finns där. Vi har ett riktigt bra lag som ska vara med och utmana om guldet.
Kan man säga att säsongen är ett misslyckande?
– Ja, det kan man definitivt säga. Vi hade förväntat oss mer. Men mycket av det beror på just långtidsskador, då har vi fått möblera om och vi har inte riktigt kunnat spela ihop oss. Vi har ett bra lag och vi ska vara bättre än vi är just nu.
– Det är en misslyckad säsong. Vi siktade högre innan starten. Första matchen mot Kristianstad var lite sådär, men sen mot Tyresö… Då kände vi att det här kan bli riktigt bra.

Som vi nämnt flera gånger tidigare är Charlotte Rohlin en av de givna ledarna i Linköping, och i landslaget. Hon har spelat hela sin karriär i samma klubb och är på så vis en symbol för damfotbollen i Östergötland. Hon har lett laget upp i Damallsvenskan ända fram till ett SM-guld. Hon har blivit utnämnd till kapten för landslaget och vunnit utmärkelser som årets back. Men nu sitter hon vid sidan av planen.
– Det är jobbigt att sitta vid sidan när det inte riktigt går som man vill. Sen går jag inte runt och tror att om jag hade varit hel hade det sett helt annorlunda ut. Men man vill hjälpa till helt enkelt.
Om allt går enligt planen kommer Rohlin att vara tillbaka och göra det hon gör allra bäst, hjälpa till på det sätt hon gillar bäst, lagom till nästa säsong drar igång. För att få klubblaget Linköping på rätt köl igen, och spela ett EM på hemmaplan.