Sunnanå firade kvalplats med målkalas

Nu är Sunnanå SK klart för kvalspel till Damallsvenskan. Det blev laget efter att hemma på Norrvalla i Skellefteå ha slagit Gustafs GoIF med hela 13–0 (5–0).
Så här såg det ut väldigt många gånger under matchen. Tremålsskyttarna i Sunnanå Perpetua Nkwocha och Erika Nilsson Waara har sprungit ifrån Gustafsförsvaret. Vid just det här tillfället räddade den utmärkta målvakten i Gustafs, Agnes Holmqvist , målet från påhälsning. FOTO: Ola Theander.

I stort sett var det spel mot ett mål som publiken på nästan 300 personer fick se. Under de första fem minuterna höll Gustafs spelet väl uppe, men sedan Sunnanås Isabelle Rönnmark gjort 1–0 i 8:e minuten och Gustafs dragit på sig en straff tre minuter senare och Sunnanå genom Erika Nilsson Waara gjort 2–0, var det inte tal om något annat än att Sunnanå skulle avgå med segern.
Straffen orsakades av att Hannah Arnberg sparkade ner Carina Holmberg och fick rött kort. Att Gustafs fick spela nästan 80 minuter med tio spelare underlättade inte för laget att hålla emot Sunnanås snabba uppspel.
Sunnanå fick rikliga möjligheter att spela ut. Chanserna att öka på målskörden var många och om Sunnanåspelarna visat mer skärpa i avsluten hade inte bara Nina Jacobsson, Helen Ukaonu och Frida Karlsson kunnat göra mål. Det ska också sägas att Gustafs målvakt Agnes Holmquist, var väldigt duktig de många baklängesmålen till trots. Hon utsågs efter matchen till bästa spelare i Gustafs.

I andra halvlek fortsatte Sunnanå att dominera. Den ena anfallsvågen efter den andra resulterade i mål. Redan efter tio minuter hade Sunnanå gjort ytterligare tre mål. Och så fortsatte det till dess att totalt sett 13 mål hade gjorts.
Gustafs hade i slutminuterna ett par goda tillfällen att reducera, men då stod Sunnanås målvakt Yanru Zhang i vägen för skotten.
– Det var inte roligt att komma hit, sammanfattade Gustafs tränare Tommy Öijar. Utvisningen som vi fick var tuff. Det är ingen diskussion om straffen, men utvisning? Det var ju flera spelare framför.
Tommy Öijar konstaterar att de mer rutinerade spelarna som funnits i laget och nu försvunnit verkligen saknas.
– Vi spelar för framtiden och håller på att bygga upp ett bra F 17-lag. Och vi får ju vara kvar i division 1 trots att vi hamnar på sista plats i årets norrserie.

Om Tommy Öijar inte tyckte att matchen och resultatet var så kul, var det betydligt bättre humör på Martti Tikkanen, Sunnanås tränare.
– Jag är väldigt nöjd, säger han. Djupledsspelet fungerade bra och försvaret höll ihop på ett bra sätt. Sedan är det bra för självförtroendet hos spelarna att de får göra många mål.
– Vi får börja titta på tänkbara motståndare i kvalet nu, fortsätter Martti Tikkanen. Vi hoppas ju fortfarande på att vinna serien, men det ligger inte i våra händer utan beror på vilka resultat Sirius gör.
Tommy Öijar i Gustafs har sin bild klar.
– Jag tycker nog att Sirius är det vassaste laget. De är jämnare. Jag har en känsla av att Sunnanå kan tappa sugen om det går dem emot. Det gör inte Sirius.

Fakta: 1–0 Isabelle Rönnmark (8), 2–0 Erika Nilsson Waara, straff (11), 3–0 Nina Jacobsson (20), 4–0 Helen Ukaonu (23), 5–0 Frida Karlsson (35), 6–0 Carina Holmberg (52), 7–0 Nina Jacobsson (54), 8–0 Perpetua Nkwocha (55), 9–0 Perpetua Nkwocha (63), 10–0 Janina Marklund (68), 11–0 Perpetua Nkwocha (69), 12–0 Erika Nilsson Waara (70), 13–0 Erika Nilsson Waara (71).

Text: Ola Theander