Sent segermål för LdB Malmö i Skånederbyt

Stämning före spänning brukar vara LdB FC Malmös melodi för Skånederbyn. Med slutresultatet, vinst med 3-2 skiljde sig bortamatchen mot Vittsjö GIK inte från tidigare poänggivande upplevelser - men det var inte förrän sista ordinarie spelminuten som Anja Mittag placerade den avgörande bollen i motståndarnas målnät.
Ramona Bachmann på språng, Kirsty Yallop bevakar löpvägarna.

- Vi möter en bra nykomling som har repat lite mod, de ger oss en tuff match, säger tränaren Peter Moberg.

Serieledarna gav ett blandat intryck på Idrottsparken. Om om och ribban inte funnits hade Vittsjö gjort ett tidigt ledningsmål där både målramen och Thora Helgadóttirs undanboxning när bollen var på väg ner räddade gästerna efter Sofie Anderssons press inne i boxen.

I andra halvlek var det inte heller LdB Malmö som stod för de stora prestationerna. Vittsjö forcerade sig tillbaka från 0-2 i paus till 2-2 i matchminut 87.

Inte mycket tid återstod för att ta de tre nödvändiga poängen och garanterat behålla toppositionen ytterligare en vecka.
- Det är inte mycket konstruktivt som går in i det läget, men vi har pratat om det innan och har en tro i laget på att oavsett vad det står kan vi vinna matcher, säger Lisa Ek.

Matchvinnaren Anja Mittags skottprocent imponerade inte förrän hon fick bollen mitt emellan två Vittsjöbackar precis innanför straffområdeslinjen, serverad av Katrin Schmidt och en olycklig nickskarv där en hemmaspelare fick bollen bakåt i plan.

En för bra möjlighet för skyttedrottningen att missa, istället tog det kliniska avslutet LdB Malmö till sin tionde raka seger i serien.
- Vi har pratat lite om vad det är att vara en vinnare. Det är ju någon som vinner och det stämmer ju bra på oss, ler Lisa Ek.

Svårt att komma igenom i mitten
Mot Vittsjös fysiska spel där Sandra Adolfsson och Johanna Andersson verkligen inte vek ner sig, hade Malmö framförallt svårt att komma igenom centralt på mittfältet under den inledande halvtimmen.
dam_6526.jpg
Först när Lisa Ek såg en möjlighet från kanten, passade vidare till Ramona Bachmann som lade en boll som Katrine Veje bara behövde sätta foten till fick gästerna utdelning.
Då var dryga 40 minuter spelade och Vittsjö fick ytterligare nedtur med 0-2 innan signalen för halvtid.

Även där stod Lisa Ek för mycket av förarbetet, sköt hårt och Ramona Bachmann stötte fram på målvaktsreturen.

Underläge 0-2 och för Vittsjö väntade ingen lätt uppgift.
- Vi spelar lite enklare och rakare, låter inte dem få för mycket tid med bollen, säger Emma Sjödahl om spelet bakom vändningen.

Själv slog hon in reduceringen sedan Danesha Adams för en gångs skull sprungit sig fri från Alexandra Rileys bevakning.

Malmö blev för bekväma när man skulle bevaka sin ledning och släppte in ytterligare ett mål. En frispark gick över försvaret och flera Vittsjöspelare var nära en sista touch men frisparksläggaren Kirsty Yallop fick målet.

Vittsjö kämpade hela vägen
Slutminuterna och 2-3 är inte den period som Vittsjö vill ta med sig från matchen, att laget fajtades och kvitterade ger snarare en tro på att man kommit ur den lilla svackan på slutet.
- Jag är oerhört nöjd med insatsen vi gör i andra halvlek, det visar att vi har i närheten av toppen att göra, säger tränaren Thomas Mårtensson som däremot inte kunde vara nöjd med försvarsingripandena när Malmö fick in sina mål.

- De utnyttjar varje liten spelmiss från vår sida, och vi blir oerhört straffade.

I toppen finns LdB Malmö med osviklig förmåga att vända matchbilder, till och med när man inte riktigt hittar rätt i passningsspelet under en tid.
- Vi gör ändå jobbet för varandra, tar löpningar och vi vill därute, säger Lisa Ek som uppskattade intensiteten.

- Det var ganska kul, jag gillar när det när det är fysiskt spel när det glider och man kan smälla på litegrann.

LdB FC Malmö är närmast redo för ungerskt motstånd, MTK Budapest i Champions League.
- Ingen vet hur den gräsmattan kommer att se ut, det var bra att vi fick vänja oss lite här, säger Lisa Ek efter 90 minuter på Vittsjös välvuxna matta.

Lilla bilden: Lisa Ek förarbetade till två av LdB Malmös mål.