LdB FC Malmö fick slita för poängen mot Piteå IF

LdB FC Malmö håller avståndet till Tyresö i kampen om SM-guldet. Varje match är de närmaste omgångarna av måste-karaktär för det båda lagen. I söndagens möte fick LdB FC slita för att vinna med 3-1 över Piteå IF. Serieledarna visade karaktär i de avgörande lägena..
LdB FC Malmö var svåra att stoppa när de kom med fart, här Katrine Veje på språng. FOTO: Fredrik Hasselgren.

Matchen inleddes med högt tempo ifrån båda lagen. LdB FC byggde upp sitt spel på kanterna men hade svårt att komma till rejäla avslut. Ali Riley och Katrine Veje på vänsterkanten avslöste varandra med inlägg men forwards som Anja Mittag och Ramona Bachmann fick ofta se bollen segla över eller så bröt PIFs mittbackar Faith Ikidi eller Sara Eliassson och när man fick iväg skott stoppade Maria Rönnbäck i Piteå-målet dessa.
ldbaik_3.jpg
Det såg ut att bli en mållös första halvlek men på tilläggstid skapade hemmalaget en chans som efter lite rabalder resulterade i mål. Ett inlägg ifrån Ali Riley på vänsterkanten nådde Sara Björk Gunnarsdottir som gick på skott. Sofie Persson täckte bollen som sen studsade till en misstänkt offsidestående Katrin Schmidt som forcerade in ledningsmålet med halvminuten kvar av första halvlek att spela.
– Det var jobbigt för oss att få ett mål i baken så sent i första. Men vi lyckades ju faktiskt komma igen, sade Piteå IFs tränare Stellan Carlsson efter matchen.
Kvittering kom som en kalldusch för LdB FC men det var ett snyggt nickmål av Anna Westerlund på Emelie Lövgrens inlägg ifrån höger. Helt ren seglade hon upp i skyn och nickade lätt in bollen medan en bolltittande hemmabacklinje hjälplöst tittade på.

Målet blev en väckarklocka för LdB FC som ökade takten i passningsspelet ytterligare. Man kom i anfall efter anfall, Piteå-spelarna hade svårt att få tag i bollen men försvarade sig med ett mycket kompakt lag.
Sofie Persson, mittfältare i Piteå kommenterar:
– Det blir förstås jobbigt när LdB FC pressar och har ett så bra passningsspel. Men trots förlusten tycker jag att vi gör en bra match och håller vår taktik i stort sett hela matchen. Deras mål är inget att säga om, ett litet misstag ifrån oss räcker för dem att hugga på.

Piteå IFs målvakt Maria Rönnbäck blev utsedd till matchens bästa lirare tillsammans med LdB FCs Sara Björk Gunnarsdottir, som gjorde en riktigt bra match och även blev målgörare. Hon såg till att ge sitt lag ledningen i den 56:e minuten efter ett mycket snyggt kantspel på vänstersidan där Ali Riley slog inlägget som Sara tog emot och sen med vänstern placerade otagbart i Marias högra kryss. ldbaik_1.jpg
Gästerna jobbade för en ny kvittering och men kom till få avslut. I den 76:e minuten satte LdB FC istället stopp för eventuella poängdrömmar genom att utöka ledningen till 3-1 och det var skytteligaledaren Anja Mittags 20:e mål i Damallsvenskan. Ett välplacerat skott ifrån Katrine Veje på vänsterkanten tippade Piteå målvakten förtjänstfullt i ribban men returen stötte Anja in i mål till serieledarnas 16:e seger för året.

LdB FCs tränare Peter Moberg efter vinsten:
– Alla matcher är viktiga i det här skedet. Vi tar med oss att vi lyckas ta tre poäng mot ett bra Piteå,-lag som spelar mycket kompakt och som det inte är lätt att få hål på. Att vi lyckades göra mål så precis före halvtidsvilan ger oss positiv energi och även efter kvitteringen visar vi att vi är mycket starka fysiskt och orkar mala på för att till slut vinna matchen.
Ramona Bachmann fick utgå efter en skada med fem minuter kvar av första halvlek.
– Just nu känns det ganska ok, vi får se imorgon hur läget är svarar Ramona som inte verkade allt för orolig efter matchen.

Fyra matcher återstår i Damallsvenskan och redan i nästa omgång väntar en svår bortamatch mot tabelltrean Kopparbergs/Göteborgs FC (som slog ut LdB FC i Svenska Cupen) men däremellan ska LdB FC spela returen i Champions League kvalet mot MTK Hungaria på onsdag.

Stora bilden: Ldb Malmös Katrin Schmidt är en sällsynt målskytt men mot Piteå slog hon till.
Lilla bilden: Duell mellan två målskyttar, LdB FC:s Anja Mittag och Piteås enda, Anna Westerlund.

Läs mer