FIFA tar upp Kanada-stjärnans domarkritik

Christine Sinclair som gjorde tre mål i OS-semifinalen mot USA och kritiserade norska domaren Christina Pedersen för att ha bestämt sig i förväg för att USA skulle vinna kommer att få förklara sig för FIFAs disciplinkommitté. Christine Sinclair riskerar avstängning.
Kanadas Christine Sinclair ska upp i FIFAs disciplinkommitté och förklara sin kritik mot finaldomaren i OS-semifinalen mot USA.

Hennes lagkamrat Melissa Tancredi sade i en annan kommentar som citerats i media att hon kände sig rånad av domaren och att hon sagt till henne att hon "hoppades hon (Christina Pedersen) kunde sova gott i natt och ta på sig sin amerikanska tröja för det var den du spelade för idag".

De kanadensiska spelarna sade vidare att USAs Abby Wambach hade påverkat domaren genom att räkna 1-2-3-4-5-6 så att hon kunde höra det när Kanadas målvakt Erin McLeod höll bollen längre än tillåtet innan hon skulle sparka ut.
Det var i ett sådant läge USA fick en indirekt frispark vid straffområdesgränsen tio minuter före slut. Bollen tog på en kanadensisk försvarares arm och nästa domslut blev straffen som USA kvitterade till 3-3 på. I förlängningen vann USA med 4-3.

Rainer Fussgänger 2012-10-09 10:00

Ska det vara så i all evighet att domarna är "untouchables"? Alla som har sett matchen mellan Kanada och USA vet att domaren avsiktligt eller oavsiktligt (jag går självklart ut ifrån att hon helt enkelt inte klöarade uppgiften) tog segern ifrån Kanada genom en serie av helt oacceptabla domslut. Ingen konsekvens för domaren i fråga. Allting tystas ner. USA hade aldrig vunnit guld och Pia hade (kanske) kommit med ett brons istället om domaren hade gjort sitt jobb som hon skulle.
Visst borde man se sig för vad man säger om domaren, men kritik måste vara tillåten. Abby Wambach borde ha sett gult kort om hon räknat när McLeod gjorde utspark. Om man tittar noggrant på hennes roll i turerna kring Magic Jack och hur Dan Borislow agerade mot vissa av spelarna, tydligen uppbackad av Wambach, förlorar hon mycket av den stjärnstatus som hon har
.

scimps 2012-10-09 11:52

Glöm inte att Kanada skulle ha haft flera gula och röda kort i matchen innan full tid var spelad (t ex när Tancredi stampar på Lloyds huvud när hon ligger ner, ser helt klart avsiktligt ut). Så en klar Kanadensisk seger skulle jag knappast hålla med om. Domaren kommer inte att döma flera högrisk matcher (Kanada och USA har gammalt groll, t ex Leroux som valde att spela för USA, vilket flera av spelarna verkar ha svårt att smälta) och missade helt klart flera situationer. Att McLeod väljer att ignorera den varning hon fått i halvtid om att hon tog för lång tid på sig vid utsparkar, kan knappast vara Wambach eller domarens fel. I varenda match vi ser där ena laget ligger under med ett mål och tiden håller på att rinna ut, så påpekar "alla" publik i fall hemmalag, bänk, ena laget och oftast kommentatorerna i tv, att tid ska läggas till eller att domaren ska blåsa/ge varning för maskning.
Många om och men, i en match som var väldigt spännande och dramatisk, men om damfotbollen kan höja sig generellt till en snarlik nivå, kanske det är dags att FIFA/UEFA börjar se över domarnas situation också.