Pia om första truppen

Det har varit känt ett tag nu. Att Pia Sundhage (dubbel OS-guldmedaljör med det Amerikanska landslaget) skulle ta över det svenska landslaget efter Thomas Dennerby. Men idag gjorde Sundhage sin första dag på sitt nya jobb. För den samlade presskåren presenterade Sundhage sin ledarstab men också sin första landslagstrupp. Truppen innehåller en debutant. Nämligen LdB FC Malmös Elin Rubensson.
Pia Sundhage presenterades landslagstruppen som skall möta Schweiz om en dryg vecka i Växjö. Foto: David Spak

Det är med glädje i blicken och passion i orden som Pia talar framför den samlade presskåren. Hon talar om allt från Lilie Perssons klackar till Lotta Schelins storhet.
Det fanns två frågor vi ville ha svar på idag. Dels, vilka kommer att bli assisterande tränare i Sundhages ledarteam men vi undrade givetvis också hur Pia skulle formera sin första landslagstrupp. Lilie Persson, som tidigare varit assisterande förbundskapten åt Thomas Dennerby och sedan några år tillbaka haft ansvaret för det svenska U23-landslaget, är ett av svaren.
Persson, som spelade tillsammans med Pia under några år i Hammarby på 90-talet, kommer ha ansvar för det offensiva spelet.
Vem som blir assisterande förbundskapten för det defensiva offentliggörs i nästa vecka.
– Lilie Persson har jag spelat tillsammans med, hon tyckte att hon klackade bättre än vad jag gjorde. Det gjorde hon inte, sade Pia med ett skratt innan hon berättade att Persson är tillbaka som assisterande förbundskapten för damlandslaget.
– Istället för att ha en assisterande så har jag valt att ha en som är ansvarig för anfallsspelet och en som är ansvarig för försvarsspelet. Jag hoppas Lilie, att vi får se lite klackar – för det var du ju så himla bra på. Den andra är inte klar ännu, för det gäller att göra rätt för sig. Det kommer ta en vecka eller två innan det är klart, säger Sundhage apropå sina båda assisterande förbundskaptener.

Sundhage pratar mycket om Sveriges största anfallsstjärna Lotta Schelin.
– Sverige har ett bra anfallsspel, oavsett om det går snabbt eller långsamt så hittar man Lotta Schelin. Och på andra sidan Atlanten pratar man väldigt mycket om Schelin, man jämför henne med Alex Morgan. Pratar du med mittbackarna i USA har de stor respekt för Schelin och hennes förmåga att löpa bakom backlinjen, det ska vi ta vara på. Det gäller för oss att Lotta presterar. Stjärnorna ska prestera. Sen får vi se vilka som blir stjärnor i slutänden. Jag hoppas att Lotta blir nyckeln i anfallsspelet. Det hade varit många fördelar med det. Men man kan inte hänga upp allt på det, presterar hon inte så blir hon ingen stjärna, men det finns en plan för hur vi kan göra spelarna till stjärnor, säger Sundhage.
pias200ds.jpg
Men det är en annan anfallsspelare som fått mest uppmärksamhet en dag som denna. Landslagsdebutanden Elin Rubensson. Rubensson har ännu inte passerat 20-års strecket men är redan en etablerad startspelare i guldjagande LdB FC Malmö. I somras var Rubensson även en viktig del i det svenska U19-landslaget som vann EM-guld, Rubensson vann skytteligan i U19-EM och har gjort sju mål och lika många assist under denna säsong för serieledande LdB FC Malmö i damallsvenskan. I och med denna landskampsuttagning får Rubensson chansen att debutera i A-landslaget.

I övrigt innehåll truppen inga skrällar. Umeå IK:s Emelie Konradsson, som gjort några landskamper under 2012, är tillbaka i landslaget och Tyresö FF:s målvakt Carola Söberg tar en målvaktsplats i skadade Hedvig Lindahls frånvaro. Undertecknad passade på att fråga Sundhage vart Amanda Ilestedt blivit av, den unga Malmötalangen ses som ett mycket stort framtidshopp och kan komma att bli Sverige nästa mittbacksgigant:
– Vi har pratat om Ilestedt, och valt att hon är utanför den här gången. Vi har ett U23, och där får de speltid, det är bra. Men Ilestedt finns definitivt med på kartan, säger Sundhage och bekräftar därmed att backtalangen som beskrivits som den nya Hanna Marklund finns med i tankarna kring det stora landslaget.

AttachmentSize
pias200ds.jpg56.57 KB
TureiYtterby 2012-10-15 19:19

kan bara säga grattis Pia
truppen var väl egentligen ingen överaskning, det som ja ser det är det stora allt Pia har att tillföra landslaget. Rutin, passion och förmågan att överföra detta till tjejerna. och att se på varje tjej vad dom har för styrka och svagheter som dom behöver träna mer på
spännande år som nu kommer

Martin 2012-10-15 23:05

Överlag är jag nöjd med truppen och särskilt att Rubensson får chansen är helrätt.

Jag hade dock gärna sett att någon annan blivit uttagen som 3:e målvakt även om det främst är av akademisk betydelse. Söberg är en bra målvakt men hon är inget framtidsnamn med sina 30 år. Stephanie Öhrström eller Susanne Nilsson hade känts mer naturligt i mina ögon.

Jag tycker också att Ilestedt borde blivit uttagen framförallt som en signal att hon är NÄRA att slå sig in. Man ska tänka på att vi endå saknar Rohlin som måste vara given om hon kommer tillbaka i gammalt gott slag efter knäskadan samt Tyresös Sembrant. Med tanke på att båda dessa saknas och Ilestedt endå inte fått plats i truppen så undrar jag om hon verkligen är så aktuell, jag hoppas förstås jag övertolkat det hela då Ilestedt bara SKA få plats i EM-truppen.

LasseW 2012-10-16 00:20

Enkelt svar:Susanne Nilsson och Ilestedt får mycket speltid i U23 kampen mot Norge dagen efter.Är väl precis det U23 landslaget är till för.Unga talanger som är en bit ifrån
startelvan i A landslaget. (Lollo och Jessica är med)
Att Rubensson blev uttagen var ju självklart.Tror hon får en hel del speltid också.

Olle 2012-10-16 12:58

Tycker inte alls Rubensson är given. Är Hon med för att se och lära så okay men inte bra nog för att spela i À-landslaget.