Wiedersehen för förbundskaptener

Pia Sundhages kollega i schweiziska damlandslaget Martina Voss Tecklenburg är tyska och kan liksom Pia räknas som en av sitt lands bästa spelare genom tiderna. De har spelat mot varandra två gånger pä högsta nivå, det vill säga i VM och där var Pia på vinnarsidan med Sverige båda gångerna.
Martina Voss Tecklenburg, numera förbundskapten för Schweiz, samlar in träningsvästarna. FOTO: Rainer Hennies.

Men går man djupare ner i meritlistan som spelare väger Martinas många medaljer tyngst. Hon blev Europa-mästare fyra gånger 1989, 1991, 1995 och 1997 - samt vann VM-silver i finalen mot Norge på Räsunda 1995. Cup- och ligamästerskap för tyska klubbar hon samlat på hög.
Sedan i fjol är Martina Voss Tecklenburg förbundskapten för Schweiz där hon försöker överföra den tyska vinnarmentaliteten och spelstilen.

Första gången Martina och Pia ställdes mot varandra på plan var i Kina-VM 1991. Matchen gällde tredjeplatsen. Sverige vann med 4-0, den mest bortglömda bronsmedaljen när det talas om svensk fotbollshistoria.
Andra VM-mötet var när Sverige och Tyskland spelade i Helsingborg i det oförglömliga VM:et på hemmaplan 1995 och Sverige vann med 3-2. Pia kvitterade till 2-2, ett par minuter senare blev Martina utbytt och ytterligare två minuter senare var Malin Andersson hjälte med sitt 3-2-mål. I Tysklands lag spelade för övrigt även nuvarande förbundskaptenen för damlandslaget Silvia Neid.

Taggar:
Rainer Fussgänger 2012-10-23 13:28

Det är två stora profiler som möts i kväll. Martina har även varit chefredaktör för det tyska damfotbollsmagasinet FF News.