Dubbel blixtstart för team Pia

De som inte kom i tid till båda halvlekarna när Sverige mötte Schweiz på nya Myresjöhus Arena i Växjö missade två mål. Sverige vann som väntat och siffrorna skrev till 3-0 (1-0). Men hur skulle laget spela med sin nya förbundskapten? Hade Pia Sundhages träningar redan lämnat avtryck?
Pia Sundhage - förväntansfull före och förnöjd efter landskampen mot Schweiz.

Svaret blev otvetydigt ja. Det blev förstås ingen målexplosion efter att Sofia Jakobsson tryckt in 1-0 bara 36 sekunder efter avspark. Lotta Schelin hennes anfallspartner från start passade. Efter 35 minuter fick Lotta Kosovare Asllani bredvid sig.

- Vilken av kombinationerna som är den optimala får tiden utvisa. De har olika kvaliteter. Det kan även betyda att Lotta får ändra sig ibland och det är jag övertygad om att hon kan, säger Pia.

Det blev inte samma fokus på Lotta Schelin som det brukat vara. Nu var det fler som fick den uppmärksamheten.
Alla som var med var taggade för att visa att de vill vara med på resan som Pia inlett. Man kan förutse att de som av olika anledningar inte var med den här gången får slå sig in i truppen.
Kosovare Asllani har definitivt slagit sig in i startelvan. Det var var hon som inledde målskyttet i andra halvlek en sekund senare än Sofia Jakobsson i den första.
Lotta Schelin var delaktig även denna gång. Hon kolliderade med i halvtid inbytta Jennifer Oerhli som fick en olycklig start. "Kosse" kom bakifrån och kunde lägga bollen i tomt mål.
swesui_4.jpgSveriges i halvtid inbytta Antonia Göransson (för Sofia Jakobsson) var nära att kopiera Sofia Jakobsson mål några minuter senare. 3-0 gjorde hon istället i 77:e minuten efter ett anfall ingångsatt av Caroline Seger med "Kosse" som passare
Lotta Schelin dribblade av sin bevakning på kanten och passade in till "Kosse" som inte fick slag på bollen en kvart före slut.
Schseiz förbundskapten Martina Voss Tecklenburg hade helt klart gett direktiv om hur Sveriges mest kända spelare i den här uppställningen skulle stoppas. Mittbacken Rahel Graf
lyckades för det mesta. Högerbacken Lara Keller var också en av sitt lags bästa åtminstone i första halvlek.

Speciellt intresse tilldrog sig så klart Ramona Bachmann, men hon saknade omgivningen hon har i LdB FC Malmö. I slutet av matchen haltade hon av plan efter en smäll på vänster fot men återinträdde i spel. LdB FC Malmö bör inte oroa sig.
Till sist några ord om debutanten Elin Rubensson som spelades sist 29 minuterna. Inte det minsta nervöst. några väl avväga passningar och själv var hon nära att nå ett inlägg med huvudet.
- Det har varit ordentligt tempo på träningarna här. Det har inte överraskat mig, säger Elin.
Sveriges försvar hade en ganska lugn afton.

Det bör glädja målvakt Sofia Lundgren att hennes namn var det första Pia Sundhage nämnde vid presskonferensen.
- Sofia gjorde backlinjen bra. Sedan är jag glad för att Lisa Dahlkvist och Caroline Seger på mittfältet spelade framåt.
Nilla Fischer blev mera mittback än mittfältare.
- Eftersom Nilla är en så bra passningsspelare och mittfältare tror jag vi kan förstärka spelet framåt i mitten. Det har saknats mittbackar som törs agera offensivt.
Hur var det att komma hem och leda ett svenskt damlandslag?
- Jag kom att tänka på när jag ledde USA i den första landskampen mot Kanada 2008. Det var tuta och kör och vi vann med 4-0. Men mer kan jag nog inte jämföra. Det känns i alla fall väldigt kul att ha fått den här starten, säger Pia.

Stora bilden: Antonia Göranssons inhopp i andra halvlek ledde till fler svenska mål.
Foto: Fredrik Hasselgren

Läs mer
Taggar: ,
TureiYtterby 2012-10-24 11:09

tycker man såg att redan har pia satt just sin prägel på spelet, på något sätt såg man en helt ny frammåtanda i spelet
bara önska lycka till både spelare och pia

Perra 2012-10-24 18:01

Det här blir nog bra så småningom, men jag skulle vilja att Sofia Jakobsson börjar spela ett enkelt, säkert passningsspel på egna planhalvan, och sparar de irrationella chansdragningarna till motståndarnas planhalva!

Martin 2012-10-24 20:56

Helt riktigt kändes det som en offensivare inställning hos laget men det kan ju ha haft med den offensiva uppställningen att göra. Några positiva och negativa punkter från matchen enligt mig:

+

  • Kosovare Asllani - Låg bakom i princip allt offensivt och överglänste klart de som Pia inför matchen fört fram som våra 'stjärnor'. Hon var oväntat bra som ytter men jag står endå fast vid att hon borde ersätta Seger som offensiv central mittfältare. Sger får GÄRNA motbevisa mig dock :).

  • Sofia Lundgren - Hade väl i o f s inte jättemycket att göra men allt hon gjorde andades lugn och säkerhet och hon gjorde även några fina brytningar på Schweiz inspel på framförallt Bachmann.

  • Pigga inhopp - Såväl Göransson som Rubensson och Konradsson stod för initativrika inhopp och skapade en del farligheter. Det märks att inhopparna nu när ett hopp om att faktiskt kunna spela sig in i laget, något som var näst intill omöjligt med Dennerby.

-

  • L8 Schelin - Tyvärr fortsätter vår storstjärna att i mina ögon underprestera i landslaget, det är tråkigt då man ju vet vilka kvaliteér hon besitter. Överglänstes totalt av vår andra 'fransyska' i denna match.

  • Seger/Dahlqvist - Omständigt, långsamt och bitvis uselt passningsspel framförallt från den sistnämnda. Våra lagkaptener imponerade INTE vilket känns oroväckande då Pia signalerat att laget ska byggas kring dessa spelare. När Rohlin förhoppningsvis är tillbaka i backlinjen så MÅSTE Fischer gå före Dahlqvist alla dagar i veckan.

nissehult 2012-10-25 06:10

Klockren analys Martin!
Kosovare överglänste alla, det kändes bara som om hon knappt fick göra det.