AIK blev klart för nedflyttning

Drygt en timme efter slutsignalen i Tyresö blåste Pernilla Larsson igång den ack så viktiga matchen mellan AIK och Linköping på Skytteholms IP. AIK var pressat att vinna, annars skulle de vara klara för degradering från Damallsvenskan. Det är ett faktum efter förlusten med 1-3.
AIKs Lori Chalupny försöker sig på en konstdribbling. FOTO: Anders Henrikson.

Linköpings FC låg på en tredjeplats i tabellen och hade, inför dagen match, fem raka segrar i bagaget.

Men under den första halvleken syntes inte klasskillnaden i Solna. På ett kylslaget Skytteholms bjöd AIK upp till spel och visade att man tänkte kämpa till sista blodsdroppen. Dock var det Linköping som skapade flest och bäst chanser under de första 45 minuterna. Manon Melis hade ett bra skottläge men sköt över i den 35:e minuten. Bara minuten tidigare hade LFCs lagkapten Nilla Fischer rensat undan en boll på mållinjen, så AIK var knappast chanslöst. Men ju längre halvleken led – desto mer tog Linköping över. Melis hade ett avslut just utanför och Louise Fors hade även hon möjlighet att näta. Men det var 0-0 i paus. Dock skulle oavgjort inte räcka för AIK.

Den andra halvleken började segt men tog fart på allvar efter drygt en timme på matchklockan när AIK:s unga talang Clara Markstedt lobbade in 1-0 och gav hemmalaget hopp om fortsatt spel i Damallsvenskan. AIK:s lycka varade dock inte länge. I den 69:e minuten fick Linköping hörna. Matilda Agné lade den, vid främre stolpen stod Nora Holstad Berge och klackade fram bollen till Lisa De Vanna som kunde lägga in bollen i nät.

Och det skulle bli än värre för AIK. Med tio minuter kvar visade Lisa De Vanna upp sitt kunnande igen. En välplacerad yttersida, en liten vrickning med foten, och bollen landade hos Pernille Harder som, med viss hjälp av AIK-fötter, slog in 2-1 från en snäv vinkel. Där och då kändes det klart – AIK kommer inte spela i Damallsvenskan nästa säsong.

Bästa kvitteringschansen för AIK hade Daniella Chamoun i den 88:e minuten. Chamoun har missat stora delar av säsongen på grund av en korsbandsskada men visade idag att hon fortfarande har känslan i benen. Hon fintade bort två försvarare och sköt mot mål, men bollen tog i ribban och närmare än så kom inte AIK. Istället kunde Manon Melis avgöra definitivt i den fjärde övertidsminuten med sitt 3-1-mål.

AIK:s tränare Mattias Eriksson var ledsen och nedstämd efter matchen:
- Det är naturligtvis inte bra. Vi tar ledningen och har chans att vinna, sen tycker jag vi släpper in dåliga mål. Det kanske man alltid tycker, men idag känns dem extra tunga. Vi har satt oss i en situation där vi var tvungna att vinna och idag gör vi inte det, då åker man ut, konstaterade Eriksson efter matchen.

Läs mer
Martin 2012-10-28 00:06

Enligt egna hemsidans matchreferat hade LFC tre 'klara' målchanser första 5 min och två ramträffar i slutet av första halvlek så jag undrar om det verkligen var såå jämt där.

Med det sagt är det förstås synd att AIK som sköter sin ekonomi och har satsat på ett ungt lag som skulle kunna bli riktigt bra om något/några år nu åker ner och förstås kommer tappa en del spelare som är 'för bra' för Damettan.

Jag tänker förstås främst på Susanne Nilsson i mål men det finns fler som redan nämnda Daniella Chamoun m fl.

Calle 2012-10-28 09:09

Jag tror att det var Pernilla Larsson som stod för slutsignalen på Tyresövallen. Sen hade hon dömt klart för dagen och lät kollega Fogelberg ansvara för matchen på Skytteholm. Det såg så ut.

LFC körde över AIK fullständigt första kvarten (där syntes verkligen klasskillnaden i Solna) men visade en bedrövlig ineffektivitet i straffområdet. Sen jämnades spelet ut och även hemmalaget hade frilägen. Om man ska vara snäll kan man kanske säga att det var två bra målisar som gjorde att det stod 0-0 i halvtid.

Frustrationen i bortaklacken på läktarplats var tydlig och den östgötska (till sin natur något gnälliga) dialekten kom verkligen till sin rätt när kritik riktades mot okoncentrerade anfallsspelare och försvarsspelare som "stod på hälarna".

Men sen gick det som vanligt på Skytteholm. Trist att det blir Superdamelitettan för AIK nästa år. Men där blir det nog fler vinster i alla fall. Och derbyn och grejer.

Rufus 2012-10-28 18:00

Enligt SvFF (och de få som var där) var det Sandra Fogelberg som dömde AIK-LFC.

Rufus 2012-10-29 20:38

Noterbart är också - i denna match med förmodligen tidernas sämsta damallsvenska publiksiffra - att av de dryga åttio blåfrusna personer som bevistade matchen var det nog en tredjedel som hejade på Linköping.