Umeå IK satte käpp i hjulet för LdB FC

En av tjusningarna med fotboll är att det inte alltid är förutsägbart. Det fick guldfavoriten Tyresö erfara för några veckor sedan när man förlorade med bottenlaget Djurgården och detsamma hände LdB FC Malmö idag när man inte lyckades besegra Umeå IK FF. Det blev 1-1.
Ramona Bachmann i kamp med Emma Åberg Zingmark. FOTO: Fredrik Hasselgren

I hemmamötet vann LdB FC mycket enkelt med hela 7-1 men idag kunde man blivit utan poäng. I en match där båda lagen skapade många målchanser kämpade Umeå till sig oavgjort 1-1 efter 0-0 i halvtid. Det betyder att kampen om guldet lever vidare och avgörs i sista omgången på lördag när det båda topplagen LdB FC och Tyresö FF möts i Malmö.

LdB FC Malmö kom till T3 Arena i Umeå med målsättningen att säkra guldet i Damallsvenskan. På förhand föreföll det rimligt att topplaget LdB FC skulle bortabesegra Umeå IK FF som dels redan klarat nytt kontrakt och dels saknade mittfältsgiganterna Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi som båda befinner sig hemma i Nigeria för att spela Afrikanska mästerskapen. Men medan Umeå lyckades höja sig till den här matchen hade LdB FC svårigheter att hitta sitt vanligtvis så vägvinnande spel.

Den första halvleken slutade mållös men trots det saknades det inte målchanser. 16 minuter in i matchen sköt Umeås Jenny Hjohlman ett skott från snäv vinkel som Thora Helgadottir halvräddade, bollen rullade framför målet men ingen Umeåspelare hann fram. Minuten efter blev Sofia Anker-Kofoed i LdB FC frispelad av Ramona Bachmann, fick jätteläge men sköt strax utanför.

Andra halvlek hann knappt börja innan en LdB FC-spelare nickade i stolpen. Några minuter senare skapade Umeå tre farliga mållägen. Det började med en målvaktsretur till Emmelie Konradsson som i fritt läge inte sköt bättre än att Thora Helgadottir kunde rädda. Strax därefter sköt Jenny Hjohlman ett jätteskott som Helgadottir kvalificerat räddade till hörna. På hörnan blev det smått kalabalik framför LdB-målet och i röran fick till sist Emmelie Konradsson en fot på bollen och hemmalaget tog ledningen med 1-0 i matchminut 51.

- Det var många fötter runt den bollen, sa en glad Emmelie Konradsson efter matchen, men jag vill tro att det var jag som stötte in den till sist.

Strax efter Umeås ledningsmål fick Ramona Bachmann sitt andra gula kort i matchen och blev därmed utvisad. Båda varningarna gick till på samma sätt, Bachmann försökte ta med sig bollen med handen vilket korrekt bedömdes som avsiktlig hands. Kanske ett tecken på övertändning men ändå onödigt och LdB FC fick spela resten av matchen med en spelare kort.

LdB FC satsade allt framåt och övergick till en trebackslinje när mittbacken Amanda Ilestedt flyttades upp i en offensivare position. Och visst skapade LdB FC målchanser. Anja Mittag och Katrin Schmidt hade vassa lägen utan att lyckas göra mål. Värsta missen stod Sara Björk Gunnarsdottir för när hon efter en snygg klackpassning från Anja Mittag blev helt frispelad framför mål men gick på kraft i stället för att placera bollen och sköt över. Det skulle dröja ända till matchminut 85 innan storspelande Caroline Jönsson i Umeåmålet tvingades kapitulera. Anja Mittag sköt ett skott som Jönsson tvingades lämna retur på och helt fri kunde Elin Rubensson enkelt kvittera till 1-1.

Umeå skapade också flera fina möjligheter till fler mål. LdB FC:s offensiv skapade blottor bakåt och vid ett flertal tillfällen kom Umeå tre mot två. Bl a strax innan kvitteringsmålet hade Umeå en dubbelchans där Emmelie Konradsson skapade sig ett fint skottläge som Helgadottir räddade följt av ett bra skott från Annina Wede strax över.

LdB FC:s tränare Peter Moberg uttryckte en stor besvikelse efter matchen:

- Vi känner att vi kan så mycket mer och är väldigt besvikna. Jag tycker att vi skapar tillräckligt med målchanser för att vinna men det var väl en viss anspänning idag. Nu får vi deppa ett tag men sen blir det att ladda för Champions League på onsdag. Därefter satsar vi allt för den avgörande matchen på lördag mot Tyresö.

Caroline Jönsson gjorde en stormatch mot sina gamla klubbkamrater i LdB FC:

- Jo, det känns litet speciellt att möta Malmö. Men den här matchen handlade framförallt om vår egen självkänsla. Vi har ett ungt lag med en fantastiskt hög potential som vi fick visa idag, det betyder mycket inför nästa säsong.

Umeå gjorde en av sina bästa matcher för säsongen och visade en helt annan kampvilja än i senaste hemmamatchen mot Kristianstad. Emmelie Konradsson på mittfältet och Jenny Hjohlman i anfallet var de som utmärkte sig mest i ett för dagen enkelt spelande och hårt kämpande hemmalag. Målvakten Thora Helgadottir var mycket bra i LdB FC:s mål men i övrigt såg det litet krampaktigt ut. LdB FC behöver höja sig några klasser för att ge Tyresö en match om guldet på lördag. Men, som sagt, fotboll är oförutsägbart och i en avgörande match kan allt hända!