Guldfrossan slog till

Guldfrossa är ingen bekväm känsla att hantera. Det är inte angenämt att se den i praktiskt utförande heller. LdB FC Malmös ras från topplagets stabila grund under en timme i Umeå var häpnadsväckande och den sista halvtimmen hjälpte föga för att återskapa guldglansen i den näst sista omgången.
Besvikna LdB FC-spelare. FOTO: Fredrik Hasselgren

Om det i själva verket handlade om nerver eller att insikten av att bara en seger till krävdes påverkade ett lag som sällan darrar får varje spelare i startelvan fundera på inför nästa träning och lagmöte.

LdB Malmö kom ju till Umeå med 14 raka seriesegrar och vägen fram till det tredje raka guldet tycktes öppen.

Allt fanns att vinna mot ett lag som saknade sina internationella spelare men var inställda på att spela med huvudet.

Inga huvudlösa aktioner i stil med 1-7-katastrofen när lagen möttes i våras, nu gick Umeå ut med den poäng laget hade vid matchstart och satte inte allt på spel.

Thora Helgadottir fick rusa ut för att mota ett snabbt uppspel kort efter att domaren blåst igång matchen och Umeå drev på med energi, vann mittfältet som Malmö sällan kunde spela sig igenom med fart.

I den normalt sett respektingivande försvarslinjen fanns också blottor, Amanda Ilestedt var något oväntat den av fyra försvarsspelare som agerade med mest pondus.

När hon flyttades upp i banan senare under matchen fortsatte hon jobba hårt i löpningarna för att vända matchbilden och är en av få Malmöspelare som kommer undan med godkänt betyg.
- Det känns otroligt tungt, det här en match vi ska vinna och så slarvar vi bort det, sade Lina Nilsson som var först av LdB-spelarna att möta pressuppbådet.

Om första halvlek var tung blev det etter värre strax efter paus. Umeå fick in ett ledningsmål och när Ramona Bachmann tagit med sig bollen in i straffområdet och föll till marken var det inte för att kolla läget med anfallaren som domaren Linn Andersson närmade sig henne.

Bachmann, som redan i första halvlek varnats i en handssituation skulle nämligen föras in i domarens anteckningsbok igen efter obegripligt petande med handen på bollen.

Rött kort och ännu mer uppförsbacke för Malmö i norrländsk barsk och kall omgivning.
- Det var två hands, jag hade inte tänkt att ta med handen men det är inget att säga något om. Jag har ingen förklaring, är bara fruktansvärt besviken på mig själv, säger en nedslagen Ramona Bachmann på väg ut i spelarbussen.

Hennes snabba sorti från plan följdes av en lika snabb av hela laget efter slutsignalen. Malmöspelarna hade sänkta blickar, brottades med egna känslor på väg till duschen och planet hem på söndagskvällen.

För Ramona Bachmann blev redan den första varningen kostsam, nu är hon avstängd från guldstriden nästa vecka.
- Jag hade koll på det, men blev riktigt besviken redan i första halvlek. Sen försökte jag att inte tänka så mycket på det, men det var inte lätt.

Direkt avgörande guldmatch på lördag
Matchen som Bachmann missar är alla seriemakare och spänningsälskares våta dröm. En avgörande match om det damallsvenska guldet mellan LdB FC Malmö och Tyresö
FF som Skånelaget helst sluppit men nu tvingas genomlida.
ldb_2.jpg
Trots en slutforcering, nickar i stolpen av en kämpande Sara Björk Gunnarsdottir kom Malmö inte närmare segern och guldet än en kvittering i den 85:e minuten. .

Det blir 90 spännande minuter på Malmö IP i den sista omgången. De 90 minuterna på T3 Arena var mer spända för Malmöspelarnas del.
- Det är första halvlek det hänger på. Vi sätter inte alls den pressen som vi hade behövt göra och låter dem styra matchtempot lite, säger Malin Levenstad till damfotboll.com.

- Vi är som bäst när vi bestämmer och tar för oss.

Efter helgens spel har pendeln svängt, nu kan Tyresö ta med sig devisen en seger från guldet medan Malmö måste nå tillbaka till en bättre inställning för att bjuda upp till kamp.
- Det är de här matcherna man vill spela. Att få spela en SM-final är något helt unikt för det här laget, vi har aldrig varit med om det. Vi är besvikna ikväll och sedan måste vi samla nya krafter, säger Malin Levenstad.

Bara 263 befolkade läktarna i Umeå under matchen som kunde ha avgjort Damallsvenskan. Det lär bli betydligt fler när det med garanti kommer ett avgörande i Malmö nästa lördag.

LdB FC får sticka emellan med att möta Verona i Champions League på onsdag.

Ramona Bachmann fick frågan om Tyresö kunde ha för tankar och gjorde ett tappert försök att repa mod.
- De skrattade säkert framför teven. Men det är inte alltid de som sitter där som skrattar sist. Jag tror tjejerna kommer att fixa det här, det är inte kört utan bara att köra på.

Bild: Sara Björk Gunnarsdottir, en av de hårdast arbetande Malmöspelarna testar skott.

DIFDAMsaman 2012-11-05 20:19

lilla ldb går och gråter borta är deras sm guld