Lyckosamt år för Veronica Boquete

Kategorin ”Årets mittfältare” var ett getingbo där så väl Marta, Caroline Seger, Anita Asante och Verónica Boquete var nominerade. Det blev den sistnämnda som gick segrande ur striden och belönades med en boll av glas för sina insatser i Tyresö under 2012. Vi fick en pratstund med den bollskickliga spanjorskan.
Årets Mittfältare, Veronica Boquete. Foto: Filip Oskarsson

Vero, som hon ofta kallas, har gjort sju mål och åtta assist i årets damallsvenska och varit en viktig kugge i Tyresös maskineri. Hon var både glad och stolt över att ha fått priset som årets mittfältare på fotbollsgalan.
– Jag uppskattar verkligen priset. Det här är min första säsong i Sverige och jag har njutit av säsongen med Tyresö. Till slut vann vi ligan. Priset är väldigt viktigt för mig, de andra som var nominerade är riktigt bra spelare. Som jag sa i mitt tal vill jag dela priset med mina lagkamrater men speciellt Caroline Seger and Lisa Dahkvist. Tillsammans är vi det bästa mittfältet, säger Vero Bougete till damfotboll.com efter att hon fått mottaga sitt pris.

Alla som sett Vero spela i damallsvenskan har sett en spelare med en fantastisk teknik. Men också en mittfältare som hellre passar än skjuter. Vi frågade henne själv varför hon inte tar egna avslut:
– Alla säger att jag måste skjuta mer. Ja, det måste jag. Det här är första gången jag spelar lite längre ner i plan och jag hoppas att jag tar mer avslut under nästa säsong. Men ofta står det andra spelare i bättre positioner än jag, då spelar jag till dem.

Vi passar även på att prata om avslutningen på Veros fotbollsår. Avslutningen så blev minst sagt dramatisk. Först tog sig Spanien, via en kvalvinst mot Skottland, till EM i Sverige nästa sommar. Strax efter det vann Tyresö den dramatiska guldmatchen mot LdB FC Malmö i damallsvenskans sista omgång.
– Det var de tio bästa dagarna i mitt liv. Det värsta var när jag missade straffen och såg mina lagkamrater gråta och jag kände att ”det här är inte sant, det händer inte”. Och sen, i sista sekunden gör jag mål. Det var den bästa känsla jag någonsin känt. Jag kan inte förklara vad jag kände i det ögonblicket.

– Turen vände med det målet, så när jag kom tillbaka till Sverige sa jag ”oroa i er inte laget, lyckan är med mig. Vi kommer att vinna den här titeln”. Det gjorde vi. Malmö tappade mot Umeå och det var det andra miraklet på tio dagar. Malmö förtjänade titeln, men det gjorde vi också.