Marija Banusic summerar sitt succéår

I säsongens sista match, mot Tyskland, fick varken Marija Banusic eller lagkamraterna i F18-landslaget utrymme att sätta mycket positiv prägel på händelseförloppet. När det gäller att sammanfatta säsongen är intrycket ett helt annat. Forwarden syns mer och mer i större sammanhang.
Marija Banusic för ovanlighetens skull mållös när Sverige mötte Tyskland. FOTO: Fredrik Hasselgren,

Föga förvånande såg Uppsala-fotbollens främsta klubb, IK Sirius till att signa en av regionens största talanger i våras. Marija Banusics karriär har parallellt gått framåt och ofta uppmärksammats i blågult.

I mötet med Europa-eliten var Tyskland för starkt och Banusic fick ofta vända hemåt för att markera sin närvaro i defensivarbetet. Inte lika många bollar att jobba med framåt under den halvlek hon fanns på plan på Tipshallens konstgräs.

Ändå var hon centimetrar från att nå fram ge och ge Sverige ledningen tidigt i matchen.
- Det var synd att vi inte fick in den, säger hon och konstaterar tillsammans med damfotboll.coms utsända att det uteblivna målet och hur det kunde påverkat tillställningen får läggas till matchbilderna som aldrig blev av.

- Det handlar om samarbetet, att de ska veta när jag lägger bollarna och tvärtom. Vi är ett nytt lag och kommer in i det.

Resten handlade mycket om Tysklands räder nära det svenska straffområdet.
- De är bra men vi är också bra fast vi inte visar det idag. Vi har mycket att jobba på, vi deppar inte och det här är en bra värdemätare.

Vad fattades?
- Lite mer samarbete mellan lagdelarna, lite tajtare jobb i försvarsspelet och så behöver vi vara mycket vassare i avsluten.

Både det svenska och tyska landslaget går för deltagande i EM i Wales nästa sommar. Kanske kan det bli en chans till revansch långt fram i turneringen.

Sverige är vidare till andra kvalomgången började kvalet med 6-0 mot Slovenien och Marija Banusic visade då sina spetskvaliteter som notorisk målskytt sedan de tidigaste ungdomsåren med tre baljor.
- Det har inte betytt så mycket faktiskt, det är väl ingen som vet vem jag är, säger hon skämtsamt om genomslagskraften med många landslagsmål.

Målfarlig också i klubblaget
För Sirius bidrog hon med 16 mål, en anfallskreatör med mer och mer speltid under säsongen i Norrettan. Snyggt personligt målrekord med sju fullträffar i en och samma match mot Gustafs i augusti.
- Det har gått upp och ner, jag fick inte spela så mycket under första halvsäsongen. Under andra halvan när jag fick spela då levererade jag så klart, säger hon utan att tveka.
sweger_6.jpg
Sista matchen för säsongen är spelad och Marija Banusic får börja ladda med klubblaget. Sirius spelar i Elitettan till våren och lämnar ingenting åt slumpen, försäsongen är faktiskt redan igång. Med andra ord, det har inte blivit mycket till vila och träning på egen hand sedan serien gick i mål.
- Vi styrketränar redan och ska spela en inomhusturnering i futsal, det är inget speciellt.

Hur träningsschemat ser ut framöver är klart och planerat. En mer öppen fråga är vad 17-åringen kommer att svara på lockropen från allsvenska föreningar. En högre division, en möjlighet att likt Tysklands-matchen mäta sig mot bättre motstånd ställs mot andra faktorer för den lovande talangen.
- Vi får se, jag går i tvåan nu och det är mycket som ska stämma. Jag kan utvecklas i Sirius också, säger Marija Banusic.

LILLA BILDEN: De tyska försvararna visste redan vem det gällde att ha tät markering på. FOTO: Fredrik Hasselgren